Quantcast

Vilniuje vyko eitynės „Už vaikystę be smurto“

  • Teksto dydis:

Sekmadienį Vilniuje keli šimtai žmonių surengė eitynes Gedimino prospektu, kad pademonstruotų savo nepritarimą visuomenėje įsigalėjusiam smurtui prieš vaikus ir paragintų Seimą kitą savaitę uždrausti fizines bausmes vaikams.

Eitynes „Už vaikystę be smurto“ per socialinius tinklus suorganizavo pavieniai žinomi Lietuvos žmonės, tarp jų – aktorė Elžbieta Latėnaitė, visuomenininkė, viešųjų ryšių specialistė Rima Olberkytė-Stankus, kt. Jose dalyvavo ir nevyriausybininkai, ir politikai, ir vaikų psichologai, psichoterapeutai, ir žinomi žmonės, ir šeimos su vaikais.

„Pabudusi Lietuva atėjo. Tie, kurie suvokė, kad negalime pastatyti orios Lietuvos ant mušamų vaikų“, – BNS sakė eitynėse dalyvavusi parlamentarė Dovilė Šakalienė.

„Norime, kad Lietuva pradėtų kitaip žiūrėti į savo vaikus, tada ir vieni į kitus pradėsime žiūrėti kitaip“, – teigė ji.

Į eitynes žmonės kviesti atsinešti baltų balionų, žaislinių meškučių. Jie, pasak Seimo narės, tapo akcijos simboliu.

Eitynių iniciatoriai taip pat renka parašus po peticija, kad kiekvienas vaikas nusipelno saugios, laimingos vaikystės, gyvenimo be smurto. Peticiją internete pasirašė per 30 tūkst. žmonių.

Vasario 14 dieną Seime rengiama neeilinė sesija svarstyti įstatymų pataisoms, susijusioms su vaikų teisių apsauga. Tarp jų bus svarstomas siūlymas uždrausti fizines bausmes vaikams.

D.Šakalienė ragino žmones registruotis ir ateiti stebėti plenarinio posėdžio. Seimo narė žadėjo išrašyti vienkartinius leidimus į parlamentą žmonėms, kurie jai atsiųs savo vardus ir pavardes.

Neeilinė Seimo sesija sušaukta 82 parlamentarų iniciatyva po mažamečio mirtimi pasibaigusio smurto protrūkio Kėdainiuose.

Po ilgų diskusijų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje sutarta dėl įstatymo formuluočių – fizinės bausmės būtų įvardijamos kaip smurtas prieš vaiką ir jos būtų draudžiamos, jis jau registruotas parlamente.

Pagal pasiūlymą, fizinis smurtas apibrėžiamas kaip „tiesioginiai ar netiesioginiai tyčiniai fiziniai veiksmai prieš vaiką, taip pat fizinės bausmės, sukeliantys tam vaikui skausmą, žalą arba pavojų jo gyvybei, sveikatai, raidai ar žalą garbei ir orumui“.

Kaip psichologinis smurtas apibrėžiamas nuolatinis vaiko teisės į individualumą pažeidinėjimas, žeminimas, patyčios, gąsdinimas, būtinos vaiko raidai veiklos trikdymas, asocialaus elgesio skatinimas ar kitokia nefizinio kontakto elgsena, sukeliantys žalą ir ar pavojų vaiko gyvybei, sveikatai, raidai, ar žalą garbei ir orumui.

Dar viena smurto forma, nepriežiūra, būtų nuolatinis vaikui būtinų fizinių, emocinių ir socialinių poreikių netenkinimas ar aplaidus tenkinimas, sukeliantis žalą ar pavojų vaiko gyvybei, sveikatai, raidai. Seksualinis smurtas apibrėžiamas kaip seksualiniai veiksmai su vaiku, išnaudojimas pornografijai ir t.t.

Seime jau ne vieną kartą buvo bandoma įtvirtinti draudimą vaikams taikyti fizines bausmes, tačiau nesėkmingai. Dalis parlamentarų priešinosi siūlymui argumentuodami, kad tai būtų kišimasis į šeimos gyvenimą, neleisiantis tėvams savo nuožiūra auklėti vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pakaunietis

Pakaunietis portretas
Na nuo ;akcijos; pradžios kasdien , pagal pirmą punktą ;apsaugomi; 5-7 vaikai.O kiek bus ;apsaugoti; pagal sekančius punktus? Globėjų mažoka, vaikų namus uždarinėjame, teks prašyti pagalbos, kad kas nors vaikučius priglaustų.......

Buras

Buras portretas
Kažkokių dykaduonių užtinusiais veidais pasipiarinimas. Bezdėdami paėjo šimtą metrų ir apsiskelbė ant visos Lietuvos esą "labai susirūpinę". Kas jie tokie ? Ar jie supranta kur slypi agresijos šaknys ? Nueikit pabendraukit su alkoholikais, gal dar gausit į snukį, apsimetėlių gauja...

gerai kad zmones kovoja su negerovem

gerai kad zmones kovoja su negerovem portretas
tik nesmagu buvo ziureti kaip vienur tvarka bando ivesti o kitur siukslina,As cia apie tuos baltus grazius oro balionus paleistus i dangu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių