Quantcast

Byloje dėl žalos atlyginimo iš prokuratūros teismas kviečia R. Kurlianskį

Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis privalo dalyvauti civilinės bylos nagrinėjime, kuriame pareiškė ieškinį prokuratūrai dėl žalos atlyginimo neįvykus komandiruotei į užsienį.

„R. Kurlianskio dalyvavimas pripažintas būtinu“,– sakė teisėja Kristina Lysionok. Ieškovo dalyvavimo procese pageidavo atsakove byloje patraukta prokuratūra.

„Prašyčiau iškviesti patį ieškovą. Aš pasirengęs jam užduoti eilę klausimų“, – sakė prokuratūrai atstovaujantis Kęstutis Vagneris.

Teismas parengiamajame posėdyje antradienį pradėjo nagrinėti R. Kurlianskio ieškinį Generalinei prokuratūrai dėl 1 tūkstančio 664 eurų žalos atlyginimo dėl neįvykusios komandiruotės į Jungtinius Arabų Emyratus, ji turėjo vykti 2017 spalio 13-15 dienomis. Tai buvo savaitgalio dienos: penktadienis-sekmadienis, pasak G. Danėliaus, tokiu metu procesiniai veiksmai paprastai neatliekami.

„Tai turėjo būti darbinė kelionė. Žalą sudaro kelionės ir nakvynės išlaidos“, – BNS sakė R. Kurlianskio advokatas Giedrius Danėlius.

Pasak advokato, R. Kurlianskiui daugybę kartų buvo leista išvykti ir tos išvykos niekaip nesutrukdė tyrimui, leidus R. Kurlianskiui išvykti, „tyrimas nesugriuvo, buvo atliktas ir baigtas“.

G. Danėlius Vilniaus miesto apylinkės teisme antradienį atstovavo R. Kurlianskiui. Pastarasis į teismą neatvyko. Įstatymai leidžia nedalyvauti ieškovui. Tačiau teisėja Kristina Lysionok nusprendė, kad šioje byloje R. Kurlianskio dalyvavimas yra būtinas, todėl jis turės atvykti į kitą posėdį, jis vyks rugpjūčio 1 dieną.

Generalinė prokuratūra nesutinka su R. Kurlianskio reikalavimais ir sako, kad ieškinys nepagrįstas.

R. Kurlianskis yra kaltinamasis politinės korupcijos byloje, jam pareikšti kaltinimai dėl papirkimo ir prekybos poveikiu. Šią bylą ketvirtadienį pradės nagrinėti Vilniaus apygardos teismas.

Atsakovei Generalinei prokuratūrai atstovaujantis Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras K. Vagneris mano, kad šiuo civiliniu procesu siekiama sukelti abejones prokuroru Justu Lauciumi, kuris galbūt palaikys kaltinimą Vilniaus apygardos teisme, nagrinėsiančiame politinės korupcijos bylą.

„Civilinė byla yra įžanga baudžiamajai bylai“, – mano K. Vagneris.

Vilniaus apylinkės teisme nagrinėjamos civilinės bylos esmė – žala, atsiradusi dėl galbūt neteisėtų prokuroro veiksmų.

Advokatas G. Danėlius paprašė trečiuoju asmeniu į civilinę bylą įtraukti Vilniaus apygardos prokuratūros vadovą, G. Kurlianskio bylą tyrusį prokurorą J. Laucių. Teisėja K. Lysionok sakė, kad šį klausimą išspręs.

G. Danėlius sako, kad po teismo sprendimo civilinėje byloje J. Lauciaus interesams gali atsirasti teisinės pasekmės.

„Jis galėtų išreikšti savo poziciją: pagrįstas ar nepagrįstas ieškinys, kokios aplinkybės pagrindė tokio sprendimo priėmimą“, – teisme kalbėjo G. Danėlius. Sprendimą neišleisti R. Kurlianskio į komandiruotę priėmė J. Laucius.

Parengiamajame posėdyje teisėja šalims siūlė spręsti, ar nėra galimybės sudaryti taikos sutartį. G. Danėlius sakė, kad taikiai ginčą būtų galima baigti, jei atsakovas sutiktų atlyginti žalą. Ji siūlė padaryti trumpą pertrauką šalims pasitarti, tačiau K. Vagneris pareiškė, kad „jokios 5 minutės“ jo nuomonės nepakeis.

Tai ne pirma buvusio koncerno „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio inicijuota byla prokuratūrai – jis dėl garbės ir orumo pažeidimo yra apskundęs jo bylą kuravusį Vilniaus apygardos prokuratūros vadovą J. Laucių.

Pernai birželio 1 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad prokuroras J. Laucius tik išsakė savo nuomonę apie viešą asmenį, o pagal tuo metu einamų pareigų skaičių viešu asmeniu esantis R. Kurlianskis turėtų būti pakantesnis kritikai.

Verslininkas prašė, kad teismas įvertintų prokuroro viešas pastabas apie jį kaip apie ligotą turtuolį ir konstatuotų, kad šie teiginiai netinkami, tačiau kompensacijų nesiekė. Pats J. Laucius teigė išsakęs nuomonę, už kurią neturi būti persekiojamas, ir teigė, kad R. Kurlianskis skundą pateikė siekdamas jo nušalinimo nuo baudžiamosios bylos.

Už piktnaudžiavimą teise prokuroras prašė R. Kurlianskiui skirti baudą. Šis prašymas nepatenkintas, nes teismas nenustatė akivaizdžių piktnaudžiavimo pagrindų.

Jeigu teismas būtų patenkinęs verslininko skundą, korupcijos bylą kuruojantis prokuroras galėtų būti nušalintas nuo šios bylos.

Vykstant politinės korupcijos tyrimui R. Kurlianskis  ir jo gynėjai jau kelis kartus nesėkmingai bandė nušalinti tyrimui vadovaujantį prokurorą J. Laucių.

R. Kurlianskis kaltinamas dalijęs kyšius politikams už poveikį priimant įvairius įstatymus, lemiant viešųjų pirkimų laimėtojus, skiriant pareigūnus.

Pareigūnai pabrėžia, kad šiuo tyrimu atskleista sisteminė korupcija, kai verslo atstovai siekdami sau palankių sprendimų ne tik realiuoju laiku, bet ir ateityje, darė ar siekė daryti poveikį įtakingiems politikams ar politinėms partijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
kaipgi zydelis gali buti kaltas juk /dirbo/ ne sau o savo/mafijos/ ipareigotas o ji tai po briuselio sparneliu nelieciama.. /mosadkgb/sindikatas.....

As

As portretas
Kurlianskis ira iteisintas vagis toks kai buves sekundes banko vadovas petrikas tik aisku dar didesnio masto

Labjausiai

Labjausiai portretas
kaltas ne tas kuris pirko, o tas kuris parsidavė
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių