Quantcast

A. Zuokas kyla į karą su šildymo kainomis?

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją su prašymu išplėsti reguliuojamų nepriklausomų šilumos gamintojų sąrašą, įtraukiant į jį visus nepriklausomus šilumos gamintojus. To prašoma tam, kad iki tol, kol gamintojų Vilniuje atsiras tiek, kad būtų įmanoma reali konkurencija rinkos sąlygomis, pakeitus nepriklausomų šilumos gamintojų statusą, gamintojų šilumos kaina būtų nustatoma pagal patiriamus faktinius kaštus. Tai reiškia, jog VKEKK priėmus šį sprendimą keisti dabar galiojančią tvarką, Vilniaus gyventojams kaina sumažėtų jau šį šildymo sezoną.

„Dabar yra visiškai nelygios sąlygos konkuruoti. Neteisinga, kai privatūs investuotojai, gaudami Europos Sąjungos paramą ar kitas subsidijas, nori išlikti nereguliuojami ir naudojasi susidariusia situacija: Europos Sąjungos paramos gaunama nauda nepasidalindama su šilumos vartotojais, o turėtų būti atvirkščiai. Pavyzdžiui, Kaune pernai veiklą pradėjo keli nepriklausomi šilumos gamintojai, kurie gamina šilumą naudodami biokurą, tačiau šilumos kaina vartotojams dėl to nemažėja, nes jų niekas nereguliuoja“, - sakė A.Zuokas.

Vilniaus meras taip pat pritaria Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos iniciatyvai pakeisti nepriklausomų šilumos gamintojų pripažinimo nereguliuojamais tvarkos aprašą.

Meras priimti tokį sprendimą ragino priimti dar praėjusiais metais, susitikimo su VKEKK atstovais Vilniaus savivaldybėje metu.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nėra nustačiusi nepriklausomiems šilumos tiekėjams pelno ribų. Nereguliuojami šilumos tiekėjai šilumą gamina iš trigubai mažiau kainuojančio biokuro ir, kadangi nėra realios konkurencijos tarp nepriklausomų šilumos gamintojų, jie nesuinteresuoti parduoti šilumą žemesne kaina, nei šilumą gamina centralizuotos šilumos tiekėjai, deginantys brangias dujas.

Vilniaus miesto savivaldybė remia nepriklausomus šilumos gamintojus. Šiuo metu jau yra išdavusi  sąlygas devyniems nepriklausomiems šilumos gamintojams („Grigiškės“, „Reenergy“, „Aliejaus investicijos“, „Vilniaus baldai“, „Bionovus“, „Geco Vilnius“, „Invento“, „Eurovistos servisas“, „Pramonės energija“) ir ragina šilumos tiekėją - bendrovę „Vilniaus energija“ aktyviai bendradarbiauti su nepriklausomais šilumos tiekėjais, siekiant, kad šilumos gamintojai savo veiklą pradėtų kuo greičiau, dar prieš šį šildymo sezoną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Artūrai, kas planuojama statyti buvusioje VE-3(savivaldybės )teritorijoje?Gal Jūsų draugai ruošiasi statyti biokuro katilinę? Patogi vieta.

ignas

ignas portretas
zuokas saunuolis , daugiau reik lietuvai tokiu zmoniu , kaip ten bebutu jis saunus meras
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių