Quantcast

Vilniuje plinta „Mados infekcija“ (programa)

Kovo 20-21 dienomis Vilniuje prasidėjo devintasis mados festivalis „Mados infekcija“. Stipriausias Lietuvos ir užsienio dizainerių sukurtas idėjinis užkratas plačiai pasklis sostinės Šiuolaikinio meno centro erdvėse ir už jo ribų.

Šiemet festivalyje savo kolekcijas pristatys net 19 Lietuvos dizainerių ir svečiai iš Prancūzijos, Ispanijos, Vokietijos, Estijos. Organizatorių teigimu, šiemet festivalis apjungs penkis skirtingus renginius.

„Festivalis yra geriausia alternatyva nuoboduliui, suvienodėjimui ir abejingumui. Tai madingiausias pavasario virusas, reflektuojantis aktualiausias šių dienų estetines tiesas“, - teigia prieš dešimt metų „Mados infekcijos“ virusu užsikrėtusi festivalio idėjos autorė Sandra Straukaitė.

Lietuvių desane bus ir naujokų

Pavasarine tradicija tapusiame festivalyje kovo 20-21 dienomis šviežias idėjas propaguos „Mados infekcijos“ senbuviai: Kristina Kruopienytė ir Egidijus Sidaras, Giedrius Šarkauskas, Diana Paukštytė, Jurgita Januškevičiūtė-Žiugždienė, Sonata Bylaitė, Giedrius Paulauskas, Laura Dailidėnienė, „Swan Pharmaceutics“ (Gabrielė Januškevičiūtė, Ramunė Strazdaitė, Ieva Ševiakovaitė ir Jolanta Rimkutė, Seržas Gandžumianas), Sandra Straukaitė, Vitalis Čepkauskas.

Pirmą kartą festivaliui ruošiasi ir trijų kolekcijų autoriai, kurie laimėjo konkursą „Injekcija“ – Dainius Bendikas ir Benas Staškauskas, Jurga Sutkutė bei Eglė Žiemytė. Pasak dizainerės S. Straukaitės, visos trys konkursą laimėjusios kolekcijos yra konceptualios, išgrynintos, išsiskiriančios savitu dizainu, mados pajautimu, kokybe – formuojasi nauja stiprių dizainerių karta.
 
Svečiai iš keturių užsienio valstybių

Vieninteliame mados ir stiliaus renginyje Lietuvoje kaip ir kasmet laukiama svečių iš užsienio. Kovo 20-21 dienomis vyksiančiame renginyje savo naujausią Madrido mados savaitėje pristatytą kolekciją „Super Furry Animals“ demonstruos ispanių „El Delgado Buil“ duetas. Festivalyje savo darbus pristatys aukštosios mados poete vadinama viešnia iš Prancūzijos Sakina M’sa.

Antverpeno karališkosios menų akademijos išugdyta vokietė Annette Kölling, dirbusi vieno garsiausių pasaulio menininkų Jan Fabre studijoje, turėtų nustebinti pasakomis, mitais ir legendomis dvelkiančia kolekcija, išsiskiriančia belgiška kryptimi. Devintojoje „Mados infekcijoje“ savo kolekciją pristatys ir dizainerio Aldo Järvsoo bei juvelyro Tanel Veenre duetas iš Estijos.
 
Likus savaitei vyks „Grožio infekcija“

Nors didžiausias dėmesys „Mados infekcijoje“ skiriamas kolekcijoms, festivalio metu laukiama ir kitų renginių. Savo fotografijų parodas pristatys su mados pasauliu susiję ir jį iš vidaus gerai pažįstantys fotografai Gedmantas Kropis, Aistė Valiūtė ir Daumantas Plechavičius bei kompanijos „Max Factor“ vizažistas Aurimas Juodiškis, stilistė Karina Leontjeva.

Antrąją festivalio dieną, kovo 21-ąją, šeštadienį, Šiuolaikinio meno centre tradiciškai bus rengiami seminarai madai aktualiais klausimais, kuriuos skaitys pranešėjai iš užsienio, o žiūrovai juose galės apsilankyti nemokamai. Jau patvirtinta, kad šiais metais pranešimą skaitys viešnia iš Vokietijos Martina Glomb, dirbusi su grasiąja dizainere Vivienne Westwood. Mados dizaino profesorė M. Glomb skaitys paskaitą apie V. Westwood kūrybos metodus. Kiti pranešėjai artimiausiu metu bus paskelbti festivalio svetainėje madosinfekcija.lt.  

Likus savaitei iki festivalio, kovo 14 d., šeštadienį, festivalio užkulisių specialistai vienai dienai persikraustys į prekybos centrą „Europa“, kur vyks renginys „Grožio infekcija“.
Renginio lankytojai galės pamatyti kaip atrodo festivalio užkulisiai, kuriuose ruošiamas makiažas modeliams. Festivalio „Mados infekcija“ prodiuserė Renata Mikailionytė ir nuolatinis festivalio makiažo meistras A. Juodiškis renginio žiūrovus supažindins su naujausiomis šio pavasario makiažo tendencijomis.

Naujas renginys – „Mados inventorizacija“

Šiemet pirmą kartą mados gurmanams bus suteikiama galimybė betarpiškai pabendrauti su dizaineriais ir aplankyti jų boutique parduotuves bei studijas, kuriose jie kuria ir dirba. Naujo renginio „Mados inventorizacija“ metu kovo 27-28 dienomis 12-18 val. madai neabejingi žiūrovai bus pakviesti pasivaikščioti festivalio sudarytu maršrutu, aplankant „Mados infekcijos“ dizainerių kūrybines studijas.

„Pirmą kartą rengiame tokį susitikimą, norisi, kad atsirastų artumas tarp dizainerio ir jo talento gerbėjų. Bandysime, kad kūrėjas ir žiūrovas susitiktų akis į akį dizainerių studijose, kad galėtų iš arti pamatyti ant podiumo demonstruotus daiktus, juos paliestų, galbūt pasimatuotų ir užsisakytų. Tikiuosi, kad „Mados inventorizacija“ taps gražia festivalio tradicija savaitę po festivalio žiūrovams ir dizaineriams susitikti ten, kur yra tikrieji rūbų namai“, - sakė festivalio prodiuserė R. Mikailionytė.

FESTIVALIO PAPILDOMŲ RENGINIŲ SĄRAŠAS:

Kovo 14 d., 12-18 val.
„Grožio infekcija“ ir Gedmanto Kropio fotografijų parodos pristatymas
Mados ir stiliaus centras „Europa“, Konstitucijos pr. 7, Vilnius
Įėjimas – nemokamas.

Kovo 21 d.
„Mados infekcijos seminarai“
Šiuolaikinio meno centras, kino salėje, Vokiečių g. 2, Vilnius
Įėjimas – nemokamas.

Kovo 27-28 d., 12-18 val.
„Mados inventorizacija“
Dizainerių studijų lankymas visame Vilniuje
Įėjimas – nemokamas.

1. Annette Kölling (Vokietija)
2. Laura Dailidėnienė
3. Dainius Bendikas ir Benas Staškauskas (Injekcija)

II dalis
4. Swan Pharmaceutics (G. Januškevičiūtė, R. Strazdaitė, I. Ševiakovaitė ir J. Rimkutė,
S. Gandžumian)
5. Jurga Sutkutė (Injekcija)

III dalis
6. Sandra Straukaitė
7. Vitalis Čepkauskas
8. Sakina M‘sa (Prancūzija)


Šiame straipsnyje: Mados infekcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių