Quantcast

Stipri heroino koncentracija skina narkomanų gyvybes

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu dėl pernelyg didelės koncentracijos romų tabore parduodamų narkotikų mirė aštuoni žmonės, tarp jų - vienas Baltarusijos ir vienas Latvijos pilietis. Visi mirusieji yra vyrai, jų amžiaus vidurkis - 30 metų. Visos mirtys registruotos praėjusią ir šią savaitę.

Latvijos pilietis mirė stoties rajone esančiame viešbutyje, Baltarusijos piliečio, dirbusio vilkiko vairuotoju, kūnas rastas mašinos kabinoje.

„Mes įtariam, kad turbūt ir patys romai nežinojo, kokios koncentracijos narkotikus parduoda. Matyt, tiekimas buvo atskiras, ar kažkoks romų šaltinis pateikė narkotikus jau tokios koncentracijos“, - per spaudos konferenciją sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.

Ne kartą atliktos narkotinių medžiagų ekspertizės parodė, kad anksčiau tabore pardavinėto heroino sudėtyje kvaišalų buvo randama nedaug – vos 8 ar 10 procentų. Taip buvo dėl didelio narkotinių medžiagų platintojų tarpininkų skaičiaus. Norėdami gauti didesnį pelną, jie skiesdavo narkotines medžiagas įvairiais priedais.

Dabar atlikus romų tabore paimtų narkotinių medžiagų ekspertizę, pirminiais duomenimis, buvo nustatyta, kad pardavinėjamo heroino sudėtyje kvaišalų koncentracija - nuo 30 iki 50 procentų.

Policijos žvalgai aiškinasi, iš kur gauti didesnės koncentracijos kvaišalai. Policija paneigė informaciją, kad į narkotikus buvo maišomi žiurkių nuodai.

Tirdama mirties priežastis, policija atliko kratas, paėmė narkotikų. Daugiausia tabore prekiaujama heroinu.

„Vyksta intensyvus žvalgybinis darbas“, - sakė K.Lančinskas.

Ketvirtadienį kilusio gaisro, per kurį tabore žuvo kūdikis, policija su narkotikų platinimu nesieja.

„Mes visą laiką sakėme, kad romų taboras yra politinė ir socialinė problema, o ne kriminalinė ir ne policijos darbas. Kiek policijos kompetencija leidžia, mes dirbame. (...) Kol romų taboras bus, ir kol romai neturės kito pragyvenimo šaltinio, jie prekiaus narkotikais. Čia, matyt, aš nieko naujo nepasakiau ir nepasakysiu. Tam, kad integruotųsi ir atsirastų pragyvenimo šaltinis, reikia pirmiausia jų noro integruotis į visą visuomenę, o kad integruotųsi, reikia išsilavinimo, kad gautų darbo vietą, reikia specialybės. Turi būti daug ilgalaikių priemonių“, - sakė komisariato vadovas.

Jis priminė anksčiau sukurtą darbo grupę dėl romų integracijos, kurioje dirbo policijos, vaikų teisių, savivaldybės atstovai. Buvo stebimima, kad romų vaikai lankytų mokyklą, nebėgtų iš pamokų.

„Pagal jų papročius 13-kos metų mergaitė jau yra suaugusi ir gali tekėti. Kaip suderinti jų tradicijas su mūsų gyvenimo normomis, nežinau“, - sakė K.Lančinskas.

Kaip skelbė BNS, Vilniaus savivaldybė steigia naują komisiją spręsti čigonų taboro Vilniuje socialines problemoms ir rūpintis jų integracija.

„Tai yra narkotikų pasiūlos mažinimas, narkotikų tiekimo tinklų sutvarkymas - čia daugiau policijos vaidmuo. Paklausos mažinimas - per priklausomybių centrus galbūt metadono, reabilitacijos programų atnaujinimas. Taip pat yra švietimo klausimai, kad visi romų vaikai eitų į mokyklą, į darželius, lietuviškai gerai išmoktų, pradžiai gautų socialinių pedagogų pagalbą, integruotųsi į švietimo tinklą. Užimtumo programa - tai galbūt socialinis verslas, kitos programos, kad galėtų romų atstovai pradėti dirbti, formuoti profesinę kvalifikaciją, kažkokių verslu užsiimti - iš jų pačių yra įdomių pasiūlymų“, - BNS praėjusią savaitę sakė vicemeras Gintautas Paluckas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vytasb

vytasb portretas
Tie integruotojai,turbut,patys narkotiku prisiuoste,priversti cigona dirbti tiek pat nerealu,kaip pastatyti komunizma.To taboro jau seniai turejo nelikti,o ne zaisti su jais kazkokius zaidimus.Jie tokie patys Lietuvos pilieciai,irjiems turi galioti tie patys istatymai,kaip ir kitiems Lietuvos zmonems.Turi rankas,kojas,gali dirbti,ojei nusikalto,turi sedeti cypeje.Bet,kas gali paneigti,gal kazkas is tokios politikos turi naudos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių