Quantcast

Vilnius nepajėgus aptarnauti visų senolių

Kasmet Vilniuje net 10 proc. padaugėja gyventojų, kurių amžius viršija 80 metų, o prie senelių globos namų rikiuojasi eilės. Tokia tendencija jau laikosi keletą metų ir numatoma ateityje. Sostinei tai – didžiulė našta, su kuria sunkiai tvarkomasi.

Turi prisidėti ir artimieji

Nors Vilniaus miesto savivaldybė senelių slaugos ir globos reikalams skiria nemažai pinigų, tai nepadeda išspręsti visų problemų. Kasmet senyvo amžiaus žmonių sostinėje vis daugėja, tad problemos sprendimo būdų reikia ieškoti kitur.

"Tiek savivaldybei, tiek valstybei tai labai brangiai kainuoja. Kiekvienas senelis kainuoja apie 2000 litų kiekvieną mėnesį – tai milžiniški pinigai. Reikia pradėti rūpintis, kad prisidėtų ir šeima", – situaciją komentavo savivaldybės Gyventojų slaugos ir globos reikalų komisijos pirmininkė Rūta Vanagaitė.

Savivaldybės duomenimis, per vienus metus Vilniuje gyventojų, kurių amžius viršija 80 metų, padaugėja net 10 proc. Tokia problema atsirado dėl to, kad sostinėje gyvenančios šeimos į miestą atsiveža savo senyvo amžiaus slaugos reikalaujančius tėvus. Natūralu, kad didėja norinčių gydytis miesto poliklinikose ir slaugos ligoninėse eilė.

Pasak tarybos narės R.Vanagaitės, šiuo metu būtina sukurti modelį, kuriuo remiantis senolių vaikai bei giminaičiai prie jų slaugos ir globos prisidėtų finansiškai: "Lietuvoje yra tradicija, kad seneliai palieka savo butus vaikams ir anūkams, o patys atsiduoda valstybės globai. Niekur Europoje taip nėra. Jeigu tu turi butą ir jį palieki anūkams, vadinasi, jie ir turi mokėti bent dalį pinigų už globą."

Eilės į globos namus

Nemenčinės plente įsikūrusių globos namų "Sevilis" vadovė Eugenija Žvinienė patvirtino, kad laukiančių eilėje į globos namus yra tikrai ne vienas.

"Anksčiau net skelbimus dėdavome su kvietimu atvykti, turėjome laisvų vietų ir, gyventojui išvykus į laikiną nemokamą slaugą, būdavo bent viena dvi laisvos vietos, o dabar laisvų vietų neturime ir kiekvieną dieną sulaukiu keturių penkių skambučių su prašymais. Reklamos nebededame, bet vis sulaukiame norinčių pas mus apsigyventi", – sakė E.Žvinienė.

"Sevilio" globos namuose iš viso yra 45 vietos, iš jų 12 skirta senoliams, kurie gauna vietą pagal specialią sutartį su miesto savivaldybe, ir 33 komercinės vietos. Pasak E.Žvinienės, šiuo metu savivaldybės eilėje į globos namus užregistruota daugiau nei 20 žmonių, o eilėje į komercines vietas užsirašę 18 žmonių.

Naujų vietų atsilaisvina retai, nes čia gyvena senoliai, kurių ligos yra sudėtingos ir kuriais patys artimieji pasirūpinti nesugeba. Senoliai ar jų šeimos nariai, kurie išgali už globos namus susimokėti patys, kas mėnesį atseikėja nuo 1300 iki 1800 litų.

"Mes taip pat teikiame ir laikinos globos bei slaugos paslaugas: nuo dviejų dienų iki mėnesio. Būna, kad vasarą atsiranda ypač daug norinčių atvykti apsigyventi laikinai, nes jaunimas atostogauja ar laikinai išvyksta", – apie situaciją pasakojo "Sevilio" vadovė.

Slaugos ligoninėse situacija panaši

Alternatyva globos namams yra slaugos ligoninės, kurių Vilniuje, kaip ir globos namų, – ne viena. Tačiau bėda, kad šiose įstaigose ligoniai laikomi ne ilgiau kaip keturis mėnesius. Nebent artimieji nuspręstų tolesnę slaugą kompensuoti iš savos kišenės.

"Niekada neturėjome problemos, kad ligoninė būtų tuščia, – visada eilės. Ir dabar galbūt netgi didesnės. Tam skiriama daug dėmesio, reklamuojamės ir patys – visais įmanomais būdais leidžiame apie save žinoti, kad apskritai būtų supratimas, kas vyksta slaugos įstaigose", – pasakojo Vilkpėdės slaugos ligoninės personalo vadovė Diana Ignatavičienė.

Slaugos ligoninėse senyvo amžiaus žmonės atsiduria po įvairių lūžių ar amžiaus demencijos ligų. Visi į tokias įstaigas priimami eilės tvarka.

"Jeigu pasakysiu, kad eilėje laukia 100 žmonių, nelabai suklysiu. Pastaruoju metu skaičius plius minus yra toks", – sakė D.Ignatavičienė.

Ligoninės personalo vadovė taip pat patvirtino, kad besigydančių slaugos ligoninėje amžiaus vidurkis yra 75–80 metų: "Yra ir labai jaunų žmonių, bet jų yra vienetai – dėl ypatingų ligų. Tie keli jauni žmonės amžiaus vidurkį šiek tiek sumažina. Bet žinoma, kad dauguma yra pagyvenę žmonės, kurie dėl rimtų ligų ar dėl senatvinių simptomų nelabai gali savimi pasirūpinti."

Bandys gerinti situaciją

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ne pirmus metus siekia to, kad slaugos ir globos paslaugos būtų teikiamos jų reikalingiems žmonėms ne vien globos įstaigose, bet ir namuose.

Šiemet pasirašyta 20 sutarčių su paslaugų teikėjais, kurie savo savivaldybėse teiks žmonėms integralias slaugos ir globos paslaugas, – atvyks į namus. Šis projektas bus vykdomas iš ES struktūrinių lėšų. Projekte dalyvauja ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Tikimasi, kad šių projektų patirtis padės patobulinti bendrą integruotų slaugos ir globos paslaugų organizavimo bei finansavimo modelį.

2013 m. kovo 8 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo sudaryta tarpinstitucinė darbo grupė integruotų slaugos ir globos paslaugų organizavimo ir finansavimo modelio tobulinimo pasiūlymams parengti. Jai vadovauja sveikatos apsaugos ministro patarėja Janina Kumpienė, dalyvauja įvairių institucijų atstovai. Išvados turi būti pateiktos iki spalio 1 d.

Vilniuje esančios įstaigos, kurios užsiima senelių globa

VšĮ Senelių namai "Sevilis", Vilniaus g. 55, Nemenčinė, Vilniaus r.
Vilniaus Evangelikų liuteronų bažnyčios diakonijos savarankiško gyvenimo namai "Vilniaus sandora", Vokiečių g. 22
VšĮ "Antavilių pensionatas", Antavilių g. 11
Fabijoniškių pensionas, S.Stanevičiaus g. 57
Palaimintojo Jurgio Matulaičio socialinis centras, J.Matulaičio a. 3
Pensionas "Vilties namai", Rukeliškių g. 44

Vilniaus slaugos ligoninės arba ligoninės, kuriose yra slaugos tarnybos

Vilkpėdės ligoninė, Vilkpėdės g. 3
Mykolo Marcinkevičiaus ligoninė, Kauno g. 7 / 2
Šv. Roko ligoninė, Tyzenhauzų g. 18
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57
Reabilitacijos centras "Gemma", Bistryčios g. 13

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

aloyzas

aloyzas portretas
Viln.raj. Kalviskese,yra puikus 900m2 pastatas globos namams irengti,gal yra norinciu ir galinciu tai padaryti.e.pastas aloyzasgrabskis@gmail.com tel.861028394

ingata

ingata portretas
Gerai skamba: Savivaldybei - "Kiekvienas senelis kainuoja apie 2000 litų kiekvieną mėnesį – tai milžiniški pinigai". O kaip pensininkui išgyventi už kažkokią ten 600 ar 800 Lt pensiją reikia?

Oje

Oje portretas
Kumpiene dar tebedirba?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių