Quantcast

Vilniuje užregistruotas susirgimas vidurių šiltine

Daugiau nei po penkerių metų pertraukos Vilniuje užregistruotas susirgimas vidurių šiltine, pranešė Vilniaus visuomenės sveikatos centras.

31 metų vilnietis susirgo Indijoje.

Pirmieji ligos simptomai vyrui atsirado dar būnant šioje šalyje: ligonis skundėsi staiga prasidėjusiu karščiavimu, galvos ir pilvo skausmais, bendru silpnumu.

Kelionės metu jis niekur dėl medicinos pagalbos nesikreipė, savarankiškai dvi dienas gydėsi antimikrobiniais vaistais ir ligos požymiai išnyko.

Po trijų savaičių, grįžus į Lietuvą, ligoniui pakilo temperatūra iki 40 laipsnių, jis buvo paguldytas į Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninę, kur diagnozuotas vidurių šiltinės pasikartojimas.

Vidurių šiltinė yra ūminė sisteminė infekcinė liga, pasireiškianti ilgai trunkančiu karščiavimu, stipriais galvos skausmais, bendru silpnumu, apetito stoka, suretėjusiu širdies dažniu, vidurių užkietėjimu arba viduriavimu, sausu kosuliu.

Negydomiems ligoniams po kelių savaičių žarnyne gali atsirasti opos, kurios gali tapti kraujavimo iš žarnyno ar žarnos perforacijos (prakiurimo) priežastimi.

Ši liga paplitusi visame pasaulyje, ypač tose šalyse, kur blogos sanitarinės sąlygos, nesilaikoma mitybos higienos reikalavimų, nekokybiškai valomi nutekamieji vandenys.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje kasmet registruojama apie 16-17 mln. susirgimų vidurių šiltine, iš jų – apie 600 tūkst. mirties atvejų.Lietuvoje ši liga jau beveik pamiršta, nuo 1998 metų registruojami tik pavieniai susirgimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių