Quantcast

Vilnius krapštys papildomus milijonus emigruoti grasinantiems medikams

Vilniaus savivaldybė 2018-ųjų biudžete yra numačiusi papildomai skirti apie 4 mln. eurų vadinamojo paciento krepšelio didinimui savivaldybės valdomose sveikatos priežiūros įstaigose – tai leistų padidinti atlyginimus pirminės grandies medikams, sako sostinės vadovai.

„Siūlome ir tarybai pritarus mes numatome bent trečdaliu didinti įkainius už aptarnaujamus pacientus, kad galėtų didėti apie 20-25 procentais atlyginimai pediatrams, slaugytojams, kitiems šioje srityje dirbantiems profesionalams. Taip pat planuojama sumažinti apylinkes medikams, kurios kai kuriais atvejais yra akivaizdžiai per didelės, tai reikštų, kad ir darbo krūvis kiek sumažėtų, jei medikas nenori užsidirbti papildomai“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Anot jo, tam šių metų savivaldybės biudžeto projekte kol kas numatoma skirti per 2 mln. eurų, dar beveik 2 mln. eurų ketinama ieškoti perskirstant kitus asignavimus. Papildomos lėšos būtų skiriamos nuo metų vidurio, siekiant pasirengti reikiamoms papildomomos investicijoms. Biudžeto svarstymus savivaldybės taryba turėtų pradėti artimiausiame posėdyje dar sausį.

Reikia, kad pacientus gydytų geri ir nepervargę gydytojai.

„Būtų normalu, kad tai būtų nustatyta nacionaliniu mastu, juolab kad ne tik Vilniuje yra tos problemos, bet ir visur kitur. Reikia, kad pacientus gydytų geri ir nepervargę gydytojai“, – sakė meras.

Šią žinią sostinės vadovybė pranešė ketvirtadienį vykstant medikų protestams dėl geresnių sąlygų rezidentams ir reformų sveikatos apsaugos srityje.

Tiek meras, tiek už sveikatos apsaugą atsakingas vicemeras, socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas sako, jog šis klausimas nesusijęs su protestais, o dėl įkainio už pacientus padidinimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) su Sveikatos apsaugos ministerija buvo nesėkmingai deramasi pustrečių metų, taip pat ir su socialdemokratų deleguotais ministrais.

„Jeigu tai yra kliūtis judėti į priekį – mes, socialdemokratai, galime prisiimti visą atsakomybę. Bet tada dedame brūkšnį ir judame į priekį, nes dabar atrodo, kad tas neveikimas grindžiamas tuo, kad „anie kažko nepadarė“, – BNS sakė G. Paluckas.

Jis patikino, kad suplanuotos papildomos lėšos pernykščiame biudžete, kurį planavo dar socialdemokratų Vyriausybė tačiau patvirtino jau „valstiečių“ vadovaujama dauguma, leido medikų algas pakelti 7-15 procentų, tačiau pripažino, kad dalis įstaigų nukreipė šias lėšas ir kitoms reikmėms.

„Kai premjeras sako, kad niekas niekada nieko nėra kėlęs, tai yra tiesiog netiesa“, – teigė jis.

Anot G. Palucko, šiuo metu vienas šeimos gydytojas aptarnauja apie 1500 pacientų – penktadaliu sumažinus šį krūvį, svarstoma, kad į darbą reikėtų priimti ir daugiau medikų, tam tektų kai kuriose poliklinikose įrengti kabinetus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
aha o kiti miestai emigruos ?

taigi

taigi portretas
kom. gen. sek.o kolega brudas.....kas ir siekia to tai oficialiai pareiksdamas o visi /oligarchiniai/ demoniukai rankutemis ploja...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių