Quantcast

87 metų širvintiškis nuteistas už gyventojų trėmimą

  • Teksto dydis:

Dvi šeimas okupacijos metais ištrėmusį širvintiškį Juozą Brazauską bausmė pasivijo po 63 metų.

87 metų sergančiam ir savarankiškai judėti negalinčiam nuteistajam trečiadienį Vilniaus apygardos teismas skyrė galutinę subendrintą dvejų metų laisvės apribojimo bausmę, jis įpareigotas nuo 23 val. iki 6 val. būti namuose, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Vaida Kibirkštytė.

J.Brazauskas kaltu pripažintas dėl dviejų šeimų iš Lietuvos ištrėmimo 1951-1952 metais. Bylos duomenimis, jis tuo metu dirbo MGB operatyviniu įgaliotiniu.

Bylos duomenimis, 1951 metais, būdamas sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros pareigūnu, vykdė nutarimą ,,Dėl buožių ir jų šeimų iškeldinimo iš Lietuvos TSR teritorijos“ ir iš Vilniaus srities Smėlių rajone esančio Gursčių kaimo į sovietų sąjungos teritoriją, Tomsko sritį, ištrėmė K.V. šeimą.

Taip pat 1952 metais J.Brazauskas, vykdydamas tą patį nutarimą, iš Vilniaus srities Smėlių rajone esančio Gailiūnų kaimo prievarta išvarė iš namų N.A., B.A. ir tą pačią dieną pristatė jas į Lentvario geležinkelio stotį, iš kurios traukiniu moterys prievarta išvežtos į Krosnojarsko kraštą. Ingašsko srities Revučijos gyvenvietę. Čia priverstinai gyveno iki 1956 metų lapkričio.

Teismo nuosprendyje teigiama, kad širvintiškis kaltu prisipažino iš dalies. Nurodė, kad dirbo VSM Vilniaus srities Smėlių rajono skyriaus darbuotoju, tačiau nepamena, ar dalyvavo tremiant minėtas dvi šeimas.

„Byloje surinkti įrodymai – dokumentai, rašysenos specialisto tyrimo išvada – patvirtina, kad kaltinamasis J.B. pasirašė pažymą, raportą apie minėtų šeimų ištrėmimą“, - rašoma teismo pranešime.

Nuosprendyje pabrėžiama, kad įgyvendinant teisingumo principą, siejamą ne tik asmens, kurio atžvilgiu priimamas nuosprendis nubaudimu, bet šio asmens padarytos veikos įvertinimu, pripažįstant ją nusikalstama ir tuo pačiu jos ir ją padariusio asmens pasmerkimu, todėl atsižvelgiant į išdėstytas aplinkybes, skirti J.Brazauskui realią laisvės atlikimo bausmę netikslinga.

Nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių