Quantcast

Vilnius su tūkstančiais kitų miestų leido Žemei atsikvėpti

Daugiau kaip 5400 miestų visame pasaulyje, tarp jų ir 14 Lietuvos miestų ir miestelių, šeštadienio vakarą prisijungė prie pasaulinės „Žemės valandos“ akcijos.

Vilniuje užgeso pastatai, aikštės, gatvės

Sostinėje didžiausia pasaulyje savanoriška aplinkosaugos akcija „Žemės valanda“ prasidėjo 20 val. Vilniaus rotušės aikštėje. Bjauroko oro nepabūgę susirinko keliasdešimt žmonių. Su dalyviais ženklo išjungti šviesas laukė „Show Makers akademijos“ šešėlių teatras, „Giunter Percussion“ ritmų grupė, Ugnies šokio artistai. Savo pasirodymais susirinkusią minią jie džiugino visą valandą, kol daugelis miesto vietų skendėjo tamsoje.

20.30 val. Vilniaus meras Artūras Zuokas davė simbolinį startą „Žemės valandos“ pradžiai. Tuomet užgeso Vilniaus rotušė, Rotušės aikštė, Didžioji, Vokiečių, Pilies gatvės.

Be šių objektų, sostinėje užgeso ir savivaldybės pastatas, Europos aikštė, Vilniaus arkikatedra, varpinė, Katedros aikštė, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Gedimino pilies bokštas, Lietuvos nacionalinis muziejus, Trijų kryžių kalnas, Seimo rūmai, Nepriklausomybės aikštė, Lietuvos Respublikos prezidentūra, Simono Daukanto aikštė, Vilniaus universiteto centriniai rūmai, Šv. Jonų bažnyčia, Aušros vartai, Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Kongresų rūmai, Vilniaus televizijos bokštas.

Taip pat T.Vrublevskio, Šventaragio, A.Goštauto, Universiteto, Šv. Jonų gatvės ir Gedimino prospektas. Šiemet pirmą kartą Vilniaus miesto savivaldybės kvietimu prie akcijos prisijungė ir užsienio šalių ambasados.


Rotušės aikštėje – „Žemės valandos“ simbolis

Visi buvo kviečiami šeštadienio vakarą į Rotušės aikštę atsinešti panaudotas energiją taupančias lemputes. Kiekvienam, atnešusiam tokią lemputę, buvo įteikta Carito žvakutė. Išjungus valandai šviesas vilniečiai ir miesto svečiai su savanoriais degė žvakutes ir ant aikštės grindinio sudėjo „Žemės valandos“ simbolį – „60“. Surinktos lemputės po renginio buvo išvežtos perdirbti.

Prieš akciją žmonės buvo kviečiami nufotografuoti reikšmingą miesto objektą prieš išjungiant šviesas ir jas išjungus, o nuotraukas siųsti adresu http://ikelk.zemesvalanda.lt. Jei dar to nepadarėte, padarykite. Nes tai, pasak „Žemės valandos“ koordinatorių Lietuvoje, labai svarbu, siekiant kuo operatyviau perduoti informaciją žiniasklaidos priemonėms ir pasaulinei „Žemės valandos" galerijai. Visos užgesintų (prieš ir po) reikšmingų objektų nuotraukos bus matomos pasaulinėje „Žemės valandos“ galerijoje www.earthhour.org.

Šiemet pasaulinėje akcijoje dalyvavo keturiolika Lietuvos miestų ir miestelių. Kai kurių pastatų, paminklų apšvietimas buvo užgesintas ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Marijampolėje, Palangoje, Pasvalyje, Plungėje, Kazlų Rūdoje, Lazdijuose, Babtuose, Biržuose, Druskininkuose, Šiauliuose, Valų kaime Trakų rajone, Varėnoje.

Šviesas išjungė tūkstančiai miestų

Pasaulinę iniciatyvą „Žemės valanda“ vykdo „World Wide Fund of Nature“ – viena didžiausių gamtosaugos organizacijų pasaulyje. Žemės valanda prasidėjo 2007 m. nuo vieno miesto – Sidnėjaus. Tada 2,2 mln. žmonių išjungė šviesas ir taip pasisakė prieš klimato kaitą. Jau po metų idėja apskriejo visą pasaulį ir dabar „Žemės valanda“ vadinama didžiausiu savanorišku žmonijos geros valios aktu.

2011 m. „Žemės valandoje“ dalyvavo daugiau nei 5200 miestų 135 šalyse, visuose septyniuose žemynuose. Dalyvių skaičius siekė 1,8 mlrd. žmonių. Šiemet planetai simboliškai atsikvėpti 60 minučių leido 147 valstybės ir daugiau kaip 5400 miestų.

Valandai užgeso Didžioji Kinijos siena, Pekino olimpinis stadionas „Paukščio lizdas“, Tokijo bokštas, Taipėjaus „Taipei 101“ dangoraižis, Nepalo „Lumbini Sacred Garden“, „Indijos vartai“, Nacionalinė biblioteka Baltarusijoje, Eifelio bokštas ir Luvras Prancūzijoje, Brandenburgo vartai Vokietijoje, Pizos bokštas ir Vatikanas Italijoje, Big Benas, Tauerio tiltas ir Bakingamo rūmai Didžiojoje Britanijoje, Kristaus Atpirkėjo statula Brazilijoje, Nepriklausomybės angelas Meksikoje, akcijų biržos NASDAQ pastatai Taims skvere, „Empire State Building“ JAV ir kiti.

Visus 938 Pasaulio paveldo sąrašui priklausančius objektus valandai išjungti šviesas paragino UNESCO generalinė direktorė Irina Bokova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Kokia prasmė rengti kvailas valandines akcijas, kada kai kuriose valstybėse MILIJONAI automobilių žibina, saulei šviečiant??? Paskaičiuota, jeigu pradėtų Didžiojoj Britanijoj važinėti dieną su įjungtom automobilių šviesom, CO2 išmetimas į Jungtinės Karalystės atmosferą KASMET padidėtų apytiksliai 1.85 milijonų metrinių tonų. Aplinkos tarša padidėtų ir dėl lempučių gamybos bei dėl perdegusių lempų - jei naudojamos dieną, jos perdega po 10 000 - 12 000 mylių. Kruopščiai išanalizavus šalių, kuriose važinėjama su šviesomis, avaringumo statistiką ir priežastis, nustatyta, jog dieną įjungtos automobilių šviesos PADIDINA AVARINGUMĄ apie 8%. Ypač padaugėja užvažiavimų ant pėsčiųjų, dviratininkų, susidūrimų su motociklininkais, atsitrenkimų į priekyje sustojusį automobilį dėl pavėluotai pastebimų „stop“ signalų... Važinėjant su įjungtom artimosiomis šviesomis, sunaudojama 2-3% daugiau degalų - apie 1 ltr per 5 val. - tai seniai nustatyta. Degalų pardavimai Lietuvoje: Benzino/dyzelino? 2008 - 428/788 mln. tonų, 2009 – 373/695 mln. tonų, 2010 – 377/810 mln. tonų. 2011 – 342/ 989 mln. tonų. Šviesoms 2011 m. (2-3%) - 26-39 mln. tonų. Šviesiam paros metui ~ 70% - 18-27 mln. tonų Ar kas pasidomėjo, kiek dėl to išauga oro tarša? Kiek tai yra pinigine išraiška, galite pasiskaičiuoti patys. Akumuliatorių gamintojų instrukcijose aiškiai rašoma, jog važinėjant su nuolat įjungtom šviesom, akumuliatorių būtina kartą per mėn. PAPILDOMAI ĮKRAUTI. Kitaip, jo tarnavimo laikas SUTRUMPĖJA TREČDALIU! Visi puikiai žinome, kad tos sąlygos 90% vairuotų įvykdyti negali. Negana to, užsienyje nustatyta, kad nuolatinis artimųjų šviesų naudojimas yra nemažos dalies automobilių gaisrų priežastis. Deja, viso šito nenori girdėti naftininkams bei lempučių ir akumuliatorių pardavėjų klanams tarnaujantys valdžios veikėjai...

japsi

japsi portretas
vejai su betiksle akcija. Tai gal paskelbkime kiekviena nakti tokia akcija, tada visa lietuva prisides, nes miegant sviesas visi issijungia
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių