Quantcast

Ministras: nuotekų avarija Vilniuje – viena didžiausių ekologinių nelaimių

  • Teksto dydis:

Nuotekų vamzdžių avarija Vilniuje Upės gatvėje - viena didžiausių pastarųjų metų ekologinių nelaimių, jos poveikis aplinkai bus įvertintas artimiausiu metu, sako aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Anot jo, didžiausia žala gali būti padaryta lašišų ir šlakių populiacijoms Neries upėje.

„Preliminariais duomenimis, buvo palankios gamtinės sąlygos sumažinti poveikį (aplinkai), - yra gerokai pakilęs Neries vanduo, (...) nuotekos buvo praskiestos didesniu santykiu vandens. Kitas veiksnys - šaltas oras, nes kuo šaltesnis oras, tuo bakterijos blogiau dauginasi. Šie dalykai teikia vilties, kad tas poveikis nebus didelis, nes didžiausias nerimas yra dėl poveikio atsikūrusiai lašišų ir šlakių populiacijai, kuriuos galima buvo pagauti Vilniaus mieste iki šiol“, - interviu Žinių radijui antradienį kalbėjo K.Navickas.

Anot aplinkos ministro, antradienį bus sudaryta speciali komisija, kuri vertins avarijos priežastis ir pasekmes.

Kol kas vertinamos dvi galimos avarijos priežastys. Pagal vieną jų - statybų darbų metu neatlaikius konstrukcijai žemių nuošliauža nutempė du magistralinius vamzdžius. Kita versija, pasak ministro - statybų metu neatlaikė vamzdžiai ir tuomet išplovė konstrukcijas.

Didelė dviejų nuotekų vamzdžių avarija Vilniaus Upės gatvėje praėjusią savaitę įvyko šalia kylančio verslo centro „Green Hall 3“ požeminės automobilių stovėjimo aikštelės statybvietės, kurioje leidimas darbams išduotas šių metų gruodžio 13-ąją.

Šį leidimą Vilniaus miesto savivaldybė išdavė bendrovei „Upės projektai“, priklausančiai verslininko Arūno Martinkevičiaus koncerno SBA valdomai įmonei „Urban Inventors“. 

„Projektas buvo parengtas pagal visas jam išduotas sąlygas ir suderintas bei patvirtintas visų atsakingų institucijų. Prieš tai būsimoje statybų vietoje buvo atlikti geologiniai ir archeologiniai tyrimai“, - sakoma SBA viešųjų ryšių vadovės Virginijos Dunauskienės šeštadienį atsiųstame pranešime.

Pasak jos, „Upės projektai“ yra sklypo, kuriame statomi „Green Hall“ pastatai, savininkė.

V.Dunauskienė be kita ko BNS paaiškino, kad „Upės projektai“ statyba neužsiima, ji atsakinga už šio verslo centro vystymą ir tam samdo kitas įmones. Žemės kasimo darbus Upės gatvėje esančiame sklype vykdo bendrovė „Stiebasta“, o atraminių sienų ir pamatų projektavimo ir įrengimo darbais rūpinasi įmonė „Vilniaus rentinys“.

Dėl nuotekų linijos avarijos Vilniaus mieste paskelbta ekstremalioji padėtis, gyventojų buvo prašoma naudoti kuo mažiau vandens, tačiau vis tiek skaičiuojama, kad į Nerį pateko tūkstančiai kubinių metrų nuotekų.

Upės gatvėje, prie „Barclays“ pastato, trūkus dviem nuotekų linijoms ir dviem nuotekų vamzdžiams, didelė smegduobė atsivėrė penktadienio vidurdienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va va

va va portretas
greitai Nėryje šūdai bus pašildyti radioktyviu ir šiltu atominės elektrinės vandeniu

Anonimas

Anonimas portretas
Nereikėjo ir Baltarusijos - patys apsidirbome iki ausų. Dar pridėtų Baltarusija ir Neris taptų kanalizacijos grioviu, ypač vasarą kai mažai vandens upėje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių