Quantcast

„MG Baltic“ bylos prokurorui J. Lauciui – du nušalinimai

Valstybės kaltintoją prokurorą Justą Laucių „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje penktadienį bandyta nesėkmingai nušalinti du kartus.

Vilniaus apygardos teismas prieš vidurdienį atmetė buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio advokato prašymą nušalinti prokurorą J. Laucių.

Advokatas Giedrius Danėlius bandė nušalinti prokurorą sakydamas, kad jis kerštauja ir yra šališkas dėl prieš 11 metų per koncerno televiziją rodyto žurnalistinio tyrimo apie J. Lauciaus mamos įmonę „Pelėda“.

Dėl to paties reportažo advokatai jau siekė nušalinti prokurorą dar vykstant ikiteisminiam tyrimui 2017-aisiais. J. Laucius vadovavo ikiteisminiam tyrimui šioje korupcijos byloje. Dabar kaip papildomą aplinkybę G. Danėlius teisme nurodė, kad pats J. Laucius vadovavo „Pelėdai“ 1995 metais.

Vilniaus apygardos teismo teisėja Nijolė Žimkienė paskelbė, kad „vien šis faktas nekeičia situacijos (...) ir nėra pagrindas iš naujo svarstyti aplinkybes“.

Pasibaigus šiam posėdžiui prokuroras J. Laucius ir R. Kurliansko bei kito kaltinamojo Eligijaus Masiulio advokatai nuėjo į tame pat pastate, kaip ir Vilniaus apygardos teismas, esantį Lietuvos apeliacinį teismą. Čia turėjo prasidėti J. Laucius paduoto atskirojo skundo nagrinėjimas dėl vasarį teismo paskelbtos nutarties nepriimti J. Lauciaus skundo dėl minėtiems kaltinamiesiems nesugriežtintų kardomųjų priemonių.

Prokuroras – ne saldainis, jo byloje nepasirinksi.

J. Laucius prašė suimti politinės korupcijos byloje teisiamą R. Kurlianskį, o buvusiam liberalų lyderiui E. Masiuliui skirti namų areštą.

Prokuroras argumentavo, kad kaltinamieji pažeidė teisėsaugos nustatytą draudimą tarpusavyje nebendrauti, kai R. Kurlianskis paskolino E. Masiuliui 10 tūkst. eurų.

Apeliacinio teismo posėdyje R. Kurlianskio gynėjas G. Danėlius vėl paskelbė, kad reiškia nušalinimą prokurorui J. Lauciui.

„Ši klausimą ką tik, mažiau nei prieš valandą išsprendėme“, – advokato pareiškimu stebėjosi J. Laucius.

G. Danėlius pakartojo anksčiau Vilniaus apygardos teisme išsakytus argumentus dėl šio prokuroro nušalinimo – koncerno televiziją rodytą laidą apie J. Lauciaus mamos verslą Klaipėdoje ir t. t. Pasak advokato, R. Kurlianskis anksčiau yra buvęs koncernui priklausiusios LNK televizijos valdybos pirmininku.

„Jis turi būti nušalintas nuo šio skundo nagrinėjimo“, – teigė advokatas.

Nušalinimą prokurorui palaikė ir kitas R. Kurlianskio advokatas Simonas Slapšinskas.

„Mums kyla abejonių, jis ne tik prašo panaikinti apygardos nutartį, bet prašo skirti R. Kurlianskiui kardomąją priemonę, griežtesnės prašo ir E. Masiuliui. Ar toks prašymas nėra saistomas asmeninių paskatų? Prokuroras du kartus melavo, du kartus atsakydamas, ar buvo „Pelėdos“ vadovas. Jis sakė, kad nebuvo susijęs verslo ryšiais su „Pelėda“. Tik trečią pripažino, kad, kai buvo „Pelėdos“ direktoriumi, tuo metu prokuratūros teisės aktai nedraudė eiti kitų pareigų. Tačiau 1994 metais įstatymas prokuratūros pareigūnas draudė dirbti verslo komercijos privačiose įstaigose ar įmonėse“, – sakė S. Slapšinskas.

Prokuroras J. Laucius paaiškino, kad turi Klaipėdoje gyvenančią mamą, ji ten turi verslą, o jis kaip sūnus „nei laiko, nei erdvės ryšiais“ su tuo nėra susijęs.

„Tai neturi nieko bendro su šia byla, čia kalbama apie korupcinius nusikaltimus“, – sakė prokuroras.

Jis teigė tik kaip prokuroras atliekantis savo pareigas palaikydamas kaltinimą, kaip numato Konstitucija ir Prokuratūros įstatymas.

„Prokuroras – ne saldainis, jo byloje nepasirinksi“, – pasisakymą baigė J. Laucius.

Apeliacinio teismo teisėja Ernesta Montvidienė išklausė šalių argumentų ir nuėjo spręsti dėl nušalinimo.

Tuo metu prokuroras ir advokatai grįžo į Vilniaus apygardos teisme esančią salę, kur „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje toliau apklausiami liudytojai.

Vėliau teisėja paskelbė, kad nušalinimą prokurorui atmeta.

„Teismas neįžvelgė jokio prokuroro šališkumo, nušalinimas nepagrįstas“, – paskelbė teisėja E. Montvidienė.

Politinės korupcijos byloje R. Kurlianskis kaltinamas davęs kyšius politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą. Kaltinamieji kaltės nepripažįsta ir teigia, kad tyrimas buvo vykdomas tendencingai.

Byloje be R. Kurlianskio ir E. Masiulio korupcija kaltinami buvęs Seimo narys Šarūnas Gustainis ir eksparlamentaras, buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys. Seimo narys Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Kaltinimai byloje oficialiai pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Koks

Koks portretas
čia dar kyšininkavimas?Žmogėnai tiesiog pasidalino pinigais.

Al

Al portretas
O boze, nepuskite dramblio is muses del vieno lagamino, juokinga. Kiek per minute prievarta atimama is dirbanciojo ar is mokanciojo pvm, akcizus paskaiciuokite.

as

as portretas
Svyla subines elitui. Rangosi kaip zalciai. Nenori belangen.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių