Quantcast

Žalieji, persirengę gandrais, protestavo prie Rusijos ambasados

Prieš atominių elektrinių statybą prie Rusijos ambasados sostinėje protestavę žalieji persirengę gandrais suko ratus aplink ambasados pastatą.

Į Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjungos, Lietuvos žaliųjų judėjimas „Atgaja“ bei kiti žalieji prie Rusijos ambasados protestavo prieš atominių elektrinių statybą Lietuvos pasienyje – Astrave (Baltarusijoje) ir Kaliningrado srityje (Rusijoje).

Atskrido gandrų pulkas

Keliolika protestuotojų atsinešė plakatus su užrašais „Atominė jėgainė – pavojus“, „Atominės energijos? Ačiū nereikia“. Į pievelę priešais Rusijos ambasadą buvo išridentos trys ryškiai geltonos statinės su radiacijos ženkliukais. Taip pat buvo išskleisti du dideli juodi transparantai. Viename iš jų puikavosi užrašas rusų kalba „Atominė elektrinė. Ačiū nereikia“. Kitame užrašas lietuvių kalba skelbė „Ne Baltarusijos AE“.

Minioje šmėžavo du gandrų kostiumais pasipuošę akcijos dalyviai, raginę prisijungti prie idėjų konkurso – ant čia pat ištiestos agroplėvelės nupaišyti Vilniaus evakuacijos planą, kurio prireiktų įvykus avarijai Astravo AE.

„Gandrai simbolizuoja, kad Lietuva vis dar ekologiška valstybė. Nežinia kaip bus, kai mūsų pašonėje atsiras atominės elektrinės. Beje, mes esame ir prieš Visagino atominės elektrinės statybas, nes pastaroji kels grėsmę mūsų kaimynams latviams ir baltarusiams. Todėl reikalaujame, kad būtų paskelbtas referendumas dėl atominės statybos Lietuvoje“, - pažymėjo vienas iš akcijos organizatorių Tomas Tomilinas.

Solidarizavosi su baltarusiais

Tuo pat metu prieš atominę energetiką Minske protestavo ir Baltarusijos žalieji. Ir Lietuvos, ir Baltarusijos sostinėje vykstančios akcijos sutapo su naujai išrinkto Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitu Baltarusijoje.

„Rusija finansuoja ši baltarusių projektą ir V.Putinas savo vizito metu galbūt lankysis Astrave, kur kyla šis monstras. Tad mes, kaip ir mūsų kolegos Baltarusijoje šį protestą skiriame būtent tam vizitui“, - teigė „Atgajos“ vadovas Linas Vainius.

Protestuotojai tikino, kad tik susivienijus visų suinteresuotų valstybių žaliesiems, bus įmanoma pasiekti gerų rezultatų ir sustabdyti pavojingas statybas.

„Nors elektrinė planuojama tik už 30 km nuo Lietuvos sienos, žmonės yra gana pasyvūs. Mūsų čia susirinko apgailėtinai mažai. Manau, kad turėtumėme imti pavyzdį iš Rusijos žaliųjų. Pastariesiems yra pavykę sustabdyti projektų, kurių baigtumas buvo 90 proc. O šie projektai prieš kuriuos mes protestuojame, dar net nėra normaliai statomi. Kol kas mes juos laikome tik propagandiniais ir tikime, kad juos dar galima sustabdyti“, - tikino T.Tomilinas.

Nuplasnojo į ambasadą

Nupaišius Vilniaus evakuacijos planą, akcijos dalyviai nusprendė priartėti prie Rusijos ambasados, tačiau ties tilteliu per tvenkinį buvo sustabdyti čia budėjusių policijos pareigūnų.

Tuomet, pakrantėje sustatę statines ir išskleidę plakatus, organizatoriai nusprendė į ambasados priegas išsiųsti „gandrus“.

„Bet juk gandrai gali skristi?“, - retoriškai klausė organizatoriai.

Paskraidę aplink ambasada gandrai sėkmingai sugrįžo į protestuotojų būrį ir pažadėjo, kad protesto akcijos bus tęsiamos ir ateityje, kol nebus galutinai atsisakyta minties statyti atomines elektrines.

Iš Rusijos ambasados pas protestuotojus niekas neišėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šviesa

šviesa portretas
Aš noriu gyventi prie šviesos. O KAS jos nenori tegul gyvena prie LEMPOS.

joniukas

joniukas portretas
O kada ir kas protestuos prieš nesaugiausią pasaulyje japonišką atominį reaktorių Visagine,kurį konservatoriai,palikdami valdžią, nori užkrauti ateinančioms kartoms,ir pastatyti prie pat Baltarusijos sienos ? "juokiasi puodas ,kad katilas juodas."Juoksis konservatoriai ateinančiom valdžiom pakabinę po kaklu akmenį-žiūrėkit,kaip mes rūpinomės Lietuvos energetika.Nors ta "energetika" įstums Lietuvą į dar didesnį skurdą ir shaosą.Tik lietuvių išmintis rinkimų metu gali padėti Lietuvai neįklimpti toj atominėj baloje.Tad balsuokite už konservatorius ir liberalus ir jūsų laukia šviesus rytojus........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių