Quantcast

Vilniuje susiburs Holokausto tyrėjai iš trijų žemynų

  • Teksto dydis:

Trečiadienį, kovo 22-ąją, Valstybiniame Vilniaus Gaono žydo muziejuje prasideda konferencija „Masinių žudynių pradžia: 1941 m. vasaros-rudens žudynių vietų identifikavimas ir atminimas“. Konferenciją organizuoja IHRA – Tarptautinis Holokausto atminties aljansas.

IHRA vienija trisdešimt vienos šalies-narės vyriausybes, istorikus, švietėjus, muziejininkus ir kitus asmenis, dirbančius Holokausto tyrimų, švietimo ir atminimo srityse. Lietuva šio aljanso nare tapo 2003 metais, o tarptautinis IHRA renginys Vilniuje organizuojamas pirmą kartą. Dvi dienas truksianti konferencija, skirta žudynių vietų identifikavimui, pažymėjimui ir įamžinimui Baltijos šalyse, Baltarusijoje, Ukrainoje ir Rumunijoje, vyks Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre.

Konferencija suburs Holokausto tyrėjus, specialistus, vyriausybinių ir nevyriausybinių organizacijų atstovus iš Lietuvos ir dar keliolikos šalių – Baltarusijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, Izraelio, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Liuksemburgo, Moldovos, Nyderlandų, Prancūzijos, Rumunijos, Šveicarijos, Ukrainos ir Vokietijos. Konferencijos dalyviai dalinsis gerosiomis praktikomis, aptars masinių žudynių vietų tyrimo ir įamžinimo iššūkius ir galimus sprendimus, dalyvaus specializuotose dirbtuvėse, skirtose trims kertiniams konferencijos aspektams – žudynių vietų identifikavimui, pažymėjimui ir įamžinimui.

Konferencijos metu Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus ir Lietuvos istorijos institutas pristatys naujausius tyrimus, atliktus Panerių masinių žudynių teritorijoje, o renginio dalyviai turės galimybę patys aplankyti Panerių ir Naujanerių žudynių vietas. Paskaitas skaitys tarptautinio pripažinimo sulaukę Holokausto specialistai – dr. Christophas Dieckmannas iš Fritzo Bauerio instituto Frankfurte ir Paulas Shapiro, Holokausto studijų centro Holokausto Memorialiniame muziejuje JAV direktorius emeritas, atsakingas už tarptautinius ryšius.

Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus – vienintelis žydų muziejus Lietuvoje, kuriame veikia Lietuvos žydų dailės, kultūros, istorijos, judaikos ir Holokausto ekspozicijos, vyksta vietiniai ir tarptautiniai renginiai, organizuojami edukaciniai užsiėmimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

neturi

neturi portretas
kodel vilniuje o ne varsuvoje kode ne osvensime neturi zydai kuo pasireklamuoti tai nors holokaustu reklamuojasi ne bereikalo zmones sneka kad holokaustas ir antsemitizmas tai semitu maistas kuriuo jie minta kodel ukrainieciai prarade per holokausta daugiau gyventoju nei zydai nesireklamuoja kodel amerikos indenai isgyvene didziausia holokausta nesireklamuoja
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių