Quantcast

Sausio 13-osios byla bus pradėta nagrinėti kitąmet

  • Teksto dydis:

1991 metų Sausio 13-osios bylą Vilniaus apygardos teismas pradės nagrinėti kitų metų sausį.

Antradienį Vilniaus apygardos teismas priėmė nutartį, kuria Sausio 13-osios bylą perdavė nagrinėti teisiamajame posėdyje ir iš anksto sudarė teisiamųjų posėdžių grafiką. Suplanuoti posėdžiai apima sausio-birželio mėnesius.

Bylą teisėjų kolegija pradės nagrinėti kitų metų sausio 27 dieną, pranešė teismo atstovė spaudai.

Bylą sudaro 702 tomai dokumentų, o kaltinimai dėl nusikaltimų žmogiškumui ir karo nusikaltimų pareikšti 66 asmenimis. Teismo priimta nutartimi nuspręsta, jog liudytojai ir kiti asmenys, byloje esantys kviestinių sąraše, į teismo posėdžius bus kviečiami šaukimais.

Teismas konstatavo, kad nekeis ikiteisminio tyrimo metu paskirtų kardomųjų priemonių kaltinamiesiems Genadijui Ivanovui, iš kurio paimti dokumentai, siekiant užtikrinti dalyvavimą procese, Jurijui Meliui, kuris yra suimtas.

Kaltinamiesiems, kurie yra kitų užsienio valstybių piliečiai, pranešimai apie teismo posėdžius bus įteikti vadovaujantis tarptautinėmis sutartimis.

Kaltinamaisiais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų pripažinti 66 Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai, tuo metu ėję vadovaujančias pareigas Sovietų Sąjungos komunistų partijoje, Gynybos, Vidaus reikalų ministerijose, Valstybės saugumo komitete (KGB), jų sukarintuose padaliniuose.

Teismų informacinė sistema „Liteko“ skelbia, kaltinimai Sausio 13-osios byloje pateikti buvusiam KGB karininkui Michailui Golovatovui, buvusiam Sovietų Sąjungos gynybos ministrui Dmitrijui Jazovui, buvusiam sovietų armijos Vilniaus garnizono vadui Vladimirui Uschopčikui, Lietuvos komunistų partijos buvusiam antrajam sekretoriui Vladislavui Švedui, buvusiam Lietuvos komunistų partijos centrinio komiteto sekretoriui Algimantui Naudžiūnui ir kitiems kaltinamiesiems.

Visi įtariamieji, išskyrus G.Ivanovą ir J.Melį, turbūt bus teisiami už akių.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

1999 metais Sausio 13-osios byloje dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo ir kitų nusikaltimų kalėti buvo nuteisti šeši asmenys - Mykolas Burokevičius, Juozas Jarmalavičius, Juozas Kuolelis, Leonas Bartoševičius, Stanislavas Mickevičius ir Jaroslavas Prokopovičius.


Šiame straipsnyje: sausio 13bylateismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių