Quantcast

T. Dobrovolskio nužudymo byloje – šūsnis skundų

Kompozitoriaus Tomo Dobrovolskio nužudymo ir dar dviejų vyrų sužalojimo byloje bus nagrinėjami aštuoni apeliaciniai skundai.

Pernai gruodžio pabaigoje paskelbtą Vilniaus apygardos teismo nuosprendį apskundė penki nuteistieji, du advokatai ir nukentėjusysis Mindaugas Šulinskas, BNS pranešė bylą nagrinėjęs teisėjas Stasys Lemežis. Byla su skundais perduota nagrinėti Lietuvos apeliaciniam teismui, posėdis vyks kovo 29 dieną.

Nuosprendį apskundė už kompozitoriaus nužudymą kalėti nuteistas Vilniaus kolegijos studentas 24 metų Karolis Pociūnas.

„Prašome panaikinti nuosprendį, nes nėra įrodymų, ir bylą nutraukti. Procedūrinių pažeidimų galima įžvelgti, pažeista teisė į gynybą, nes kaltinimas teisme nebuvo pakeistas, kai iš 3 kaltinamųjų nužudymu vėliau liko vienas. Be to, teismas remiasi melo detektoriumi, nors įstatymas to nenumato“, – BNS sakė K. Pociūno advokatas Romualdas Mikliušas.

Pernai gruodžio 22 dieną Vilniaus apygardos teismas dėl kompozitoriaus T. Dobrovolskio nužudymo, kito asmens sužalojimo ir viešosios tvarkos pažeidimo kaltu pripažino Karolį Pociūną. Jam skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė. Teismas konstatavo, kad lauke prie baro K. Pociūnas atėmė iš kito baro lankytojo skėtį, jį išlaužė, skėčiu buvo suduota niekur nesikišančiam ir jokiame konflikte nedalyvavusiam T. Dobrovolskiui.  Kaltinant nužudymu teismui buvo perduot dar du jaunuoliai – Skirmantas Jankauskas ir Audrius Šalna. Dėl šio kaltinimo abu buvo išteisinti.

Byloje nustatyta, kad 2014 metų gruodžio 23-osios vakarą bare Vilniuje, Vingrių gatvėje, vakarą leido bare Vytenis Matulevičius, S. Jankauskas, Martynas Prokopas ir dar vienas vyras. Su jais buvo ir Ieva Dailidžionytė. Mergina buvo atsinešusi skėtį. Vėliau V. Matulevičius ir S. Jankauskas tapo kaltinamaisiais, o M. Prokopas ir I. Dailidžionytė – liudytojais.

Vyrai gurkšnojo alų, politikavo apie Rusiją. Tame bare buvo ir M. Šulinskas, Andrejus Karačiūnas, pastarasis buvo stipriai išgėręs. Jie byloje pripažinti nukentėjusiais. M. Šulinskas neprašomas įsiterpė į pokalbius, vėliau vyksta ginčas apie valstybių vadovus.

Bylos duomenimis, tada į barą įėjo T. Dobrovolskis, pasak teisėjo, eilinis baro lankytojas. Jis bendravo su M. Šulinsku ir A. Karačiūnu. Vyras pasakė, kad į politinius klausimus nesikiša, jie jam neįdomūs ir jis net nesiginčijo su kompanijomis.

Po to vyrai išėjo į lauką, stovėjo šalia baro, rūkė, gėrė alų.

Pasak teisėjo, V. Matulevičius sumanė, kad kilo pavojus, nors teismas nustatė, kad jokio pavojaus nebuvo. Vaikinas paskambino ir pasakė draugams, kad kažkas čia gali būti. Tie draugai vakarojo kitose Vilniaus baruose. Vėliau į barą atėjo K. Pociūnas, Paulius Leščinskas, A. Šalna ir Edgaras Petraševičus.

„Pasakoma, kad yra prieš valstybę nusiteikusių asmenų: ateikite į pagalbą. Ateina keturi asmenys, jie nesiaiškina, kas įvyko. Muštynių jokių neįvyko – įvyko ten stovėjusių žmonių užpuolimas ir jų mušimas. Grėsmės nebuvo jokios. Pirmas nukentėjo iš tos pusės, kurie išsikvietė pagalbos asmuo, tai M. Prokopas. Jis tuo metu turėjo I. Dailidžionytės skėtį“, – apie įvykių eigą pasakojęs teisėjas S. Lemežis.

Teismas nuosprendžiu konstatavo, kad kompozitoriui skėčiu žaizda padaryta kaktoje ir pradurta akis, akis pradurta labai stipriu smūgiu, jau šio sužalojimo metu buvo mažai vilties, kad vyras gyvas.

Nuosprendį taip pat apskundė už viešosios tvarkos pažeidimą lygtinai nuteisti P. Leščinskas, E. Petraševičius, V. Matulevičius ir S. Jankauskas. Du atskirus skundus dėl nuosprendžio parašė S. Jankauską gynę du jo advokatai.

Šie nuteistieji mano, kad jie gali būti atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, nes susitaikė su nukentėjusiais, arba gali būti perduoti laiduotojams.

Nukentėjusysis M. Šulinskas prašo teismo kuo griežčiau nubausti V. Matulevičių, nuo kurio smūgių jis nukentėjo.

Prokuratūra ir nukentėjusiais byloje pripažinti T. Dobrovolskio artimieji bei nuteistasis A. Šalna nuosprendžio neskundė.

Nukentėjusiems atstovaujantis advokatas Mindaugas Kukaitis BNS sakė, kad nukentėjusieji prašys palikti galioti nuosprendį, juos tenkina ir atlyginti priteista žala. Iš K. Pociūno nužudytojo artimiesiems priteisė atlyginti per 100 tūkst. eurų žalą.

48 metų T. Dobrovolskis buvo žinomas kompozitorius ir perkusininkas Lietuvoje bei užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jeigu pagal vanagaite

jeigu pagal vanagaite portretas
partizanas issibade akis tai gal ir Dobrovolskis pats issidure aki ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių