Quantcast

Vilnius gatvių apšvietimo atnaujinimui nepagailės 21 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Vilniaus valdžia grįžta prie apšvietimo sistemos atnaujinimo - sostinės Taryba pradėjo svarstyti miesto gatvių apšvietimo tinklų modernizavimo projektą, kurio kaina sieks 21,64 mln. eurų.

Tarybai pritarus, modernizacijos projektą įgyvendintų savivaldybės kontroliuojama įmonė Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai (VGAET), preliminarūs pasiūlymai dėl finansavimo gauti iš 6 Lietuvos ir tarptautinių finansinių institucijų ir fondų, teigiama Vilniaus savivaldybės pranešime.

Vilnius ketina atsisakyti mieste šiuo metu gatvių apšvietimui naudojamų natrio šviestuvų, pakeisdamas juos moderniais LED šviestuvais, sostinės gatvių apšvietimą valdys kompiuterizuota nuotolinio apšvietimo stebėsenos, valdymo ir kontrolės sistema. Įgyvendinus projektą, išlaidos elektrai turėtų sumažėti perpus – bus sutaupoma apie 11,7 mln. kWh elektros energijos arba daugiau kaip 1 mln. eurų per metus.

Modernizuojant Vilniaus miesto gatvių apšvietimo tinklus, bus pakeisti visi šiuo metu mieste esantys natrio bei metalohalido šviestuvai – tokių, apšviečiančių Vilniaus gatves yra apie 46 tūkstančiai.

Įdiegus modernų apšvietimą, jis bus valdomas nuotolinio apšvietimo stebėsenos, valdymo ir kontrolės sistema – tai reiškia, kad specialistai galės operatyviai reaguoti į gedimus nuotoliniu būdu, priklausomai nuo eismo intensyvumo gatvėse, paros meto bus galima reguliuoti miesto apšvietimo lygį jį padidinant arba sumažinant, o apšvietimo tinklo remonto išlaidos sumažės daugiau kaip 30 proc. arba 800 tūkstančių eurų.

Anot sostinės savivaldybės, dabartinė gatvių apšvietimo tinklo valdymo sistema reaguojanti tik į foto jutiklio signalus yra neefektyvi – nėra galimybės reguliuoti apšvietimo intensyvumo, negaunama informacija apie sistemos gedimus, o juos fiksuoti galima tik fiziškai apžiūrint šviestuvus. Taip pat bus pakeista dalis atramų, gembių, kabelių bei kitos gatvių apšvietimo įrangos ne mažiau kaip 85 kilometrų eksploatuojamo tinklo ruože.

Planuoja, kad investicijos į šviestuvus ir prožektorius sieks 14,09 mln. eurų, apšvietimo valdymo ir kontrolės sistemą - 3 mln. eurų, kitus apšvietimo tinklo pagerinimus - 3,75 mln. eurų. Dar 800 tūkst. eurų numatyta skirti nenumatytiems darbams ir papildomoms išlaidoms.

Apšvietimo tinklo modernizavimo darbus planuojama atlikti per trejus metus, o tinklo nuolatinės priežiūros darbams VGAET iš nuosavų lėšų per 18 metų skirtų dar 3,96 mln. eurų.

Iš viso Vilniuje yra apie 48 tūkstančiai šviestuvų, kurie paskutinį kartą buvo atnaujinti 1997–2000 metais. Miesto gatvių apšvietimo įrenginių infrastruktūra nusidėvėjusi net 89,5 proc.: virš 87 proc. šviestuvų yra natrio technologijos, virš 30 proc. atramų - senesnės nei 30 metų.

2014 metais Vilniaus savivaldybė sostinės gatvių apšvietimo modernizavimo sutartį buvo pasirašiusi su konkursą laimėjusia Italijos bendrove „Gemmo“, tačiau 2015-ųjų gegužę sutarties nepratęsė, nes „Gemmo“ neįvykdė sąlygų ir nepateikė bankų, kurie finansuotų projektą, sąrašo.

Pagal taip ir neįsigaliojusią sutartį, „Gemmo“ ir Estijos įmonė VSLS per dvejus metus turėjo atnaujinti gatvių apšvietimą, investuoti 31,3 mln. eurų ir 18 metų jį valdyti bei prižiūrėti. Tuomet skaičiuota, kad bendra sutarties vertė siektų apie 98 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo jo

jo jo portretas
Natrio lempu efektyvumas apie 140 lm/w, led apie 100-120lm/w,siaip naujausiu tikrai nieks nedes, Kaune dar senesnius sudejo, tai kur cia ekonomija? Variantas kaip Kaune, sumazejo apsviestumas ir taip atseit sutaupo...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių