Quantcast

Vingio parke – nemokamos bėgimo treniruotės

  • Teksto dydis:

Gegužės 30 dieną (10 val.) "Danske Bank Vilniaus maratono" organizatoriai kviečia į pirmąją treniruotę sostinės Vingio parke. Profesionalūs treneriai ne tik padės įvertinti ir nuosekliai tobulinti savo fizinį pasirengimą, bet žada išsamiai paaiškinti ir tai, ką daryti, kad bėgimas taptų malonumu. "Danske Bank Vilniaus maratono" treniruotės, planuojama, vyks kiekvieną šeštadienį iki pat pat renginio pradžios rugsėjo 13 d. Į treniruotes kviečiami ir jau patyrę bėgikai, ir pradedantieji.

Treneriai - bėgikės Dianos Lobačevskės treneris, kuriam iki šiol priklauso Lietuvos maratono rekordas, Česlovas Kundrotas ir vienas geriausių Lietuvos maratonininkų Karolis Urbelionis - sutartinai tvirtina, kad į tokias treniruotes ateina įvairaus fizinio pasirengimo žmonės, todėl nereikėtų jaudintis tiems, kurie bėgimo batelius planuoja užsidėti pirmą kartą.

"Pirmoje treniruotėje prabėgsime lengvą krosą, padarysime tempimo pratimus, - pasakoja Karolis Urbelionis. - Bėgikus skirstome į grupes pagal fizinį pasirengimą. Dirbsime tiek su naujokais, tiek su patyrusiais bėgikais, kurie galbūt jau yra prabėgę ne vieną maratoną, žinoma, atitinkamai skirstysime ir krūvius."

Kaip pasiruošti pirmai treniruotei? Treneris pataria neskubėti išlaidauti firminių sporto prekių parduotuvėse, nusiperkant iškart visą naujausios kolekcijos aprangą. Didžiausią dėmesį reikėtų skirti avalynei. Ji turi būti patogi ir skirta bėgimui. Karolis Urbelionis juokauja, kad patyrusį bėgiką ir naujoką atskirsi iš toli - pradedantieji bėgdami rankose dažnai laiko buteliuką vandens, tad jeigu nenorite pasirodyti naujokas, atsigerkite prieš treniruotę ir po jos.

"Pradedančiam bėgioti tai daryti reikia reguliariai - vieno karto per savaitę tikrai neužteks. Pradedant ruoštis maratonui reikia bėgti bent 3 kartus per savaitę. Tokiu ritmu bėgioti tris, keturias savaites, po to didinti dažnį iki penkių kartų. Treniruotės su profesionaliu treneriu yra naudingos. Jose stengsimės suteikti žinių apie patį bėgimą, pamokysime tam tikrų pratimų, kuriuos kiekvienas galės atlikti savarankiškai", - sako Česlovas Kundrotas.

Dėl to, ar būtina lankyti visas šeštadienio treniruotes, Karolis Urbelionis sako - pagal aplinkybes taip. Tačiau, jeigu žinote, kad ateinantį šeštadienį treniruotėje dalyvauti negalėsite, tiesiog paklauskite trenerio, ką galite daryti atskirai vienas. Treneris patars ne tik kaip sportuoti, bet ir paaiškins taisykles, kaip ilsinti raumenyną, pateiks kitas rekomendacijas. Toks ir tikslas - pamažu siekti vis geresnių rezultatų, be to, treneriai paaiškina kiekvieną treniruotės elementą, todėl ilgainiui bėgikai sužino ne tik tai, kaip taisyklingai bėgti, bet ir tai, kaip dirba kūno raumenys, širdis, gauna žinių apie fizinį pasirengimą: krūvius, mitybą, aprangą ir pan.

Česlovas Kundrotas tikina, kad, jeigu gali vaikščioti, tai gali ir bėgti, nebent trukdo patirta trauma. Skirsis tik bėgimo rezultatai. Fizinis pasirengimas yra būtinas visiems - ir profesionaliems sportininkams, ir biuro darbuotojams. Pasak trenerio, bėgimas - visų sporto šakų pagrindas. Nereikia bėgioti tik žaidžiant šachmatais ar šaškėmis, bet ir šių sričių profesionalai bėgioja - gerina fizinį pasirengimą ir ištvermę.

"Vieną dieną prabėgs kilometrą ar du, o netrukus įveiks ir dešimt kilometrų. Viskas priklauso nuo mūsų pačių, - motyvuoja treneris. - Kaip ir pats maratonas - 42 kilometrai - atrodo baisus skaičius, bet paklauskite apie tai maratonininkų, jie jums atsakys, kad nieko tame baisaus. Žinoma, reikia paruošti organizmą, bet viskas slypi mūsų galvoje, mintyse - šioje vietoje dauguma turime nemažai stabdžių. Net ir profesionalūs sportininkai dažnai galėtų bėgti geriau, bet tie stabdžiai neleidžia pasiekti geresnių rezultatų. Jeigu tik jie žinotų, kaip stabdžius atleisti, daugelio rezultatai stipriai pagerėtų", - sako Česlovas Kundrotas.

Pasak trenerių, kiekvienas bėgikas turi užsibrėžti konkretų tikslą, kurio sieks. Pradedantiesiems patartina stengtis ir rudeniui nubėgti 10 km trasą arba bent 4.2 km. Toliau nuosekliai treniruojantis, pavasarį jau bus galima įveikti ir pusę maratono, o kitą rudenį - jau ir 42 km.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių