Quantcast

Lauktuvių iš Vokietijos – radioaktyvus laikrodis

  • Teksto dydis:

Iš Vokietijos atskridęs Vilniaus gyventojas turėjo antikvarinį laikrodį, kuris skleidė beveik 8 kartus didesnį jonizuojančios spinduliuotės foną nei leistinas. Pasieniečiai laikrodį paėmė.

Šiuo metu laikrodis yra paimtas iš Vilniaus oro uosto užkardos ir saugomas Radiaciniame saugos centre.

Pirmadienį tuoj po vidurnakčio Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas iš Frankfurto. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai nevykdo nuolatinės vidiniais ES reisais skrendančių keleivių dokumentų kontrolės, tačiau šie sostinės oro uoste praeina pro stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus.

Kaip pranešė VSAT, Vilniaus oro uosto pasieniečiai užfiksavo, kad vartai suveikė pro juos einant 58-erių Vilniaus gyventojui. Paaiškėjo, kad vyras rankiniame bagaže turėjo stalinį laikrodį, kurį teigė įsigijęs sendaikčių turguje Vokietijoje. Pasieniečiai nustatė, kad šis laikrodis skleidžia 1,53 mikrosiverto (μSv) per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv.

Vilniaus oro uosto pasieniečiai surašė procesinius dokumentus ir laikrodį paėmė. Vilnietis buvo paleistas. Antradienį priešpiet Vilniaus oro uosto užkardoje laukiama atvykstant Radiacinės saugos centro specialistų, kuriems bus perduotas padidintą jonizuojančios spinduliuotės foną skleidžiantis laikrodis.

Šiemet pasieniečiai iš viso užfiksavo 191 atvejį, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai (daiktai) ar vykę asmenys skleidė padidintą radioaktyvią spinduliuotę. Dažniausiai tokie kroviniai būna arba trąšos arba statybinės medžiagos (ugniai atsparios plytos ar skiedinys, keraminės plytelės, keraminiai unitazai ir kt.).

Žmonės dažniausiai padidintą jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžia tuomet, kai jiems gydymo ar diagnostikos tikslais prieš tai medicinos įstaigose būna atliktos procedūros taikant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius. Tokie keliautojai turi pateikti medicinos įstaigų pažymas apie jiems taikytas tokias priemones.

Ar sieną kertantys asmenys bei gabenami kroviniai neviršija leistinų normų, VSAT pareigūnai tikrina Lietuvos pasienio kontrolės punktuose sumontuota stacionaria matavimo įranga. Tai vadinamieji radiacijos vartai, pro kuriuos pravažiuoja visos transporto priemonės ir jomis gabenami kroviniai. Taip pat pasieniečiai naudoja ir rankinius spinduliuotės matavimo prietaisus.

Radiacinės saugos centras prašo gyventojų, kilus įtarimų ar abejonių, kad turimi daiktai galimai gali būti užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis, kreiptis į centrą arba į artimiausią jo skyrių, kur jie bus nemokamai patikrinti.

„Ypač kviečiame asmenis, turinčius laikrodžių, barometrų, prietaisų skalių, galimai užterštų radioaktyviosiomis medžiagomis, naudotų kariniuose įrenginiuose (tankuose, lėktuvuose, laivuose)“, - rašoma centro pranešime.

Specialistams nustačius, kad prietaisai užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis, bus pasirūpinta, kad jie valstybės lėšomis būtų sutvarkyti kaip radioaktyviosios atliekos. Ypač svarbu tokių prietaisų neardyti ar neišmesti, nes radioaktyviosios medžiagos pasklis aplinkoje ir sukels dar didesnį pavojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Radioaktyvus

Radioaktyvus portretas
Iš nuotraukos matosi, kad laikrodžio skaičiai ir rodyklės padengtos liuminoforu - medžiaga švytinčia tamsoje. Daugelis tokių, anksčiau pagamintų prietaisų, ypač karinių, turėdavo aktyvaus izotopo (radioliuminoforas). Tai nieko bendro neturi su dabartiniais gaminiais, kurių detalės tamsoje švyti tik juos "įkrovus" šviesoje, šie labai greitai užgęsta, tai kad neužgestų, pridėta medžiagos, kurios silpnas radiokatyvumas švytėjimą vis palaiko. Paprastai tai būna minkštieji spinduliai, kurių skvarba nedidelė veikia prie pat paviršiaus, silpnėja eksponentiškai priklausomai nuo atstumo. Juos sulaiko paprastas popieriaus lapas ar folija ir oras. Žurnalistai, kaip visada, profanai - parašė "užterštas", "radioaktyvu", baisus baubas. Čia gi toks gamybos procesas ir daryta tai specialiai, o pavojingumas labai jau abejotinas - taip pat, kaip ir aštrus peilis - uždrauskite ir juos.

neksas

neksas portretas
turbut norejo is giminiu kam padovanot,kad gautum palikima .(
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių