Quantcast

Beveik 2 tūkst. karių žygiavo šimtmetį mininčios kariuomenės parade

Vilniuje šeštadienį prasidėjo atkūrimo šimtmetį švenčiančios Lietuvos kariuomenės paradas, kur dalyvauja beveik 2 tūkstančiai Lietuvos ir sąjungininkų karių su technika.

Maždaug 1,8 tūkst. karių šeštadienį Vilniuje žygiavo Lietuvos kariuomenės parade, minint šimtąsias šalies ginkluotųjų pajėgų atkūrimo metines.

Didžioji dauguma žygiavusių karių buvo iš Lietuvos dalinių, parade taip pat dalyvavo sąjungininkai iš Vokietijos, Belgijos, Čekijos ir kitų šalių.

Renginį Konstitucijos prospekte stebėjo keli tūkstančiai žmonių.

„Buvo labai daug žmonių. Buvome labai sujaudinti, nesitikėjome, kad bus toks dėmesys parodytas“, – žurnalistams sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Karių rikiuotės metu Konstitucijos prospekto dalyje ties Nacionaline dailės galerija sugiedotas Lietuvos himnas, pakeltos šalies ir kariuomenės vėliavos.

Pasibaigus karių rikiuotei, jie išžygiavo Konstitucijos prospektu Kalvarijų gatvės kryptimi.

Tuo metu nuo Edukologijos universiteto žiedo prospektu pajudėjo apie 80 karinės technikos vienetų.

„Istorija įrodė, kad priešo gausa – bejėgė prieš stiprybę, kurios vardas – Lietuvos laisvė“, – sakė į paradą atvykusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Istorija įrodė, kad priešo gausa – bejėgė prieš stiprybę, kurios vardas – Lietuvos laisvė.

„Džiugu, kad šalia mūsų trispalvės – tokia daugybė kitų vėliavų. Jūs visi tuo pačiu metu esate ir geležinis kumštis, ir taikos pasiuntiniai, ir bendras įsipareigojimas ateities kartoms“, – teigė ji.

„Šiandienos paradas – tai Lietuvos karių, sąjungininkų ir draugų dovana mūsų šalies žmonėms. Tai – šimtmečio žinia pasauliui, kad Lietuva pasirengusi visomis išgalėmis ginti tėvynę, laisvę ir bendras mūsų visų vertybes“, – kalbėjo šalies vadovė.

Į renginį atvykusi 26-erių Vilija Daujotaitė sakė nepabūgusi šalto oro.

„Žinojau, kad tos emocijos sušildys. Lietuvos kariuomenė man yra saugumas, pasitikėjimas, kad galiu ramiai miegoti“, – sakė švietimo sistemos darbuotoja.

Parade – Lietuvos šarvuočiai „Boxer“

Krašto apsaugos sistemos vadovai dėkojo Lietuvos ir sąjungininkų kariams.

Rikiuotės metu taip pat buvo iššautos trys artilerijos salvės už Lietuvos šimtmetį, kariuomenės šimtmetį ir sąjungininkus.

„Ačiū už jūsų tarnybą, ačiū už mūsų saugumą“, – sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Jis taip pat teigė, kad šalies gynyba yra „ne tik kariuomenės reikalas, bet ir politikų bei visos visuomenės“.

„Labai džiugu, kad politikai skiria labai rimtą dėmesį kariuomenei“, – kalbėjo ministras.

Kariuomenės vadas teigė, kad Lietuvos karių „paaukotas laikas, įdėtos pastangos, išlietas prakaitas ir pasiryžimas negailint jėgų ir gyvybės ginti savo šalį yra verti didelės pagarbos“.

„Esu tikras, kad laikysitės duotos priesaikos, kas benutiktų, ir savo pareigą atliksite. Man didelė garbė tarnauti jūsų gretose“, – kalbėjo generolas.

J. V. Žukas taip pat dėkojo žmonėms už šiltą sąjungininkų karių priėmimą Lietuvoje ir kitą paramą kariuomenei.

Jis perspėjo, kad pasaulyje nesaugumo zonos toliau plečiasi, todėl Lietuva privalo stiprinti gynybinius pajėgumus ir kaupti reikiamas atsargas.

Kariniame parade važiavo pirmą kartą į Lietuvą atgabenti du kariuomenės perkamų pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ prototipai. Jie sugrįš į Vokietiją tolesniems bandymams, o galutinai patikrintos mašinos bus pradėtos tiekti kitąmet kovą.

Parade taip pat riedėjo kariuomenės turimos savaeigės haubicos „PzH 2000”, amerikiečių oro gynybos sistema „Patriot“, įvairūs sąjungininkų tankai ir šarvuočiai.

Žmonės taip pat galėjo pamatyti Specialiųjų operacijų pajėgų keturračius, motociklus ir visureigius, įvairios paskirties logistinį transportą, Lietuvos turimą oro gynybos ginkluotę.

Į paradą atvyko ir svečiai iš 27 valstybių.

Lietuvos kariuomenės atkūrimo data laikoma lapkričio 23-ioji. Šią dieną 1918 metais Lietuvos ministras pirmininkas Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą, įkuriantį Apsaugos Tarybą. Tuo pačiu buvo įsakyta pradėti formuoti naująjį Lietuvos kariuomenės pulką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Tai vadinama ŠROTAS. Iš parado tiesiai į frontą - metalo laužo supirktuvę.

Ilgas

Ilgas portretas
Man tai apgailėtina

pagarba akylam komentatoriui ALGIUI

pagarba akylam komentatoriui ALGIUI portretas
namų darbai nebuvo atlikti ir tai stebina, net iškepti generolai nebuvo pasiruošę. Lenkai dar kartą nustebino Lietuvą ir pasaulį.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių