Quantcast

A. Zuokas: romams, kaip ir visiems vilniečiams, galioja tos pačios įstatymų normos

  • Teksto dydis:

Vilniaus meras romų tabore drauge su „Lesto“ ir policijos vadovais stebėjo darbus, siekiant užkirsti elektros vagystes, pabendravo su taboro gyventojais, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime.

Šiuo metu tabore vyksta skirstomojo tinklo pertvarkymas tokiu būdu, kad būtų išvengta nelaimingų atsitikimų, kai siekdami vogti elektrą prie elektros laidų, kai kurie taboro gyventojai pasijungdavo nelegaliai. Šiuo metu apskaitos prietaisai yra perkeliami prie pat transformatorinės, o iki kiekvieno kliento namo yra klojami abonentiniai kabeliai. Šitaip elektros tiekimo įmonė tikisi sutramdyti „elektrinius ilgapirščius“.

Iki tol elektros vagysčių problema romų tabore buvo sunkiai išsprendžiama. Nepaisant reguliarių patikrinimų, taikomų prevencijos priemonių, kasmet tabore yra išgrobstoma 250 tūkst. kilovatvalandžių elektros energijos. Šitaip patiriamas 130 tūkst. litų nuostolis.

Su valdžios ir romų bendruomenės atstovais taip pat buvo aptartos ir kitos taborą kamuojančios problemos. Vilniaus meras Artūras Zuokas pabrėžė, kad savivaldybė daro viską skatindama romų integraciją į visuomenę, tačiau vien valdžios pastangų čia maža.

„Romams, kaip ir visiems vilniečiams, galioja tos pačios įstatymų normos. 2012 m. jiems skirta socialinė pašalpa siekė 473 tūkstančius litų, praktiškai visi vaikai mokyklose maitinami nemokamai, taboro gyventojai aprūpinami kietuoju kuru, savivaldybė sumoka už atliekų išvežimą. Tačiau negalime nuolat šelpti. Jeigu norite gyventi geriau, ir patys turite stengtis“, - pabrėžė sostinės meras.

Vizito tabore metu kalbėta ir apie ten esančius nelegalius statinius.  Šiuo metu ten stovi apie 100 pastatų, bet tik vienas jų – daugiau nei prieš 60 metų – pastatytas legaliai.
Nuo 2005 m. iki dabar romams yra suteikti 27 socialiniai būstai įvairiose miesto vietose: Kalvarijų, Karaliaučiaus, Pelesos kt. gatvėse.

Vilniaus miesto savivaldybė vykdo romų integracijos problemą, taip pat rengiama programa – bus siekiama gauti Europos Sąjungos paramą, kad nuo 2014 metų galima būtų pradėti spartų romų iškeldinimą iš taboro.

Gyvenamąją vietą Vilniaus tabore yra deklaravę 500 žmonių, tačiau nuolat ten gyvenančiųjų yra apie 400. 170 iš jų – vaikai.

Etninių tyrimų instituto atlikto tyrimo duomenimis tik apie 17 proc. romų baigė 9 ar daugiau klasių, 57 proc. apklaustųjų neturėjo darbo, o maždaug trečdaliui apklaustųjų socialinės pašalpos buvo pagrindinis pajamų šaltinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apie ką mąsto galvos?

Apie ką mąsto galvos? portretas
Visas dėmesys čigonams...Greičiau beždžionę prijaukinsi, negu čigoną integruosi... Vien tik išlaidos!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių