Quantcast

Vilniuje – vienintelis JAV choro „Musikanten“ koncertas

Balandžio 16 dieną, Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčioje įvyks vienintelis Lietuvoje kamerinio choro iš JAV „Musikanten“ koncertas. Šį pavasarį Europoje gastroliuojantis kolektyvas pirmą kartą pasirodys mūsų šalies klausytojams ir pristatys Lietuvoje retai skambančių JAV kompozitorių kūrinių retrospektyvą, chronologiškai apimančią daugiau kaip du šimtmečius.

Koncertas bus nemokamas, jis prasidės 18,15 val. – iš karto po ketvirtadienio vakarinių pamaldų, kuriose taip pat giedos choras „Musikanten“.

Šv. Mišių metu choras atliks du motetus: Ned Rorem (g. 1923) „Sing My Soul His Wondrous Love“ ir vieno iš „Musikanten“ dainininko Christopher J. Hoh (g. 1959) praėjusiųjų metų pabaigoje parašytą „Dona nobis pacem“.

Lietuvoje koncertuosiantis „Musikanten“ – tai jau trečiasis choras JAV tokiu pavadinimu, ir visi šie trys kolektyvai neatsiejami nuo žinomos šios šalies chorvedės Kerry Krebill asmenybės.

Pirmąjį chorą „Musikanten“ ji subūrė daugiau kaip prieš 30 metų nedideliame miestelyje prie Vašingtono. Praėjus ketvirčiui amžiaus „Musikanten“ vardas persikėlė toli į JAV vakarus – į Montanos valstiją, kartu su čia gyventi išvažiavusia K.Krebill. Šį pavasarį taip besivadinantis dainininkų kolektyvas lankosi keliose Europos šalyse, taip pat ir Lietuvoje.

Choro „Musikanten“ meno vadovė ir dirigentė K.Krebill savo šalyje, be kita ko, vertinama už sugebėjimą stebinti klausytojus: ji koncertams kaskart parenka retai atliekamų kūrinių. K.Krebill net yra apdovanota Amerikos kompozitorių, rašytojų ir leidėjų sąjungos specialiu prizu – „Už nuotykių kupinas programas“.

Dvi didžiausios „Musikanten“ vadovės kūrybinės aistros – Renesanso muzika ir įvairių laikotarpių JAV kompozitorių kūriniai. Jas ji realizuoja vadovaudama, be „Musikanten“, dar dviem kolektyvams: chorui prie Helenos miesto (Montanos valstija) simfoninio orkestro ir šio miesto šv. Petro katedros chorui. Be to, K.Krebill yra dabar jau tradicine tapusios chorinio dainavimo savaitės Helenoje iniciatorė ir pagrindinė organizatorė.

Vienintelį koncertą Lietuvoje jos vadovaujamas choras „Musikanten“ surengs muzikinio gyvenimo tradicijas puoselėjančioje ir puikia akustika garsėjančioje Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčioje. Koncertai čia reguliariai organizuojami nuo pat bažnyčios atšventinimo 1991 kovo mėnesį. Aktyvia muzikine veikla ši jėzuitų šventovė išsiskiria iš daugelio kitų Vilniaus ir visos Lietuvos veikiančių bažnyčių.

Koncerto Vilniuje programa:
Russell Woollen (1923–1994) – du motetai: „Ingrediente Domino“ ir „Ave Maria“
Charles Ives (1874–1954) – 67-oji psalmė „God be merciful unto us“
Robert Evett (1922–1975) – Keturios antifonos Marijai
William Billings (1746–1800) – „I Am the Rose of Sharon“
Eric Whitacre (g. 1970) – „Lux aurumque“
Randall Thompson (1899–1984) – „Alleluia“
Aaron Copland (1900–1990) – „In the Beginning“


Šiame straipsnyje: Musikantenkazimiero bažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių