Quantcast

Vilniuje – savižudybių prevencijai stiprinti skirta konferencija

  • Teksto dydis:

Vilniuje pirmą kartą vyksta tarptautinė konferencija „Įrodymais grįsti savižudybių intervencijos metodai praktikoje“, kurią surengė Vilniaus miesto savivaldybė kartu su Valstybiniu psichikos sveikatos centru, Vilniaus universitetu ir VšĮ Vilniaus miesto psichikos sveikatos centru.

 Į konferenciją susirinko Vilniuje dirbantys psichikos sveikatos specialistai – psichologai, psichiatrai, socialiniai darbuotojai ir kiti besirūpinantys savižudybių prevencija bei užsienio šalių specialistai, lektoriais iš Šveicarijos, Airijos.

Pasak miesto mero Remigijaus Šimašiaus, yra du iškalbingi faktai apie Vilnių – pirmiausiai, tai yra miestas, kuriame gyvena net 98 proc. laimingų, savo gyvenimu patenkintų žmonių, vis dėlto,  sostinėje  fiksuojamas ir didžiausias savižudybių procentas Lietuvoje. Miesto vadovas dėkojo visiems, kurie neabejingi ir prisideda prie problemos sprendimo: „Labai svarbu, kad Vilniuje vyksta tarptautinė konferencija, kurioje specialistai galės pasidalinti naujausiomis žiniomis ir patirtimis savižudybių prevencijos srityje. Savižudybė mums nėra savaime suprantamas reiškinys, tai didžiulė problema, kurią privalome spręsti visi.“

Vilniaus miesto tarybos narys Mykolas Majauskas, pristatydamas per pastaruosius metus nuveiktus darbus savižudybių prevencijos srityje, pasidžiaugė susibūrusios veiklios komandos darbais: „Šiandien norėčiau paminėti keletą labai svarbių nuveiktų darbų: tai pakeistas žurnalistų etikos kodeksas, kuriame numatyta, kad žurnalistai, rašantys apie savižudybes laikytųsi tam tikrų principų ir taisyklių,  Vilniaus savivaldybės šiemet skyrė didesnį finansavimą nevyriausybinėms organizacijoms, dirbančioms savižudybių prevencijos srityje, be to,  Vilniaus mieste užtikrinta skubi, pirminė psichologinė pagalba poliklinikose. Ir tai  dar ne visi svarbūs darbai, kuriuos su komanda įgyvendinome ir toliau dirbsime šioje srityje,“ – kalbėjo M. Majauskas.

Konferencijos dalyviams šiandien  bus pristatytos savižudybių intervencijos programos – „vartininkams“ (gatekeepers) ASIST ir SAFE TALK, pagalbos po mėginimo nusižudyti programa ASSIP bei bendradarbiavimu grįsto savižudybės rizikos vertinimo ir valdymo modelis CAMS.

Praktinėmis patirtimis atvyko pasidalinti psichologas dr. Eoin Galavan ir mokymų konsultantas John Kennedy iš Airijos,  psichoterapeutė prof. Konrad Michel iš Šveicarijos.

Savižudybių prevenciją Lietuvoje savo pranešime apžvelgė Vilniau universiteto profesorė Danutė Galienė ir  pakvietė visus į diskusiją – kodėl Vilniui reikalinga pagalbos po mėginimo nusižudyti programa. Kitas diskusijas moderavo Vilniaus universiteto filosofijos fakulteto docentas  Dr. Paulius Skruibis  bei Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro atstovė Dr. Vaiva Klimaitė.

Praėjusiais metais Vilniaus miesto savivaldybėje net 20 sveikatos priežiūros įstaigų ir nevyriausybinių organizacijų pasirašė Vilniaus miesto savižudybių prevencijos memorandumą, kuriuo įsipareigojo ir susitarė savižudybių prevencijoje veikti bendrai, koordinuoti tarpusavio veiksmus . Didelis Vilniaus miesto savivaldybės dėmesys šiai problemai sudaro galimybes Vilniaus mieste dirbantiems psichikos sveikatos specialistams susipažinti ir pradėti taikyti naujausias pasaulyje pripažintas savižudybių intervencijos programas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių