Quantcast

Vilnius iš Europos investicijų banko skolinsis iki 50 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį pritarė, kad per dešimt metų savivaldybė iš Europos Investicinio Banko galėtų pasiskolinti iki 50 mln. eurų.

Sutarties su EIB projektą palaikė 27, prieš 1 susilaikė 14 tarybos narių.  Sprendimas priimtas skubos tvarka nepaisant opozicijos pasipiktinimo, jog augant biudžeto pajamoms bei planuojant gauti beveik 56 mln. eurų iš Finansų ministerijos, valdantieji siekia toliau didinti skolą.

Administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė tarybos narius informavo, kad su EIB pavyko sutarti dėl ilgalaikės paskolos „ypač geromis sąlygomis“.

„Paskolos trukmė - 10 metų, paskolos palūkanų norma - ne aukštesnė nei 0,53 proc. (...), tai reiškia, kad daugiau nei penkis kartus atpinga skolinimasis .Savivaldybė galės per 3 metus paimti paskolą, o panaudoti per 10 metų“, - sakė ji.

Administracijos vadovė pridūrė, kad paskola galės būti imama dalimis pagal poreikį ir skiriama tik investiciniams projektams, o 12 mln. eurų bus skiriama paskolų refinansavimui, pirmąsias paskolas planuojama padengti jau rugsėjį.

„38 mln. eurų galės būti paimta ir panaudota savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintiems investiciniams projektams ir programoms (...), taip pat sutarta, kad šias lėšas būtų galima panaudoti, jei taryba nuspręs, Vilniaus savivaldybės apšvietimo ir elektros tinklų modernizavimui“, - sakė A.Vaitkunskienė.

Administracijos direktorė pabrėžė, kad reikalingas skubus tarybos sprendimas, kadangi sutartį su EIB planuojama pasirašyti rugsėjo 15-ąją.

A.Vaitkunskienė taip pat patvirtino, kad šiemet savivaldybė, pagal įsipareigojimus, turėjo grąžinti 120 mln. eurų, grąžinta apie 30 mln. eurų.

Opozicijos atstovui Artūrui Zuokui pareiškus, jog savivaldybė pagal prisiimamus įsipareigojimus gali viršyti skolinimosi limitus, administracijos direktorė pabrėžė, jog dar turimas nepanaudotas savivaldybės skolinimosi limitas yra 62 mln. eurų, o dalis imamos paskolos, kaip minėjo anksčiau, bus skirta ankstesnių paskolų dengimui geresnėmis sąlygoms.

A.Zuokas žada kreiptis į savivaldybės kontrolierių dėl savivaldybės administracijos „klaidingai pateiktų skaičių“.

Savivaldybės pateikiamais duomenimis, Vilniaus savivaldybės skola, įskaitant paskolas ir einamąsias skolas už suteiktas paslaugas, šiuo metu siekia 385,8 mln. eurų ir nuo pernai balandžio į valdžią atėjus liberalų vadovaujamai koalicijai sumažėjo 11,4 mln. eurų. 135,69 mln. eurų turimos skolos sudaro paskolos,įsiskolinimai įvairioms viešųjų paslaugų įmonėms siekia dar 250,11 mln. eurų, iš jų 106 mln. eurų - už miesto ūkio darbus, vakarinio aplinkkelio statybą bei viešojo transporto paslaugas, 64 mln. eurų - švietimo įstaigų reikmėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių