Quantcast

Grafičių byla: septyni piešėjai uždaryti į areštinę

Vilniaus policija tirdama bylą dėl neteisėto grafičių paišymo ant pastatų nustatė 13 įtariamųjų, 7 iš jų uždaryti į areštinę.

Įtarimai pareikšti 13 asmenų, trečiadienį spaudos konferencijoje pranešė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Saulius Gagas. Atliekant ikiteisminį tyrimą, identifikuotos asmenų, užsiimančių grafičių piešimu, grupės Vilniaus mieste ir apskrityje, nustatyti konkretūs asmenys, jų „tagai“, taip vadinami parašai.

Tarp šių asmenų yra gerai vilniečiams žinomų užrašų autoriai, kaip „Solomon“, „Runch“, „Gigs“, „Quaz“, „Kree kree“ ir daugelis kitų. Manoma, kad piešiniais buvo apgadinta šimtai objektų sostinėje. Artimiausiu metu bus sprendžiamas klausimas dėl kardomųjų priemonių įtariamiesiems skyrimo, į laisvę paleistiems grafitininkams paskirti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

„Solomon“ parašo autorius šiuo metu yra areštinėje.

Sulaikyti 17-29 metų amžiaus vaikinai ir merginos. Vienas asmuo teistas dėl narkotikų vartojimo, kitas baustas už viešosios tvarkos pažeidimą, kai kurie įtariamieji jau buvo bausti administracine tvarka už grafičių piešimą, vienas baustas už vengimą atlikti karinę tarnybą.

Grafiti tema Vilniaus mieste buvo aktuali daugiau nei dešimtmetį, tai nepuošia sostinės, nepuošia mūsų senamiesčio, nepuošia Vilniaus miesto.

Policija sako, kad iš viso per šį tyrimą buvo sulaikyta 14 asmenų, dėl grafičių paišymo 13, o dar vienam asmeniui gresia baudžiamoji atsakomybė už kitas su grafičiais nesusijusias veikas.

„Grafiti tema Vilniaus mieste buvo aktuali daugiau nei dešimtmetį, tai nepuošia sostinės, nepuošia mūsų senamiesčio, nepuošia Vilniaus miesto“, – sakė S. Gagas.

Pernai buvo pradėtas tyrimas dėl Kultūros vertybių apsaugos departamento saugomo objekto – Pranciškonų vienuolyno ansamblio sugadinimo. Tyrimas atliekamas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir turto sunaikinimo ar sugadinimo didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčių vertybių.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas S. Gagas, V. Sakraičio / BFL nuotr.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad šio vienuolyno tvora yra darkoma grafičių piešėjų ‒ ant jos dažais yra vaizduojami piešiniai, užrašai, juos apipavidalinant, taip vandališkais veiksmais niokojant vienuolyno ansamblį. Vilniaus pranciškonų vienuolyno ansamblis yra Lietuvos istorinio ir kultūrinio palikimo dalis, todėl jo pastatų kompleksas yra įtrauktas į Kultūros vertybių apsaugos departamento Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, jis atviras visuomenei, sostinės svečiams.

„Nors Vilniaus miesto savivaldybė yra numačiusi leistinas grafičių piešimo vietas daugelyje sostinės vietų ir rūpindamasi sostinės įvaizdžiu pašalina vandališkus užrašus ‒ perdažo suniokotus plotus, bet tyrimo metu buvo surinkti duomenys leidžia teigti, jog asmenys sistemingai savo veiksmais demonstruoja nepagarbą tiek aplinkiniams, tiek aplinkai“, – teigia policija.

Vilniaus miesto apylinkės teisme buvo sankcionuota 13 kratų, įtariamųjų bei su jais susijusių asmenų gyvenamosiose vietose.

Antradienio rytą pasitelkus gausias pareigūnų pajėgas, buvo atliktos kratos. Jų metu buvo rasta tyrimui reikšminga informacija: eskizai, piešiniai, nuotraukos, užrašai, kompiuteriai, mobiliojo ryšio telefonai, USB atmintinės.

Sulaikytų asmenų veiksmais padaryta materialinė žala šiuo metu skaičiuojama ir ji gali siekti ne vieną tūkstantį eurų.

Manoma, kad sulaikomų asmenų gali būti ir daugiau. Teisėsaugos tiriamas laikotarpis dėl pastatų terliojimo apima pastaruosius penkerius metus. Pareigūnai aiškinasi, ar įtariamieji turi turto, bus siekiama apriboti disponavimu nuosavybe teises, siekiant užtikrinti galimus civilinius ieškinius, jei reiktų atlyginti žalą dėl pastatų apgadinimo.

 

 


Šiame straipsnyje: grafičiaibylapolicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių