Quantcast

Šnipinėjimu Baltarusijai kaltinamo R. Lipskio byla artėja prie pabaigos

  • Teksto dydis:

Šnipinėjimu Baltarusijai kaltinamas buvęs valstybės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas Romualdas Lipskis penktadienį baigė duoti parodymus jo bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui.

„Ne, aš neprisipažįstu. Aš kaltas, kad iš karto nesikreipiau į saugumą“, - teismo posėdyje sakė kaltinamasis.

Teismas advokatės prašymu nusprendė kitame posėdyje, kuris vyks birželio 19 dieną, perklausyti vieną iš byloje esančių garso įrašų.

Bylos nagrinėjimas eina pabaigos link - teisėja Jurgita Mačionytė šalis paragino pasiruošti baigiamosioms kalboms. Jų metu prokuroras paprastai pasiūlo bausmę, savo kalbą sako ir advokatai.

Penktadienį posėdyje R.Lipskis teigė, kad 2013 metais į jo namus buvo atvykę Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai.

Savo ruožtu prokuroras Redas Savickas teismui pateikė ir paprašė prijungti prie bylos VSD pateiktą informaciją, kad tuo metu VSD žvalgybos pareigūnai su kaltinamuoju nebendravo.

R.Lipskis sakė, kad tyrimo metu buvo apklausiamas ir be advokato, o į kalėjimą atvykę pareigūnai bandė sudaryti asmenų, su kuriais jis bendravo, fotorobotus.

„Aš turėjau teisę fotografuoti, turėjau teisę turėti kopijas, čia mano darbas“, - teismui sakė R.Lipskis.

„O apie Zoknių oro uostą, kur pasakojate, kur, kas yra, kur eiti, kur pasukti, išdėstymai visi, ar išgalvojote?“, - teiravosi teisėja.

Kaltinamasis atsakė, kad Baltarusijos KGB agentui Sergejui Kurulenkai apie oro uostą pasakojo iš galvos, o pasakojimas realijų neatitiko.

R.Lipskis pripažino, kad buvo užsirakinęs kabinete, tačiau tame nemato nieko blogo.

Kaltinamasis teigė, kad S.Kurulenkos nematė nuo 2013 metų kovo. Prokuratūros gautais duomenimis, S.Kurulenka iš Lietuvos išvyko 2013 metų birželį ir nuo to laiko daugiau negrįžo.

Gegužės 8 dieną vykusiame posėdyje R.Lipskis sakė, kad Baltarusijos gynybos ministerijos Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) karininkas S.Kurulenka prašė jo sužinoti Vilniaus oro uoste besileidžiančių JAV lėktuvų numerius.

Kaltinamasis tada pasakojo, kad buvo šantažuojamas S.Kurulenkos, šis esą slapta buvo įrašęs jų pokalbį kavinėje, grasino, kad jeigu neteiks slaptos informacijos, neteks darbo oro uoste.

Bylos duomenimis, R. Lipskis savo kabinete „Oro navigacijoje“ slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybai. Įtariama, kad Baltarusijai rinkta ir perduota informacija apie Lietuvos kariuomenę, jos dalinius, strateginę reikšmę Lietuvos nacionaliniam saugumui turinčias valstybės įmones, jų veiklą, objektus bei įrenginius jose.

Prokuroras sausį teisme yra skelbęs, kad R. Lipskis, su Baltarusijos KGB agentu S.Kurulenka susitikęs prekybos centre, žodžiu perdavė informaciją apie Zoknių oro uostą - objektų išdėstymą, naujų objektų įrengimo planus, patekimo sąlygas, komunikacijas, infrastruktūrą.

VSD yra paskelbęs, kad Baltarusijos agentas S.Kurulenka Lietuvoje buvo užverbavęs du agentus: informaciją jam teikė buvęs valstybinės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas R. Lipskis ir Lietuvos kariuomenės paramedikas Andrejus Ošurkovas. Abu šie asmenys yra sulaukę kaltinimų dėl šnipinėjimo ir dabar teisiami.

Įtariamasis sulaikytas daugiau nei prieš metus, jam gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Kaip yra sakęs buvęs Valstybės saugumo vadovas Gediminas Grina, visa žvalgybos operacija demaskuojant R.Lipskį truko daugiau kaip trejus metus. Jis nekomentavo, kiek medžiagos įtariamasis spėjo perduoti Baltarusijai, argumentuodamas, jog „mes negalime leisti žinoti, ką mes žinome“.

Pareigūnų teigimu, tikėtina, kad Baltarusija gauta informacija dalijosi ir su Rusija.

Prokurorai atlieka dar vieną ikiteisminį tyrimą dėl šnipinėjimo, kai gruodžio pabaigoje dėl įtarimų šnipinėjimu buvo sulaikytas Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose karys.

Neseniai pranešta, kad sulaikytas šnipinėjimu įtariamas Rusijos pilietis N.F. 1977 metais gimęs įtariamasis suimtas trims mėnesiams.

Suimtas asmuo buvo Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) darbuotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių