Quantcast

Teismas P. Gražulio bylą atidėjo iki sausio

  • Teksto dydis:

Seimui nesutikus panaikinti partijos "Tvarka ir teisingumas" frakcijos seniūno Petro Gražulio teisinės neliečiamybės administracinėje byloje, Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį atidėjo šios bylos nagrinėjimą kitiems metams.

Posėdyje nepasirodė nei Seimo narys, nei policijos atstovai. Policija "tvarkietį" administracinėn atsakomybėn patraukė dėl jo elgesio per gėjų eitynes Vilniuje liepą.

Teisėjas Valdas Petraitis informavo, kad gautas protokolas, kad spalio 8 dieną Seimas nepanaikino parlamentaro teisinės neliečiamybės. Kaip skelbta, Už P.Gražulio imuniteto panaikinimą balsavo 59 Seimo nariai, prieš buvo 36 politikai, susilaikė penki. Seimo nario neliečiamybė panaikinama, kai už tai balsuoja daugiau kaip pusė, t.y. ne mažiau kaip 71 iš 141, Seimo narių.

"Esant šiai informacijai, bylos nagrinėjimas negalimas", - sakė teisėjas. Jis bylą atidėjo iki sausio 27 dienos. Tądien teismas spręs, ar pratęsti patraukimo administracinėn atsakomybėn terminą. Po to, esant objektyvioms priežastims, teismas terminą gali pratęsti dar pusei metų. Jeigu sueis metų trukmės terminas, administracinę bylą teks nutraukti.

Policija P. Gražuliui pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 187 straipsnio antrą dalį yra surašiusi teisės pažeidimų protokolą. Jame nurodyta, kad parlamentaras šių metų liepos 27 dieną Vilniuje, Gedimino prospekte, nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų sustoti, neiti į renginį "Baltic Pride 2013" bei neperžengti specialios policijos juostos "Stop policija", taip pat politikas esą aktyviais veiksmai naudodamas jėgą, stumdamas policijos pareigūnus bandė prasiveržti į renginį, o sulaikomas bandė ištrūkti.

Už šį pažeidimą numatoma bauda nuo 300 iki 500 litų arba administracinis areštu nuo 15 iki 30 parų.

Konstitucijoje nurodyta, kad be Seimo sutikimo Seimo narys negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Nepanaikinus parlamentaro teisinės neliečiamybės nebus galimybės jo administracinės bylos nagrinėti teisme.

Prieš trejus metus Seimas yra atsisakęs panaikinti P.Gražulio teisinį imunitetą panašioje byloje. Tuomet per pirmąsias gėjų eitynes jis irgi nepaisė pareigūnų nurodymų, perlipo barjerą. Parlamentui nepanaikinus Seimo nario neliečiamybės, P. Gražuliui skirta bauda tik dėl vieno pažeidimo, už kurį areštas neskiriamas, kiti pažeidimai liko nenagrinėti.

Tačiau švelnesnių nuobaudų P.Gražuliui išvengti nepavyko - jam yra skirta 200 litų bauda kitoje administracinėje byloje.

Vilniaus miesto apylinkės teismas spalio 10 dieną netenkino Seimo nario skundo dėl policijos skirtos 200 litų baudos už specialiosios policijos juostos perėjimą prieš homoseksualų eitynes sostinėje. Sprendimas gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui. Įvertinęs ištirtus įrodymus, teismas padarė išvadą, kad policija pagrįstai atitvėrė Gedimino prospekto dalį juosta "Stop policija" ir į šią teritoriją neleido užeiti P. Gražuliui bei su juo buvusiems asmenims, kadangi buvo siekiama užtikrinti viešąją tvarką.

Pasak teismo pranešimo, vaizdo įrašas patvirtino, kad P.Gražulis policijos pareigūnų nurodymų nevykdė, pasikėsino prasibrauti pro policininkus bei kirsti juostą "Stop policija", todėl buvo sulaikytas. Ar juostą nuplėšė P.Gražulis, vaizdo įraše nematyti, todėl ši aplinkybė iš kaltinimo pašalinta.

Teismo vertinimu, ištyrus bylos aplinkybes, buvo visiškai įrodyta, kad P.Gražulis pažeidė Administracinių teisės pažeidimų kodekso 187 straipsnio 4 dalį, todėl teismas skundą atmetė ir nutarimą paliko nepakeistą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių