Quantcast

Keturi vilniečiai Telšių kelius greideriavo tik popieriuje

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių apygardos valdybos pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl įtartinų žemės ūkio technikos viešųjų pirkimų.

Apgaule buvo gauta beveik 70 tūkst. eurų siekianti Europos Sąjungos ir Lietuvos valstybės biudžeto parama.

Kaltinimai sukčiavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu ir dokumentų klastojimu pareikšti keturiems vilniečiams, vadovavusiems kelioms bendrovėms.

Išaiškinta, kad 2014 metų sausį vienas iš įtariamųjų įsigijo Telšiuose registruotą bendrovę, kuri buvo pateikusi paraišką Europos Sąjungos paramos lėšomis įsigyti žemės ūkio techniką. Oficialiai bendrovės vadovu ir vieninteliu akcininku tapo E. G., o realiai bendrovei vadovavo už jos akcijas pinigus sumokėjęs M. V.

Naujieji bendrovės vadovai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programą pradėjo paraiškos procedūrą. Pagal ją paskelbė viešąjį konkursą įsigyti naujus traktorių ir greiderį. Bendrovė naują žemės ūkio techniką įsigijo už daugiau kaip 250 tūkst. eurų.

FNTT tyrėjai atskleidė, kad bendrovės faktiniai vadovai, siekdami gauti didesnę išmoką iš Nacionalinės mokėjimo agentūros ir dirbtinai padidindami įsigyjamos žemės ūkio technikos kainą, pasinaudojo keliomis bendrovėmis kaip tarpininkėmis. Išaiškinta, kad Joniškyje veikusi bendrovė už 117 tūkst. eurų įsigijo naują greiderį ir traktorių. Tą pačią dieną pagal išankstinį susitarimą šią techniką už 249 tūkst. eurų pardavė Vilniuje veikiančiai bendrovei, kuri ją dar kartą tądien pardavė už daugiau kaip 250 tūkst. eurų europinį projektą įgyvendinančiai Telšių bendrovei.

Manipuliuojant viešaisiais pirkimais, įsigyto greiderio ir traktoriaus kaina dirbtinai buvo padidinta beveik 2 kartus, ir taip tyčia buvo nuslėpta tikroji žemės ūkio technikos kaina. Dokumentai buvo pateikti Nacionalinei mokėjimo agentūrai ir nepagrįstai gauta beveik 70 tūkst. eurų paramos.

Tyrimo metu Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai išaiškino, kad Telšiuose registruotos bendrovės direktorius ir realus vadovas suklastojo PVM sąskaitas faktūras, pažymas, darbų atlikimo aktus, kuriuose buvo įrašyta tikrovės neatitinkanti informacija apie kelių greideriavimo darbus, techninės aikštelės įrengimą, kelio lyginimo ir kraštovaizdžio tvarkymo darbus.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorai. Baudžiamoji byla dėl keturių vilniečių sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo perduota Vilniaus miesto apylinkės teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
"Gargždų švara" iš kai kurių gyventojų šiukšles "surenka" tik popieriuose, taip iškraipo statistinius duomenis ir gauna neteisėtai pajamas. Mano tel. 8 662 33770.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių