Quantcast

„Facebook“ ir „Google“ apgaule įtariamas lietuvis išduodamas JAV

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį nusprendė Jungtinėms Valstijos išduoti Evaldą Rimašauską, kuris kaltinamas per suklastotus elektroninius laiškus iš JAV informacinių technologijų įmonių „Facebook“ ir „Google“ apgaule išviliojęs per 100 mln. JAV dolerių.

Teismas atmetė E.Rimašausko skundą. Šio teismo sprendimas ekstradicijos byloje yra galutinis ir neskundžiamas.

Anot Lietuvos apeliacinio teismo, E.Rimašauskas kaltinamas apgaulės būdu iš „Google“ išviliojęs 23,26 mln. JAV dolerių, iš „Facebook“ – 98,88 mln. JAV dolerių.

„E.Rimašausko išdavimo pagrindu pripažinta tai, kad žala galimai kilo būtent Jungtinėse Amerikos Valstijose registruotoms įmonėms“, – rašoma teismo pranešime spaudai.

Apeliacinis teismas pabrėžė nevertinantis nusikaltimų aplinkybių ir kaltės įrodymo, o „turi pasitikėti prašymą išduoti asmenį pateikusios valstybės teisminės institucijos nurodyta informacija“.

Iš tikrųjų Konstitucijoje tai yra numatyta, kad Lietuva savo piliečių neišduoda, su išimtim, jei ko kito nenumato tarptautinė sutartis. O tokia sutartis tarp Lietuvos ir Amerikos yra pasirašyta.

Kaltinimus dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės E.Rimašauskui pateikė JAV Niujorko Pietinės apygardos Prisiekusiųjų teismas. Už pirmuosius du nusikaltimus gresia laisvės atėmimas iki 20 metų.

JAV prašymu E.Rimašauskas sulaikytas Lietuvoje 2017 metų kovo 16 dieną ir iki šiol laikomas suimtas.

Liepos 17 dieną Vilniaus apygardos teismas nusprendė išduoti lietuvį baudžiamajam persekiojimui. E.Rimašauskas šį teismo sprendimą apskundė. Lietuvos piliečio advokatė teigia, kad jo veiksmus turi tirti Lietuvos teisėsauga, nes jie padaryti Lietuvoje.

Latvijoje – apgaulinga įmonė

Anot teismo, JAV pareigūnai pateikė duomenis, kad 2013–2015 metais nelegalų verslo planą sugalvojo ir įgyvendino E.Rimašauskas „bei kiti nustatyti ir nenustatyti asmenys“.

Pagal kaltinimą, E.Rimašauskas dalyvavo JAV įmonių „Google“ ir „Facebook“ apgaulės schemoje ir apgaulės būdu įtikino lėšas, skirtas Taivane veikiančiai įmonei „Quanta Computer Ine.“, su kuria abi įmonės palaiko nusistovėjusius verslo ryšius, pervesti į banko sąskaitas, priklausančias apgaulingai Latvijos įmonei „Quanta Computer Ine.“.

„Google“ ir „Facebook“ buvo apgaule įtikintos pervesti lėšas Latvijoje veikiančiai įmonei „Quanta Computer“, pasitelkus el. pašto korespondenciją, kuri buvo siunčiama JAV įmonėms, maniusioms, kad tai Taivano įmonės „Quanta Computer“ korespondencija. Šiuose el. laiškuose, kurie buvo siunčiami iš tokių el. pašto adresų, kurie atrodė, lyg priklausytų tikrajai įmonei „Quanta”, buvo reikalaujama mokėjimų, kurie buvo skirti tikrajai įmonei „Quanta“, tačiau atsidūrė apgaulingos Latvijos įmonės „Quanta “ sąskaitose Latvijos banke „SEB Bank“ įmonės „Google“ atveju ir Kipro banke „Eurobank“ įmonės „Facebook“ atveju.

Anot teismo, remiantis JAV prašymu E.Rimašauskui pranešta apie JAV tiriamoje baudžiamojoje byloje pateiktus kaltinimus, jis apklaustas įtariamuoju. Kaip matyti iš apeliacinės instancijos teismui pateiktų duomenų, tyrimas dėl tų pačių galbūt E.Rimašausko padarytų veiksmų pradėtas bei atliekamas ir JAV. Šioje valstybėje sukoncentruotas ir nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo tyrimas.

„Įvertinus visa tai, baudžiamasis procesas turėtų būti baigtas vienoje, visas nusikalstamas veikas tiriančioje valstybėje – JAV. Būtent tokia baudžiamojo proceso eiga geriausiai užtikrintų proceso atitiktį teisingumo reikalavimams, taip pat greito proceso principo veikimą“, – teigia Lietuvos apeliacinis teismas.

Pagal Lietuvos ir JAV sutartį, patenkinus ekstradicijos prašymą abiejų šalių institucijos turi sutarti dėl perdavimo laiko ir vietos.

Anot prokuratūros, faktinio perdavimo terminas yra dešimt dienų, jis gali būti pratęstas.

Nusikaltimas apima kelias valstybes

Skundą dėl E.Rimašausko ekstradicijos nagrinėjęs Apeliacinio teismo pirmininkas Algimantas Valantinas penktadienį žurnalistams sakė, kad Lietuvos pilietis turi elgtis tinkamai, jeigu nori, kad jį gintų valstybė.

„Kalbant apie piliečio gynybą, reikia pasakyti, kad valstybė įsipareigojimą prisiima tada, kada ir pilietis tinkamai elgiasi. Tai yra abipusė pareiga – valstybei ginti savo pilietį, o piliečiui – elgtis taip, kaip numato įstatymai, Tas pilietis negali nusikalsti nei savo teritorijoje, nei kitos valstybės teritorijoje“, – komentuodamas savo sprendimą žurnalistams teisme sakė A.Valantinas.

„Iš tikrųjų Konstitucijoje tai yra numatyta, kad Lietuva savo piliečių neišduoda, su išimtim, jei ko kito nenumato tarptautinė sutartis. O tokia sutartis tarp Lietuvos ir Amerikos yra pasirašyta. Ekstradicijos sutartyje labai aiškiai pasakyta, kokios sąlygos turi būti, kad tas pilietis turėtų būti išduodamas“, – sakė teisėjas.

A.Valantino teigimu, JAV pateikė reikalingus duomenis, kad būtų priimtas sprendimas E.Rimašauską išduoti šiai šaliai.

„Akivaizdu, kad šios nusikalstamos veikos padarymo teritorija toli gražu išeina už Lietuvos Respublikos ribų – kalbama ir apie Latviją, ir apie Kiprą, kitas valstybes, nekalbant jau apie Jungtines Amerikos Valstijas, kur būtent tos bendrovės, iš kurių pinigai buvo apgaule pasisavinti, yra įkurtos. Kalbėti apie tai, kad teismas Jungtinėms Amerikos Valstijoms suteikė išimtinę jurisdikciją, jokio pagrindo nėra. Tas tyrimas yra platesnės apimties, JAV yra pradėjusiosios (tyrimą - BNS), ir reikalavimas išduoti pilietį, kuris yra mūsų šalies pilietis, buvo teisėtas ir pagrįstas“, – sakė A.Valantinas.

Lietuvos piliečio suėmimo terminas baigiasi maždaug po savaitės. Apeliacinio teismo verdiktas įsiteisėja paskelbimo dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl

Kodėl portretas
Kad atiduoda stambų sukčių kitai valstyvei,reikia tik džiaugtis,nereiks mums jo maitinti,išlaikyti,galbūt labai ilgus metus.Bet kodėl mums JAV neatiduoda mūsų sukčiaus-Venckienės?Tai gal reikėjo pasiūlyti pasikeisti?Kodėl savi sukčiai gelbstimi,o svetimi atiduodami.Baisu pataikavimas JAV.

...

... portretas
Ir VĖL teismas padėjo skersą ant Konstitucijos, kuri Valstybę ĮPAREIGOJA savo piliečius gint... KOL teismas neįrodo jo kaltės - KADA teismas pradėjo spjaut į Nekaltumo prezumpciją?.. AR mums tokie 'teismai' reikalingi?

VLD

VLD portretas
Šlovė valstybei kuri ne gina savo piliečių. O kaip reikes ginti valstybė, kas ją gins? JANkiai? Bet tai bus nė valstybė.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių