Quantcast

A. Zuokas svajonių atsisakyti neketina

  • Teksto dydis:

Prasidėjus rudeniui, vienas svarbiausių klausimų miestiečiams – kaip teks važiuoti į darbą, mokslus ar tiesiog keliauti po miestą? Apie tai "Vilniaus dienos" skaitytojai aktyviausiai teiravosi Vilniaus mero Artūro Zuoko.

– Ar žaidžiate kompiuterinius žaidimus? Jei taip, koks mėgstamiausias ir kokį aukščiausią lygį pasiekėt? (Sergejus)

– Labai retai žaidžiu kompiuterinius žaidimus, nes nėra laiko. Jeigu turiu laisvo laiko, renkuosi ką nors skaityti. Išskyrus tuos atvejus, kai skrendu lėktuvu ar važiuoju automobiliu ir neturiu po ranka ką skaityti, tuomet žaidžiu tuos žaidimus, ką randu, jeigu vykstame kartu, vaikų kompiuteryje ar išmaniajame telefone. Tai dažniausiai būna įvairios formos tetris, stalo tenisas, lenktynės. Žmona yra aistringa žaidėja.

– Ar surengtumėt vakarėlį miesto gyventojams savo namuose? (Simonas)

– Dažnai ir surengiame. Esu ne kartą organizavęs sekmadienio pietus, žmonės per socialinį tinklą "Facebook" galėjo registruotis. Aišku, negaliu surengti didesnių pietų, nei leidžia mano virtuvės galimybės ir vietų skaičius prie stalo. Tačiau pietus iki aštuonių kviestinių svečių esu rengęs ne kartą.

Aš pats gaminu valgyti – pirmas ir antras patiekalas, taurė vyno. Visi mes draugiškai pasidalydavome šių pietų išlaidas. Kadangi turime gražų vaizdą, dažnai pasiprašo ir jaunavedžiai mūsų kieme fotografuotis. Mielai sutinkame ir net pavaišiname taure vyno.

Namuose esame rengę ir padėkos vakarą projekto "Nedelsk", kurį globoja mano žmona Agnė, draugams, partneriams, savanoriams, geros valios ambasadoriams. Svečių susirinkdavo iki 200.

– Ar negana jau skrajot padebesiais – mes mirtingieji gyvename ant žemės? (Asta)

– Žmogus turi nebijoti svajoti, nes jeigu nėra svajonių – nėra tikslų, nėra tikslų – nėra jokio rezultato. Todėl nors daug kam mano ir mano komandos idėjos bei iniciatyvos atrodė kaip svajonės arba kaip skrajojimas padebesiais, pasižiūrėkite – viską, apie ką mes svajojome, pavertėme konkrečiais darbais: oranžiniai dviračiai, taksi "Vilnius veža", oro linijų bendrovė "Air Lituanica", Vilniaus miesto savivaldybės perkėlimas.

Visuomet girdėjau iš oponentų, kad man nepavyks, tai neįmanoma. Viską, ką kiti sakė, jog nepavyks, mes su komanda įgyvendinome. Ir šie darbai pirmiausia reikalingi mums – visiems mirtingiesiems.

Tačiau, deja, dažnai sutinku žmonių Lietuvoje, kurie bijo net leisti sau tokią prabangą kaip svajonės, kaip pakelti akis nuo žemės ir pažiūrėti į dangų. Ir tai dažnai priežastis, kodėl žmogus neranda išeičių iš sudėtingesnių gyvenimo situacijų, į kurias patenka. Tiesiog palūžta.

Noriu patarti tokiems žmonėms, kad reikia pakelti akis į dangų. Vienas gražiausių gyvenimo posakių, kurį aš dažnai vartoju: kodėl gėlė nemato savo šešėlio? Atsakymas labai paprastas – jos visą laiką žiūri į saulę. Taigi, matykite saulę savo gyvenime.

– Ar ateityje pretenduosit į prezidento postą? (Tadas)

– Neturiu atsakymo į šį klausimą. O ką patartumėte jūs?

– Kaip jums ši vasara? Ar atostogavot? Kur ilsėjotės? (Robertas)

– Ši vasara buvo ypač įtempta. Tai viešojo transporto pertvarka (daugelis net neįsivaizduoja, koks tai sudėtingas uždavinys), oranžinių dviračių projekto grąžinimas į Vilnių, skrydžių bendrovės "Air Lituanica" veiklos pradžia, gatvių tvarkymas ir pasiruošimas pirmininkauti ES, papildomų grupių darželiuose steigimas ir daugelis kitų darbų. Dauguma jų įgyvendinami vasarą.

Taigi pastebėjau, kad birželis, jau atėjo vasara, bet maždaug rugpjūčio viduryje susimąsčiau, kad jau vasara baigiasi. Atostogavome su šeima rugpjūtį, plaukiojome Viduržemio jūroje.

– Kas laukia Vilniaus rudenį? Kokie planuojami pagrindiniai iššūkiai ir darbai? (Andrius)

– Planuojame pabaigti svarbius transporto objektus, pvz., Goštauto gatvės viaduką, kad būtų pradėtas transporto, gatvių apšvietimo tinklų modernizavimas, buitinių atliekų gamyklos konkursą, kad būtų konkurencija ir kuo mažesnė kaina gyventojams. Antroje spalio pusėje planuojame pabaigti antrąją vakarinio aplinkkelio dalį, viaduką į Pilaitę, kelią į oro uostą pro IKEA. Svarbus klausimas išlieka darželiai, kitų metų biudžeto formavimas, tikimės sutvarkyti dalį gatvių, ateiti į gyvenamuosius kiemus. Tikimės, kad pradės veikti nepriklausomi šilumos gamintojai ir gyventojams mažės šilumos kaina.

– Kada bus sutvarkytos Kauno gatvės? (Rita)

– Rita, tikriausiai į šį klausimą geriausiai atsakytų Kauno meras. Vien pavasarį Vilniuje buvo sutvarkyta 10 gatvių, kurių ilgis sieka 3,8 km. Pagaliau rekonstruota Šventaragio gatvė, sutvarkytos ir Švitrigailos, J.Jasinskio, J.Tumo-Vaižganto, A.Goštauto, Pamėnkalnio, Pylimo, Parodų gatvės, Kalvarijų gatvės ruožas nuo Žaliojo tilto iki Konstitucijos prospekto ir atnaujintas Konstitucijos prospektas–Geležinio Vilko žiedas. Ruošiantis viešojo transporto optimizavimui, pirmuoju etapu gatvės buvo platintos Laisvės prospekto, Ukmergės ir Kalvarijų gatvių dalyse, antruoju šie darbai atliekami Ozo, Olandų, Buivydiškių bei Kalvarijų gatvių dalyse. Be šių darbų, šiuo metu tvarkomi gatvių ruožai. Nepaisydami sudėtingos finansinės situacijos darome viską, kad Vilnius būtų miestas, kuriuo būtų galima didžiuotis.

– Vilniaus viešojo transporto parko amžius bado akis. Kai kurių autobusų keliamas triukšmas tiesiog trukdo miegoti. Noriu paklausti, kodėl į tokius miegamuosius rajonus, kaip Santariškės, autobusai kas 10 minučių kursuoja iki pat vidurnakčio ir nuo 5 val. ryto? Neįmanoma namie pailsėti. Ar nebūtų galima sutrumpinti kai kurių maršrutų, kad autobusai nevažinėtų vežiodami orą naktimis po miegamuosius rajonus? (Rasa)

– Rasa, tikrai stengiamės ir dirbame dėl vilniečių. Kai kurie miestiečiai dirba vėliau ir jiems turi būti sudarytos vienodos sąlygos grįžti namo po darbų naudojantis miesto autobusais ir troleibusais. Bet kokiu atveju rekomenduoju visus siūlymus, pastabas, kurias turite, pateikti viešojo transporto specialistams adresu vaziuoju@vilniustransport.lt. Jie išnagrinės visus pasiūlymus ir, kiek įmanoma, į juos atsižvelgs.

– Vykdant viešojo transporto reformą buvo panaikinti kai kurie maršrutai, tačiau dabar žmonės skundžiasi, netelpa į kai kuriuos autobusus. Žinia, padidintas kai kurių autobusų talpumas. Bet ar nebūtų buvę geriau palikti kai kuriuos maršrutus? (Rugilė)

– Sistema pradėta įgyvendinti ir specialistai, pastebėję, kad autobusai ar troleibusai perpildyti, iš karto į tai reaguoja. Neseniai priimtas sprendimas tam tikruose maršrutuose dviašius autobusus pakeisti į triašius. Tai jau atlikta koreguojant 1 greitojo autobuso maršruto darbą. Paprašyčiau kiek kantrybės – palaipsniui viskas bus sureguliuota ir tokių nepatogumų išvengsime.

– Jūsų nuomone, ar Vilnius teritoriniu požiūriu nėra pernelyg išsipūtęs miestas? Galbūt reikėtų svarstyti apie Vilniaus savivaldybės teritorijos sumažinimą – juk tokios teritorijos priežiūra labai brangiai kainuoja?

– Vilniaus savivaldybės teritorijos ribos buvo išplėstos 1996 m. Vilniaus ir Takų rajonų savivaldybių teritorijų administracinių ribų pakeitimo įstatymu, prie Vilniaus miesto prijungus Vilniaus rajono savivaldybės gyvenamąsias vietoves ar jų dalis. Pats miestas jo ribų keitimui, išplėtimui ar sumažinimui neturi daug įtakos. Miesto administracines ribas galima keisti tik Seimui priėmus atitinkamą įstatymo pakeitimą, be to, savivaldybės teritorijos keitimas susijęs su ilgomis juridinėmis procedūromis, gretimų savivaldybių interesais bei didelėmis finansinėmis išlaidomis, todėl miesto plėtra reguliuojama per planavimo dokumentus.

– Daugelio Europos miestų senamiesčiai yra saugomos teritorijos, o Vilniuje senamiestis yra virtęs tranzitiniu rajonu. Ar neplanuojama mąstyti, kaip reikėtų apsaugoti unikalų Vilniaus veidą nuo automobilių? Galbūt apmokestinti tam tikras senamiesčio gatves prieš tai jas sutvarkant ir pritaikant pėstiesiems? (Inga)

– Šiuo metu rengiamas Vilniaus senamiesčio nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialusis planas, kurio tikslas – užtikrinti Vilniaus senamiesčio teritorijos išsaugojimą bei taikomų paveldosaugos reikalavimų įteisinimą. Plano rengimo organizatorius – Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Vilniaus teritorinis padalinys. Vilniaus miesto savivaldybė transporto organizavimo pakeitimus planuos tik patvirtinus minėtą dokumentą.

Turite daugiau klausimų merui? Siųskite juos klausimai@diena.lt arba rašykite "Vilniaus dienos" profilyje socialiniame tinkle "Facebook".



NAUJAUSI KOMENTARAI

vasiukai

vasiukai portretas
Tiksliai, senamiestyje bus suplanuota uždrausti visų rūšių eismą, išskyrus tramvajaus, genijus, Artūrčikai!

nieko neprikiši

nieko neprikiši portretas
Aiškiai ir protingai išdėstyta.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių