Quantcast

Vilniuje prasideda istorinė Baltramiejaus mugė

  • Teksto dydis:

Penktadienį sostinėje, Rotušės aikštėje, prasideda dvi dienas truksianti istorinė Šv. Baltramiejaus mugė.

Anot organizatorių, tai vėlyvųjų viduramžių ir Renesanso epochos miesto amatų, menų ir cechų tradicijų šventė.

Ji prasidės iškilmingomis visų dalyvių amatininkų eitynėmis, nuo Aušros vartų iki Rotušės aikštės bus nešamos istorinės cechų vėliavos.

Per mugę vilniečiai ir miesto svečiai galės stebėti amatininkų darbą, įsigyti jų produkcijos, patys įsijausti į amatininko kailį ir pabandyti žiesti puodynę, verpti siūlus, austi audinį, nusikalti monetą ir pan. Taip pat  bus galima pasigrožėti vėlyvųjų viduramžių ir Renesanso laikotarpių kostiumais, pamatyti, kaip atrodė ir kovojo XVII amžiaus kariai, laisvalaikį praleisti stebėdami pagal rekonstruojamos epochos tradicijas sukurtus teatro spektaklius, Lietuvos ir užsienio grupių šokius, muziką bei kitas pramogas, klausyti paskaitų apie Šv. Baltramiejaus mugę Lietuvoje ir užsienyje, amatų istoriją.

Baltramiejaus mugė vilniečiams žinoma nuo XVII amžiaus vidurio, kai ji paminėta pirmajame puodžių cecho statute 1664 metais, tačiau jos ištakos siekia 1495-ųjų rugpjūčio 24-ąją. Tuomet, Šv. Baltramiejaus dienos išvakarėse, didysis kunigaikštis Aleksandras patvirtino pirmojo LDK cecho statutą ir Vilniaus auksakalių cechui buvo suteikta valdovo privilegija.

2009 metais Amatų gildija atgaivino senąją tradiciją šventine amatų muge paminėti Šv. Baltramiejaus dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių