Quantcast

Iš teismo sąskaitos išgaravo tūkstančiai eurų

  • Teksto dydis:

Iš Vilniaus apygardos teismo depozitinės sąskaitos galėjo dingti per 200 tūkst. eurų. Įtariama, kad šiuos pinigus galėjo pasisavinti anksčiau su teismo finansais dirbę asmenys.

Teismas baudžiamojoje byloje dėl galimo didelės vertės turto pasisavinimo yra pateikęs 851 tūkst. litų (246 tūkst. eurų) ieškinį, BNS ketvirtadienį sakė Vilniaus apygardos teismo pirmininko patarėja Elina Kolyško. Tačiau ji pabrėžė, kad ši suma gali mažėti arba didėti, priklausomai, kokie duomenys dar bus nustatyti.

„Ieškinys dar gali būti tikslinamas. Galima įtarti, kad šių lėšų trūksta, tam tikslui baudžiamojoje byloje atliekamos ekspertizės“, - BNS sakė E.Kolyško.

Teismas yra kreipęsis pagalbos į Finansų ministeriją, kai bylininkams negalėjo grąžinti pinigų. Ar yra gautas atsakymas dėl papildomų lėšų skyrimo - maždaug 100 tūkst. litų (beveik 29 tūkst. eurų) - patarėja atsakyti negalėjo.

Vienoje civilinėje byloje, vykusioje tarp ūkio subjektų, teismas turėjo grąžinti pinigus, nes apeliacinės instancijos teismas priėmė galutinį sprendimą. Tačiau tuomet paaiškėjo, kad grąžinti pinigų nėra iš ko.

Neseniai paaiškėjo, kad Vilniaus apygardos teisme ne vienus metus galėjo būti grobstomos lėšos. Įtariama, kad būdavo pasisavinami į specialią teismo sąskaitą įnešami proceso dalyvių pinigai, pavyzdžiui, už piniginį užstatą, ekspertizes.

Vasario pradžioje teismo vadovybė užtikrino, kad žmonės pinigus atgaus, tačiau lėšų teismo darbuotojų algoms ir kitoms reikmėms gali pritrūkti pats teismas.

2013-ųjų vasarį teismo pirmininkas žurnalistams pranešė, kad teismo sąskaitoje trūksta maždaug 20 tūkst. litų (5792 eurų). Vilniaus apygardos prokuratūra netrukus pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo. Šie pinigai buvo skirti darbuotojų algoms, o jų pasisavinimu teismo vadovybė įtarė buvusią finansininkę.

„Čia dabar kalbama jau apie didesnius pinigus nei 20 tūkst. litų. Bėda ta, kad buhalterinė apskaita yra su trūkumais, jos praktiškai nėra. Pas mus pradėjo eiti duomenys, kad, kai žmonės įnešė pinigus, pasibaigus bylai, tų pinigų likimas turi būti išspręstas, tačiau vienoje, antroje, trečioje byloje mes, lygindami su mūsų buhalterine apskaita, matome, kad tie pinigai nefigūruoja mūsų buhalterinėje apskaitoje. Ir dabar sunku pasakyti, ar turime savo depozite suneštus žmonių pinigus. Ten netvarka“, - BNS yra sakęs Vilniaus apygardos teismo pirmininkas Vytautas Zelianka.

Teismo pirmininkas, įtardamas, kad iki 2012 metų Vilniaus apygardos teisme galėjo būti netinkamai vedama buhalterinė apskaita, inicijavo auditą. Nacionalinės teismų administracijos atlikto audito metu nustatyta, kad iš teismo depozitinės sąskaitos galėjo būti pasisavintos lėšos.

Vilniaus apygardos prokuratūra anksčiau BNS patvirtino, kad atlieka ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės turto pasisavinimo, jame įtarimai pateikti dviem moteris. Vienai skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, iš kitos paimti dokumentai. Abiejų teisė disponuoti savo turtu apribota.

Anksčiau skelbta, kad viena įtariamųjų yra buvusi teismo finansininkė Danguolė B.

Vilniaus apygardos teismo metų biudžetas siekia apie 3 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

numyletinis

numyletinis portretas
pagaliau turim ir geru naujienu :D

skaitytoja

skaitytoja portretas
vat ir tesmas jį reik testi ,gaila kad pas mus giminių šalis .Dingo pinigai .parašinės parašinės ir PASIDALINS ir ate kai kas praturtės okai kas nukentės .kaltų nebus .istatymai palankūs ir vėl viskas iš naujo gyvenimas tęsesi

antanas

antanas portretas
bananai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių