Quantcast

Vilnius turi vienintelį pasaulyje fontaną, kuriam galima diriguoti

  • Teksto dydis:

Į Vilniaus savivaldybės atnaujintą Lukiškių aikštę kasdien traukia gausus būrys vilniečių ir sostinės svečių išbandyti naujausią atrakciją mieste – judesius reaguojantį pasaulyje analogų neturintį interaktyvųjį fontaną, kuriam galima diriguoti.

„Šis moderniausias fontanas puikiai atspindi Lukiškių aikštės transformaciją. Iš stabą garbinančios aikštės ji virto laisva, įvairaus amžiaus vilniečius viliojančia, laisvalaikį čia praleisti kviečiančia miesto erdve. Ir dar daugiau – jei anksčiau stabas aikštės viduryje dirigavo mūsų gyvenimams, tai dabar kiekvienas vilnietis vakarais galės diriguoti laisvo fontano šokį. Tai ir yra laisvės miestas, kurio viziją turiu jau seniai“ – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Interaktyvusis fontanas unikalus tuo, kad, dirigavimo ar labirinto programas aktyvuoja pagal žmonių judesius ar judėjimo kryptį. Fontano plotą stebint specialioms kameroms, srovių formos ir aukščiai keičiasi pagal sukurtą veikimo scenarijų. Srovės apšviestos spalvas keičiančiu ekonomišku apšvietimu, kiekvienas šviestuvas veikia tiek atskirai, tiek sinchroniškai su kitais šviestuvais. 

Pasak Lukiškių aikštės fontaną miestui padovanojusios bendrovės „Poolservice.LT“ direktoriaus Mantvydo Šakalio, šokančiais, šviečiančiais ir iki dangaus šaunančiais fontanais gali pasigirti tik Las Vegasas, Dubajus bei kt. pasaulio miestai, tačiau reaguojančio į atėjusio lankytojo judesius iki šiol neturėjo nė vienas miestas.

„Įrengti interaktyvų, dinaminį ir šviečiantį fontaną buvo iššūkis visiems, tačiau visada smagu, kai tavo veikla kelia geras emocijas ne tik tau, bet ir visuomenei, o ypatingai – vaikams. Tai skatina mus tobulėti ir tikėti tuo, ką darai“, – džiaugėsi šokančius Palangoje, plaukiojančius Birštone, aukščiausius Zarasuose ir kitus  muzikinius bei šviečiančius vandens stebuklus kuriančios įmonės vadovas M. Šakalys.

Fontanas įrengtas labai moderniai – vandens rezervas laikomas specialioje talpykloje po žeme, todėl aikštėje nėra atviro vandens baseino – taip mažyliai ir jų tėveliai gali jaustis saugūs. Neužimančio erdvės fontano purkštukai ir šviestuvai įmontuoti aikštės grindinio dangoje. Išjungus fontaną aikštę per keletą minučių galima pritaikyti kitoms viešosioms reikmėms – iškilmėms, rikiuotėms  ir pan.

Pasaulyje analogų neturinčiam Lukiškių aikštės fontanui vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami diriguoti kasdien nuo 21 iki 24 val. Rankų judesių fontanas klausosi tik nusileidus saulei, tad pradėjus trumpėti dienoms, palaipsniui keisis ir dirigavimo laikas. 


Šiame straipsnyje: Lukiškių aikštėfontanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

neabejingas

neabejingas portretas
seniai,gal 10 metu, svajoju apie toki interaktyvu fontana Nemuno saloje!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių