Quantcast

Buvę „Vilniaus vandenų“ vadovai neišvengė bausmės už kyšininkavimą

  • Teksto dydis:

Dviem buvusiems bendrovės „Vilniaus vandenų“ vadovams nepavyko išvengti bausmės už kyšininkavimą  - Vilniaus apygardos teismas penktadienį atmetė nuteistųjų advokatų skundus ir paliko galioti prieš dvejus metus paskelbtą apkaltinamąjį nuosprendį.

Tuometinis Vilniaus 3-iasis apylinkės teismas kaltais dėl kyšininkavimo pripažino buvusį bendrovės vadovą Darių Norkų ir buvusį rinkodaros ir pardavimų direktorių Nerijų Laurinaitį.

Nuosprendžiu abiem nuteistiesiems skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Abu kaltinamieji turės sumokėti po 20 minimalaus gyvenimo lygio (MGL) dydžio, arba 2,6 tūkst. litų įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Teismas, išnagrinėjęs bylą, nustatė, kad veikos teisingai kvalifikuotos ir visus gynėjų argumentus dėl veikos kvalifikavimo atmetė.

„Apie bausmės proporcingumą padarytai veikai - tuo metu galiojo teisės atėmimas dirbti tam tikrą darbą. Dėl bausmės apeliaciniuose skunduose nepasisakyta ir ji nebuvo ginčijama. Tokios bausmės paskyrimas neprieštaravo įstatymui“, - sakė teisėjas Stasys Lemežis.

Vilniaus apygardos teisme D.Norkus ir N.Laurinaitis šią bylą pralaimi antrą kartą. Vilniaus apygardos teismas kartą jau buvo paskelbęs, kad apeliaciniai skundai yra nepagrįsti, o apylinkės teismo nuosprendis - teisėtas ir pagrįstas. Tačiau pernai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) dėl proceso normų pažeidimo panaikino šią Vilniaus apygardos teismo nutartį,

LAT nurodė, kad tąkart apygardos teismas padarė esminį Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimą - bylą išnagrinėjo neteisėtos sudėties teismas. Viena kolegijos teisėja anksčiau yra nagrinėjusi N.Laurinaičio skundą dėl apylinkės teismo nutarties, kuria jam buvo paskirtas suėmimas.

D.Norkus žurnalistams sakė, kad vėl rašys skundą LAT.

D.Norkus buvo bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius, jo pareigybė prilyginta valstybės tarnautojo pareigoms. N.Laurinaitis taip pat buvo valstybės tarnautojui prilygintas asmuo - „Vilniaus vandenų“ pardavimo ir rinkodaros direktorius.

Bylos duomenimis, veikdami bendrininkų grupėje, D.Norkus ir N.Laurinaitis 2010 metų vasarį kavinėje iš bendrovės „Komsetas“ komercijos direktoriaus P.K. pareikalavo 16 tūkst. litų kyšio už tai, kad „Vilniaus vandenys“ pasirašytų su šia bendrove serverinės virtualizavimo paslaugų sutartį. Pusė šios sumos turėjo būti perduota iki sutarties pasirašymo.

Po kurio laiko N.Laurinaitis paėmė 8 tūkst. litų. 2010 metų vasario 18 dieną N.Laurinaitis pareikalavo iš P.K. papildomų 4 tūkst. litų. Kitą dieną N.Laurinaitis perdavė D.Norkui iš P.K. pusę gautų pinigų (4 tūkst. litų) ir jį informavo apie papildomai pareikalautus 4 tūkst. litų. Bendrininkai nutarė, kad toks kyšio dydis pakankamas.

Po kurio laiko N.Laurinaitis susitiko su P.K. ir pareikalavo, kad dalis kyšio būtų perduota ne pinigais, bet jam ir dar vienam asmeniui nuperkant poilsinę kelionę į Egiptą.

Tokiu būdu 2010 metų vasario 23 dieną buvo sumokėti 3 tūkst. 838 litai už N.Laurinaičio ir kartu su juo vykusios J.J. poilsinę kelionę į viešbutį „Coral Sea Holiday“ Šarm El-Šeikho mieste Egipte.

Teisme „Vilniaus vandenų“ atstovai savo kaltės niekada nepripažino.

D.Norkus yra pagrindinis kaltinimo liudytojas korupcija įtariamo Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus byloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kyborgas

kyborgas portretas
su tokiom bausmem,visa Lietuva isvogs
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių