Quantcast

V. Adamkus: turime gerai pasiruošti, kad nebūtume įstumti į neapykantos liūną

Lietuva stojo į taikią, socialiai jautrią Europos Sąjungą, ir demokratija, laisvė bei pagarba įvairovei tebėra svarbiausios Bendrijos vertybės. Tačiau pastaruoju metu visuomenėse ksenofobija, homofobija ir antisemitizmas vis atkakliau ieško, kaip patekti į dvejojančiųjų protus. Visa tai kuria neapykantos atmosferą, skatina nepasitikėjimą ir chaosą, perspėja prezidentas Valdas Adamkus.

Dvi kadencijas buvusio šalies vadovo teigimu, šiuolaikinės Europos pamatas yra demokratija, laisvė ir pagarba žmonėms, nuomonių, tikėjimų, kultūrų įvairovė.

„Jau 60 metų Europa savo pavyzdžiu rodo, kad įvairovė ne tik skiria, bet ir jungia, o skirtumai mums ne trukdo, bet priešingai - praturtina ir leidžia sukurti teisingesnę, saugesnę Europą. Būtent į tokią Europą - taikią, klestinčią, socialiai jautrią - mes nusprendėme grįžti kurdami Sąjūdį, susikibdami rankomis Baltijos kelyje“, - kalbėjo V. Adamkus.

Tačiau, prezidento teigimu, pastaruoju metu jaučiami vis stipresni abejonių ir netikrumų vėjai.

„Abejonė, kuri turi būti kritinio mąstymo mūza, stumia visuomenes atgal į fobijų glėbį. Ksenofobija, homofobija, antisemitizmas grįžta ir ieško, kaip patekti į dvejojančiųjų protus. Visa tai kuria neapykantos atmosferą, skatina nepasitikėjimą ir chaosą“, - sakė prezidentas.

Pasak V. Adamkaus, tai, kokios sukrečiančios gali būti to pasekmės, primena skaudi Gdansko tragedija, kai buvo nužudytas šio Lenkijos miesto meras.

„Ką Lietuvoje patyrėme jau seniai, pagaliau pamatė Vakarai: dezinformacija, melagingas manipuliavimas rinkėjais, kitos hibridinės grėsmės ir priemonės, kuriomis naudojantis yra skaldomos visuomenės, kėsinamasi į demokratijos širdį, į piliečių valią. Tai savo kailiu patyrė tokios tvirtos demokratijos ir mūsų stipriausios sąjungininkės, kaip Jungtinė Karalystė referendume dėl „Brexito“, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Prancūzija, rinkdamos savo parlamentą“, - kalbėjo V. Adamkus.

Buvusio šalies vadovo teigimu, lemiamas egzaminas, parodysiantis, ar iš viso to jau pasimokėme ir ar Europa yra atspari bei savarankiška, laukia gegužę, kai bus renkamas naujas Europos Parlamentas.

„Jam turime ypač gerai pasiruošti, nes priešingu atveju visa Europa gali būti įstumta į neapykantos ir chaoso liūną“, - sakė V. Adamkus.

V. Adamkus savo pranešimą penktadienį skaitė Europos Parlamento biuro Lietuvoje, Europos Komisijos atstovybės ir Užsienio reikalų ministerijos surengtoje kasmetinėje konferencijoje apie Europos ateitį „Quo Vadis, Europa? Artėjantys rinkimai, hibridinės grėsmės ir vizija ateičiai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Julija

Julija portretas
Nuostabus buvo Prezidentas Valdas Adamkus, gerbiamas, mylimas, aukštos moralės, išsilavinęs. Gaila, neturime nieko panašaus, lenda kažkoks policijos eilinis be jokios vilties, valstiečių daug lenda, nori būti prezidentais, trąšomis prekiauja, žemes baigia supirkti ir siekia visus mus čia valdyti. Didelėje bėdoje Lietuva

rinkimai

rinkimai portretas
Idomu, o kas ta neapykanta, niekinima, pageza, intrigas pasejo?. Baltijos kelyje ir prie seimo buvome vieningi. Kas apsauke tauta, kitaip mastancius isvadino sunauja, runkeliais, vatnikais, kremliniais? Kas mezge intrigas? Kas kilnojo zemes? Daug klausimu galima uzduoti proto bokstams konservams. Bet lazda atsisuko kitu galu, ta pasieta neapykanta atsisuko pries juos pacius, tai pati nekenciamiausia partija ir tai parodys rinkimai, o ne retingai. Mes jiems parodysime ju vieta, o ju vieta siukslyne.

kauniete-suvalkiete

kauniete-suvalkiete portretas
lietuviams nereikia "ivairoves"[mes permaza tauta ,kad rektume 'valio" !! azijatus ir afrikiecius apgyvendinant ir islaikant musu nuskurdintu tautieciu pinigais] Mums yra pavojinga asimiliacija ,ponuli; mes norime likti [ir musu AINIAI]Lietuvos lietuviai ; Pasiskaitykite ,Izraelis KALBA ir GINA zydiskuma savo identifiskuma[tai gal jie ir antisemitizmu"kvepia"?] palikite Lietuva ---lietuviams; Jus gerbiamasis ne musu tevynes asmuo mes pokaro savo rankomis atkurem Lietuva is griuvesiu.o ne Jus [ir nereikia kvailu palyginimu: Gdansko mera nuzude zudikas,ir ne homofobas,ksenofobasar antisemitas,jis tik zmogzudys bejokio "grupes".Na ,o V.A..ivairove savo nuolatiniai vizijai ras JAValstijose;ten pilna ivairove-- /ir todel viens kito laukia su "braukinku" rankose .nes jie visi "meiles liune"is kurios neislipa ,kaip isgalabijo indenus
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių