Quantcast

H. Daktaras savo pasiekė: už gražų elgesį perkeliamas iš Lukiškių

Vilniaus apygardos teismas penktadienį nusprendė, kad iki gyvos galvos kalintis kaunietis Henrikas Daktaras toliau bausmę gali atlikti pataisos namuose. Iki šiol jis kalėjo Lukiškių kalėjime.

Nuteistasis kalėjime atliko daugiau kaip 10 metų jam paskirtos bausmės.

„Ši atliktos bausmės dalis laikytina pakankama bei sudaranti sąlygas įvertinti nuteistojo elgesį aktualaus reglamentavimo kontekste. Per visą bausmės atlikimo laiką H. Daktaras šiurkščių režimo reikalavimų pažeidimų nepadarė, galiojančių nuobaudų neturi, šešis kartus buvo paskatintas“, – rašoma teismo pranešime.

Vilniaus miesto apylinkės teismas buvo nusprendęs, kad H. Daktarui dar anksti į pataisos namus. Apygardos teismas šią nutartį panaikino.

Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį į tai, kad pastebimas nuteistojo elgesio keitimasis tik teigiama linkme, jis itin aktyviai dalyvauja įvairiose socialinės reabilitacijos programose, užsiėmimuose, prisideda prie įvairių iniciatyvų.

Lukiškių kalėjmo Socialinės reabilitacijos skyriaus išvadoje šio asmens elgesys charakterizuojamas teigiamai, o iš Psichologinės tarnybos išvados matyti, kad nuteistojo pakartotinio smurtinio elgesio rizika šiuo metu vidutinė.

„Pakartotinį H. Daktaro nusikalstamumą prognozuoja kriminalinė istorija, tačiau dinamiški veiksniai, susiję su nusikalstamu gyvenimo stiliumi, kitais nuteistaisiais, taisyklių laužymu, impulsyvumu, piktnaudžiavimu alkoholiu, emociniais sunkumais šiuo metu nestebimi“, – paskelbė teismas.

Nuspręsta, kad yra pagrindas pripažinti, jog savo elgesiu nuteistasis įrodė, kad laisvės atėmimo bausmės atlikimo sąlygos jam gali būti švelninamos, ir jis gali būti perkeltas iš kalėjimo į pataisos namus. Dėl to teismas tenkino Lukiškių kalėjimo direktoriaus teikimą dėl H. Daktaro perkėlimo iš kalėjimo į pataisos namus, o skundžiamą pirmosios instancijos teismo nutartį panaikino.

H. Daktaras, nepateisinęs jam parodyto pasitikėjimo, gali būti grąžintas iš pataisos namų į kalėjimą toliau atlikti bausmę.

Apeliacinės instancijos teismo priimta nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Balandį kalėjimo teikimą atmetęs Vilniaus miesto apylinkės teismas buvo nutaręs, kad iki gyvos galvos nuteistas kaunietis turi toliau būti kaltinamas Lukiškių kalėjime, dar negalima jo perkelti į pataisos namus.

Šis teismas atkreipė dėmesį, kad H. Daktaras atlieka bausmę už žiaurių nusikalstamų veikų, sukėlusių sunkias ir negrįžtamas pasekmes, padarymą, nuteistasis buvo nusikalstamo susivienijimo lyderis, vienvaldis vadovas, veikas padarė iš savanaudiškų tikslų, kaltę nuteistasis pripažįsta tik iš dalies.

Pernai liepą Vilniaus miesto apylinkės teismas buvo patenkinęs kalėjimo teikimą ir nusprendęs, kad H. Daktaras gali toliau bausmę atlikti Pravieniškių pataisos namuose.

Prokuratūra iš pradžių tam neprieštaravo, tačiau vėliau persigalvojo ir parašė skundą Vilniaus apygardos teismui. Šio teismo teisėjai nusprendė, kad dar nėra tikslinga sušvelninti režimo sąlygų, nesavalaikis bausmės sąlygų švelninimas pažeidžia visuomenės orumą ir saugumą.

Tada teismas pažymėjo, kad teismas turi teisę, bet ne pareigą pirmuosius dešimt metų bausmės atlikusį nuteistąjį perkelti į pataisos namus tęsti bausmės atlikimą. Sprendžiant dėl perkėlimo, prioritetas teikiamas ne formalioms sąlygoms, bet saugumo reikalavimams, kad tokio asmens perkėlimas į pataisos namus nekeltų grėsmės, atsižvelgiama į nuteistojo asmenybę, jo elgesį kalėjime. Be to, teisėjai atkreipė dėmesį, kad antstolių vykdomos bylos patvirtina, jog H. Daktaras nenori savanoriškai atlyginti žalos nukentėjusiesiems, asmeninius poreikius iškelia aukščiau nukentėjusiųjų, visuomenės intereso.

Praėjus tam tikram laikui kalėjimo administracija rašo teikimą dėl nuteistojo perkėlimo į pataisos namus. Todėl dabar apylinkės teismui buvo paduotas naujas teikimas.

Aukščiausiasis Teismas savo nutartyje konstatavo, kad H. Daktaras yra labai pavojingas visuomenei ir jo nusikalstamų polinkių pakeisti švelnesnės rūšies, t. y. terminuoto laisvės atėmimo, bausme yra neįmanoma.

2015 metų birželį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad H. Daktarą išteisina dėl verslininko Sigito Čiapo ir jo vairuotojo nužudymo, tačiau dėl kitų nusikaltimų palieka galioti Klaipėdos apygardos teismo jam skirtą bausmę – laisvės atėmimą iki gyvos galvos. Vėliau tokią pat bausmę paliko galioti Aukščiausiasis Teismas.

Pirmąsyk už grotų H. Daktaras atsidūrė būdamas 19 metų. Dabar jam yra 60 metų.

1996 metų vasario 3 dieną H. Daktaras buvo sulaikytas prevencine tvarka, o balandžio 1 dieną suimtas ir iš įkalinimo įstaigos paleistas 2001 metais, kai atliko bausmę kitoje byloje. Kitą kartą suėmimą H. Daktarui teismas skyrė 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada „Henytė“ pasislėpė. Jis sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto 2009 metų rugsėjo 4 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Atrodo, kai kas noretu kankinti nusikalteli griezto rezimo kalejime iki mirties. Ar negali buti taip, kad nusikaltelio elgesys per 10 metu tikrai pasikeite teigiama linkme? Niekas jo nuo likusios bausmes atlikimo neatleido. Beje, pataisos namai taip pat yra bausmes atlikimo istaiga, o ne kurortas.

Keista

Keista portretas
Įdomu,kokia daktaro akių spalva,kad jį tai myli temidė?Jeigu jau tokiems nusikaltėliams galima atleisti,perkeliant arčiau namų,tai gal reikėjo tartis,kad perkeltų į Užledžius,į savo pilį. Gal tuomet būtų pasakęs,kur jo aukos pakastos?

Zbygniew

Zbygniew portretas
Remontuos kamera Masiiliui. Lukiskese juk nera vietos, tai teko kazka isleisti.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių