Quantcast

Žydai pradėjo švęsti Chanuką: sostinės V. Kudirkos aikštėje uždegta Didžioji Menora

  • Teksto dydis:

Sekmadienio pavakarę Vilniaus Vinco Kudirkos aikštėje buvo uždegta Didžioji Menora. Žydai pradėjo švęsti aštuonias dienas truksiančią savo šventę – Chanuką.

Tradicijoms atsidavę žydų bendruomenės atstovai nepabūgo oro sąlygų ir vėjuotą bei lietingą sekmadienio pavakarę susirinko V. Kudirkos aikštėje. Kelios dešimtys po skėčiais besislepiančių žmonių atėjo į Didžiosios Menoros uždegimo ceremoniją. Skambant muzikai kai kurie jų numodami ranka į prastą orą būriavosi į ratelius šokti.

Šventės pavadinimas „Chanuka“, kaip sakė vienas šventės organizatorių, kilęs iš hebrajų kalbos žodžio „chinuk“, kuris reiškia išsilavinimą.

„Kas yra tikrasis išsilavinimas? Tai nėra tik žinios ir mokymasis iš knygų. Svarbiausias išsilavinimo tikslas yra išugdyti žmonėse moralės vertybes ir gerumą. Įgyti paprastą išsilavinimą turime galimybę kasdien, priešingai nei moralų. Tačiau kiekvieną Chanukos dieną uždegdami po naują žvakutę kasdien išmoksime naujų moralinių vertybių“, - sakė vienas žydų bendruomenės atstovų.

Jis paragino visus susirinkusius V. Kudirkos aikštėje grįžus namo uždegti savas Menoras, pasvarstyti apie moralines vertybes. Ir neužmiršti, kad Menora degama turi būti kas vakarą visas aštuonias dienas, kol bus švenčiama Chanuka.

Kai buvo įžiebta Didžioji Menora, susirinkusieji buvo pakviesti vaišintis užkandžiais, karštais gėrimais. Paskui laukė ugnies šou.

Pasak žydų religinės bendruomenės Vilniuje „Chassidie Chabad Lubavitch“, Chanukos šventė išreiškia universalią idėją, kad  gėris galų gale nugalės blogį, laisvė – prievartą, o šviesa – tamsą.

Chanukai jau daugiau kaip 2 tūkst. metų. Jos tradicijos siekia 165 m. pr. m. e. Ja minima žydų pergalė prieš graikų ir sirų užkariautojus ir Jeruzalės šventyklos išlaisvinimas. Pagal Hebrajų kalendorių ši šventė gali įvykti bet kuriuo laiku lapkritį ar gruodį. Chanukos data nustatoma pagal Mėnulio kalendorių.

Didžiosios Menoros uždegimo ceremonijos vyks ir kituose Lietuvos miestuose. Kaune – gruodžio 3 d., Klaipėdoje – gruodžio 2 d., Šiauliuose – gruodžio 4 d. Jos prisidės prie tūkstančių panašių ceremonijų, kurias taip pat rems Chabad Lubavitch centrai visame pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chanuka

Chanuka portretas
Na, žydpalaikiai visai suįžulėjo.

zmogus

zmogus portretas
kas cia per absurdas? cia dbar bet kas gali bileka daryt prie Kudirkos paminklo???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių