Quantcast

Vilniuje prasidėjo tryliktoji „Mados infekcija“

Ketvirtadienio vakarą Šiuolaikinio meno centras vėl tapo mados meka. Čia prasidėjo tryliktoji „Mados infekcija“, šįkart truksianti net tris dienas. 

Festivalį atidarė viena 2011 m. konkurso „Mados injekcija“ nugalėtojų Ieva Daugirdaitė, mados mylėtojams pristačiusi kolekciją „Archetipas“. Išvertus iš graikų kalbos, tai reiškia pirminį vaizdinį. 

„Kolekcijos idėja atsigręžia į absurdišką, tačiau realų požiūrį į žmogų ir jį supančią natūralią aplinką, žmogaus bėgimą nuo jos viską aplinkui modernizuojant. Vis dėlto ratas apsisuka: žmogus geriausiai jaučiasi ir atsigauna natūralioje aplinkoje. Ši kolekcija yra tarsi kompromisas tarp natūralumo ir naujų technologijų, arba kitaip – gamta šiuolaikiniu požiūriu“, - kolekciją pristatė jos autorė.

Išskirtiniai šios „Mados infekcijos“ bruožai – skandinaviško stiliaus programa „Nordic Look“ ir dalyvaujančių dizainerių dėmesys vyriškai madai. Skandinavijos dizainerių kuriami drabužiai pasižymi minimalistine estetika ir itin aukšta kokybe. Šias drabužių savybes itin akcentuoja 2007 m. įkurtų mados namų „Jean//Phillip“ dizaineris Jeanas Phillipas, ketvirtadienio vakarą pristatęs 2012-2013 m. rudens-žiemos kolekciją. 

Dažniausiai aukštosios mados gaminius vyrams kuriantis dizaineris didelį dėmesį teikia mažoms drabužių detalėms. Tarsi iš tamsių dykynių, švelnaus vėjo ir sniego laukų ateinančioje kolekcijoje susiduria prabangi vilna, avių oda, nuskalbti lininiai audiniai, kašmyras ir gryna, peršviečiama medvilnė. „Jean//Phillip“ drabužiai yra labai rafinuoti, o stilių būtų galima apibūdinti kaip be didelių pastangų kuriamą, delikatų lengvumo garbinimą.

Moterys ir lėlės

Už daugeliui pažįstamo prekės ženklo „Daili“ slepiasi dizainerė Laura Dailidėnienė. Kasmet pristatanti savo vardo drabužių kolekcijas dizainerė dirba su aksesuarais, kuria rankines, avalynę. Pavasarinėje „Mados infekcijoje“ ji pristatė kolekciją „Sepia“, skirtą moterims. Sepia yra rudi dažai, išgaunami iš galvakojo moliusko. Jie plačiai naudojami tapyboje, fotografijoje, dažnai jų aptinkama ir menininkų kūryboje.

Dizainerę žavi ir įkvepia Maurits‘o Cornelio Escherio kūryba, jo grafiniai piešiniai, abstrakcijos. Grafika, monochromija, ornamentai, dėmės, raštai, fragmentacija ir žymus Mėbijaus lapas įkvėpė L.Dailidėnienę sukurti šią kolekciją. Jos piešiniai ir audinių raštai taip pat buvo kuriami pagal autorės sūnaus išlankstytus origamio kūrinius.

Antrą kartą festivalyje dalyvaujanti dizainerė Lina Gudanavičiūtė pristatė kolekciją „Ar Vido gėlės?“. Pasak dizainerės, tai yra kolekcija apie lėles šiek tiek kitu kampu. Kolekcija truputį ironiška, parinkti drabužiai nebūdingi lėlėms, tačiau neatsisakoma dirbtinumo, kičo elementų ir lėlėms būdingų siluetų. Ramunė Strazdaitė pasirodė su nukritusių lapų, samanų, dumblo ar išdžiūvusio grunto spalvų kolekcija „Medžioklė“.

Kolekciją moterims ir vyrams sukūrė „Mados infekcijos“ senbuvė Kristina Kruopienytė.  Jos kolekcija „Jukebox“ atspindi XX a. vidurio dizaino koncepciją – grožis slypi paprastume. Įkvėpimo šaltiniai – 1950-ųjų interjeras, baldų, daiktų, automobilių dizainas. 

Anonsuota vyrams

Šį pavasarį festivalyje karaliauja vienas vienintelis lietuvis vyras – dizaineris Egidijus Sidaras. Keturis kartus „Mados infekcijoje“ su dizainere K.Kruopienyte pristatęs kolekcijas šįkart dizaineris parodė jau trečią savarankiškai sukurtą kolekciją. Pagrindinis E.Sidaro kūrybos stilistinis principas: „Mažiau yra daugiau.“

Dizaineris mano, kad kiekvienas drabužis atranda savo dėvėtoją, kuris savaip interpretuoja madą ir stilių. Jo kolekcija „12 brolių“ – vyrams skirta mados namų „Cantas“, kuriuose dizaineris dirba nuo 2009 m., kolekcijos dalis, anonsuojanti visos prekės ženklo kolekcijos pristatymą balandį. Klasikinius vyriško garderobo drabužius dizaineris pateikė savaip. Pasak autoriaus, vėl išradinėjo dviratį, ir darė tai dėl savęs ir žiūrovų.

Iš viso per tris festivalio dienas bus parodyta 21 kolekcija. Penktadienio vakarą Šiuolaikinio meno centre savo darbus pristatys lietuvės dizainerės Auša Urbanavičiūtė ir Diana Kuzmickaitė, Diana Paukštytė, Sandra Straukaitė, 2011 m. „Injekcijos“ nugalėtojai – lietuvių dizainerių duetas „Tribe“ ir estas Hansas Schwarzas, mados namai iš Sankt Peterburgo „Pirosmani“ ir Norvegijos – „C/ Bruerberg“.


Šiame straipsnyje: Mados infekcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

I.

I. portretas
Bent viename tinklapyje tokios puikios nuotraukos iš Mados Infekcijos, bravo!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių