Quantcast

Teismui nepavyko pradėti buvusių Migracijos departamento darbuotojų bylos

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto apylinkės teismui pirmadienį nepavyko pradėti dar vienos baudžiamosios bylos dėl galimos korupcijos išduodant užsienio šalių piliečiams leidimus laikinai gyventi Lietuvoje.

Kaltinimai dėl prekybos poveikiu pateikti penkiems asmenims, tarp jų yra keletas buvusių Migracijos departamento darbuotojų.

Į teismo posėdį atvyko keturi kaltinamieji ir du advokatai. Neatvykę gynėjai teismui raštu pranešė, kad yra užimti. Remdamasis advokatų pranešimais ir posėdyje dalyvavusių proceso dalyvių paaiškinimais, teismas suplanavo kitas posėdžių datas. Planuojama, kad kitas posėdis vyks birželio 9 dieną.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, advokato padėjėjas Agnius Ismailovas Vilniuje siekė, jog Miroslavas Romančikas, pasinaudodamas savo pažintimis, paveiktų Migracijos departamento darbuotojus, kad kai kuriems užsieniečiams būtų greičiau nei kitiems išduoti leidimai laikinai gyventi Lietuvoje. Už šią tarpininkavimo „paslaugą“ kaltinamajam M.Romančikui galėjo būti mokama nuo 100 iki 300 eurų. Byloje kaltinimai pateikti ir M.Romančiko sutuoktinei Renatai Romančikienei, ji Migracijos departamente anksčiau ėjo skyriaus vedėjos pareigas.

A.Ismailovas advokato padėjėju dirba iki šiol.

Bylą tyrusi prokuratūra teigia, kad per Migracijos departamento darbuotojus už kyšius bandyta paveikti kitus šio departamento darbuotojus, kurie nagrinėjo užsieniečių dokumentus.

Prokuratūros teigimu, duomenų, kad pastarieji būtų gavę neteisėtą atlygį, nėra. Manoma, kad siekta paspartinti dokumentų išdavimą keliolikai užsieniečių.

Buvusios Migracijos departamento darbuotojos Agnės Urnavičienės advokatė Rūta Geržonienė žurnalistams sakė, kad jos klientė pripažįsta kaltę, jai inkriminuoti du epizodai dėl prekybos poveikiu.

„Mes esam pateikę ir teismo metu pateiksime prašymą dėl laidavimo. (..). Esmė tokia - jai esant atostogose prašyta, kad ji paskambintų skyriaus vedėjai iš departamento, kad ji paklaustų, ar pateikti visi reikalingi dokumentai dėl leidimo gyventi Lietuvoje. Ji skambino porą kartų vedėjai ir klausė, ar pateikti visi reikalingi dokumentai. Jokių pažadų, kad kažką duos, ar neduos, nebuvo“, - sakė advokatė R.Geržonienė.

R.Romančikienė A.Urnavičienei yra pervedusi 300 litų (beveik 87 eurus), panaši suma jai sumokėta gryniaisiais. A.Urnavičienė tai vertina kaip skolos grąžinimą.

Byloje kaltinimai pateikti ir buvusiai Migracijos departamento darbuotojai Audronei Jusevičienei.

Vidaus reikalų ministerija, kuriai pavaldus Migracijos departamentas, BNS informavo, kad tiek A.Jusevičienė, tiek R.Romančikienė Migracijos departamente jau senokai nebedirba, jos atleistos dar 2012 metų pabaigoje, kai prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė apie atliekamą tyrimą.

Pasak VRM, ketvirtadienį iš darbo Migracijos departamente atleista ir A.Urnavičienė.

„Atleidimo pagrindas  - Valstybės tarnybos įstatymo 44 str. 1 d. 1 punktas (atsistatydinimas savo noru)“, - rašoma VRM atsakyme apie trijų buvusių tarnautojų atleidimo pagrindą.

Tyrimo metu apklausti liudytojai, siųsti teisinės pagalbos prašymai į užsienio valstybes, atlikti kiti procesiniai veiksmai. Teisinės pagalbos buvo kreiptasi į JAV. Tai buvo susiję su elektroniniu paštu - įtariamieji susirašinėjo elektroniniu paštu, kadangi naudojosi pašto tarnyba „Gmail“, o jos būstinė yra JAV, išsiųstas teisinės pagalbos prašymas.

Apie ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai pranešė dar 2012 metų rudenį. Tada STT ir prokuratūra pranešė, kad tiriama galima korupcinė schema, pagal kurią ne Europos Sąjungos šalių piliečiai, pageidaujantys gauti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje arba tokius leidimus prasitęsti, mokėjo pinigus tarpininkaujantiems advokatams bei advokatų padėjėjams.

Įtarta, kad advokatai ir jų padėjėjai perduodavo savo pažįstamiems asmenims, turintiems ryšių Migracijos departamente, o šie - Migracijos departamento pareigūnams, galintiems padėti, kad leidimai užsieniečiams būtų išduodami greičiau.

Teismą jau anksčiau pasiekė advokato Arūno Merkio ir buvusio advokato padėjėjo Ignoto Ungailos byla. Ji buvo išskirta iš 2012 metais pradėto ikiteisminio tyrimo. Buvusiam advokato padėjėjui buvo pateikti kaltinimai dėl kyšio davimo advokatui, kad šis paveiktų Migracijos departamento tarnautojus greičiau priimti sprendimus. Tuo metu advokatas įtartas priėmęs kyšius ir, pasinaudodamas savo pažintimis su valstybės tarnautojais, siekęs juos paveikti, kad šie paspartintų nurodytų užsienio piliečių prašymų nagrinėjimą.

Prieš teismą stoję A.Merkys ir I.Ungaila visiškai pripažino savo kaltę. A.Merkiui teismas skyrė 4518 eurų baudą, o I.Ungaila nuo bausmės atleistas pagal laidavimą.

Vidaus reikalų ministra yra pranešusi, kad migracijos sistemą ketinama optimizuoti ir pertvarkyti. Vienas iš siūlomų variantų - Migracijos departamento panaikinimas, jo funkcijas perduodant Policijos departamentui ir Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT).

Šiemet vasario 9 dieną Policijos departamento Imuniteto valdyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi išduodant leidimus laikinai gyventi Lietuvoje keliems užsienio piliečiams, galbūt susijusiems su nusikalstamu pasauliu.

Tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių