Quantcast

Advokatai: nėra pagrindo milijonine afera kaltinamo lietuvio ekstradicijai į JAV

  • Teksto dydis:

Lėšų pasisavinimu iš kelių JAV bendrovių kaltinamo Lietuvos piliečio Evaldo Rimašausko advokatai reikalauja, kad Lietuva užtikrintų tinkamą jų ginamojo teisę į gynybą.

Pasak jų, įtariamasis kaltės nepripažįsta ir net neturi galimybės atsakyti į kaltinimus, kuriuose nėra jokių faktinių duomenų.

E. Rimašausko advokatai Vilniaus apygardos teismui apskundė E. Rimašausko suėmimą ir teigia, kad jo ekstradicijos prašantys JAV pareigūnai savo kaltinime nepateikė jokių konkrečių faktinių duomenų apie galimai padarytus nusikaltimus, o neva nukentėjusios įmonės yra įslaptintos, todėl įtariamas žmogus net negali atsakyti į kaltinimus.

Vilniaus apygardos teismas kol kas nėra paskyręs posėdžio, kuriame svarstytų E. Rimašausko skundą dėl suėmimo. Jis jau savaitę laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

„Sieksime, kad Lietuva užtikrintų teisiškai nepriekaištingą šio ekstradicijos klausimo nagrinėjimą, nes prieš įvykdydama užsienio šalių prašymus valstybė turi garantuoti, kad būtų preciziškai laikomasi teisės aktų, o priimtas sprendimas – nekeltų abejonių. Įtariamojo gynyba nemato pagrindo jo ekstradicijai į JAV, kurios atstovai mūsų šalies institucijoms ir pačiam kaltinamajam nėra pateikę jokių konkrečių faktinių duomenų apie tai, kokie nusikaltimai yra inkriminuojami. JAV pareigūnų pareikšti kaltinimai abstraktūs, o negalėjimas gintis pažeidžia kaltinamojo teises į gynybą“, - teigia advokatų kontoros „Cobalt“ vyresnysis teisininkas, advokatas Linas Kuprusevičius.

Advokato įsitikinimu, tyrimas privalo būti atliekamas pagal galimo nusikaltimo įvykdymo vietą ir kaip besiformuojantį pavojingą precedentą vertina tai, kad ekstradicijos prašoma remiantis galimai nukentėjusių įmonių buveinių adresais JAV.

„Pateiktuose kaltinimuose nėra jokių galimai nusikalstamų veiksmų, atliktų JAV teritorijoje, todėl pagal dabar žinomus duomenis tyrimas turėtų būti atliekamas ne JAV, o Europos valstybėse. Pagal Lietuvoje galiojantį teisinį reglamentavimą, žmogus gali būti laikinai sulaikomas, jei užsienio valstybė paprašo jo ekstradicijos, tačiau prašant suėmimo teismui privalu pateikti konkrečius duomenis, kuriais grindžiami kaltinimai“, - sako teisininkas.

E. Rimašausko advokatai sieks, kad JAV perduotų visą tyrimo medžiagą Lietuvai su prašymu perimti Lietuvos piliečio baudžiamąjį persekiojimą, kuris vyktų mūsų šalies teismuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalia

Dalia portretas
O kaip pasibaigė Kauno rajone tėvo ir sūnaus afera?

Jo

Jo portretas
O tai kaip su lindimu be muilo ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių