Quantcast

V.Navicko kelionės ataskaita apie merų forumą Čikagoje

Praėjusią savaitę Vilniaus meras Vilius Navickas Čikagos mero Richardo M. Daley kvietimu dalyvavo Pasaulio miestų forume. Jis buvo skirtas miestų kovos su ekonomikos ir finansų krize aptarimui, naujų strategijų paieškai, sprendžiant miestų raidos problemas.

Tris dienas trukusiame forume akcentuotos trys temos: „Pasaulio ekonomikos atsigavimas: miestai imasi lyderio vaidmens“, „Miesto planavimas: ateities miestų kūrimas“, „Žmogiškieji resursai: investicijos į gyventojus“.

Balandžio 27 d. vykusiame forumo atidaryme dalyvavo JAV viceprezidentas Josephas Bidenas. Jis pabrėžė gyvybiškai svarbų miestų vaidmenį ne tik dabar, atsitiesiant nuo ekonominės krizės padarinių, bet ir ateityje - užtikrinant ilgalaikį ir tvarų miestų ekonomikos augumą.

Čikagos meras R. M. Daley pažymėjo, kad JAV prezidentas Barackas Obama ir viceprezidentas Josephas Bidenas pripažįsta itin svarbų miestų vaidmenį ekonomikos gaivinimo programoje ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje - šiais sunkiais laikais svarbu būti kūrybiškiems ir atviriems visoms galimybėms.

„Būdami miestų merais ir savivaldos vadovais, mes susiduriame su panašiais iššūkiais. Norėdami užtikrinti darnią mūsų miestų raidą ateityje, privalome dalyvauti globalioje ekonomikoje ir tęsti darbą kovoje su mus ištikusiomis problemomis, kurios tapo dar didesnėmis per pastaruosius mėnesius, - sakė R. M. Daley. - Pasaulis pasistūmėjo nuo regioninės ar nacionalinės ekonomikos į tikrąją globalią ekonomiką. Miestų gerovė ateityje priklausys nuo to, kaip mes ją suplanuosime ir gebėsime dirbti globaliame kontekste. Mes privalome nutiesti kultūros ryšius ir išplėsti mūsų darbo santykius su mūsų pasaulio partneriais“.

Kitas dvi forumo dienas miestų vadovai keitėsi patirtimi aktualiausiais miestų plėtros ir bendradarbiavimo su miesto bendruomene klausimais, susitiko su renginio metu aptariamų sričių ir inovacijų ekspertais. Be dalyvavimo plenarinėse sesijose ir diskusijose forumo dalyviai apsilankė Čikagos miesto institucijose, susipažino su miesto ekstremalių situacijų valdymo (911) ir transporto valdymo centrų veiklos organizavimu.

Vilniaus meras su Čikagos meru R. M. Daley asmeniškai aptarė investuotojų pritraukimo klausimus, pakvietė jį į šiais metais birželio 19-21 dienomis Vilniuje vyksiantį tarptautinį merų forumą „Kultūra - miestų raidos šaltinis“. Merai taip pat aptarė galimą Lietuvos ir Vilniaus bendradarbiavimą su Čikaga, šiam JAV didmiesčiui siekiant tapti 2016 metų vasaros olimpiados šeimininku.

V.Navickas taip pat susitiko su lietuvių bendruomene Čikagoje ir tapo susigiminiavusių Vilniaus ir Čikagos miestų programos garbės ambasadoriumi.

Tarptautiniame renginyje Čikagoje dalyvavo daugiau nei 30 miestų merai - tarp jų Maskvos, Paryžiaus, Dubajaus, Bankoko, Pekino, Bogotos, Reikjaviko, Atėnų, Prahos ir kitų sostinių vadovai, ekonomikos ir miestų plėtros politikos ekspertai bei mokslininkai, kompanijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovai.


Šiame straipsnyje: navickas viliusVilniaus meras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių