Quantcast

VU Botanikos sode – unikalus Lietuvoje žaliasis pastatas

  • Teksto dydis:

Spalio 3 d. Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose (Kairėnų g. 43) bus pristatytas modernus, ergonomiškas, unikalus žaliojo dizaino statinys.

Jis išsiskiria ne tik išorinėmis sienomis, kurias puošia žaliosios kolonos, bet ir daugiafunkciškumu, konstrukcinių bei techninių sprendinių įvairove. Šio pastato rekonstrukcija – išskirtinis pavyzdys ne tik mūsų šalyje.

Pastatas išsiskiria ne tik išorės dizainu, savitais apželdinimo sprendiniais, bet ir unikaliomis techninėmis bei energetinėmis savybėmis, kurios leidžia statinį naudoti ne tik akademinėms, bet ir kitoms sodo veikloms.

Pastato stogą puošia apžvalgos aikštelė su žaliuojančių medžių ir krūmų oaze. Ją galės lankyti visi Botanikos sodo svečiai. Žemesniuose aukštuose esančios erdvės švietėjiškai veiklai, darbuotojų kabinetai, laboratorija ir prie jos prisišliejęs šiltnamis aprūpinti modernia įranga, skirta augalų mikrodauginimui, tyrimams, eksperimentams.

Pastato dizaino autorius – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Rolandas Palekas. Įgyvendinti jo idėją – apželdinti pastato sienas vertikaliomis žaliosiomis kolonomis – buvo tikras iššūkis ir rangovams UAB „Rekreacinė statyba“, ir VU Botanikos sodo specialistams. Tokių konstrukcijų analogų Lietuvoje iki šiol nebuvo. Šis pastatas unikalus dar ir tuo, kad ir jo apželdinimo, ir daugelis kitų konstrukcinių savybių bei įrenginių taps puikia eksperimentine baze naujoms, inovatyvioms idėjoms kurti ir išbandyti.

Pastatas su mėnesį jame veiksiančia paroda bus atvertas plačiajai visuomenei spalio viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių