Quantcast

Vilniuje mažėja „Statyk ir važiuok“ aikštelių mokestis

  • Teksto dydis:

Vilniuje nuo gegužės keturis kartus mažėja naudojimosi „Statyk ir važiuok“ aikštelėmis kaina. Dabartinis 2 eurų dienos bilieto mokestis už parkavimą aikštelėje ir keliones viešuoju transportu, mažinamas iki 50 centų. Tam trečiadienį pritarė savivaldybės taryba.

„Nuo šiol vienos dienos bilietas kainuos 50 euro centų, o ateityje mokestis priklausys nuo aikštelių užimtumo. Paslaugos kainos keitimas, mano vertinimu, yra puikus pirmasis žingsnis siekiant, jog aikšteles išbandytų vis daugiau vairuotojų“, – savivaldybės pranešime teigė laikinasis „Susisiekimo paslaugų“ vadovas Vaidotas Meškauskas. 

Pasak jo, nuo aikštelių atidarymo pernai liepą iki dabar jomis pasinaudota daugiau kaip 3 tūkst. kartų – žmonėms šios aikštelės netapo dažna alternatyva.

Savivaldybės tarybos posėdyje nuomonės dėl mokesčio išsiskyrė.

Lietuvos laisvės sąjungai (liberalams) atstovaujantis Žilvinas Šilgalis sprendimą vadino imitacija.

„Esu šimtu procentu įsitikinęs, kad tai neduos jokio efekto. Suprantu, kad kažką reikia daryti. Jeigu norėtume išjudinti šiuos klausimus, juos reikia spręsti kompleksiškai. O mokesčio kaip tokio išvis neturėtų būti, jis turėtų būti nulis, tada tikiu, kad kažkas išjudėtų (...) Tai bandymas imituoti, kad kažką darote. (...) Jeigu siūlytumėte nulį, aš balsuočiau“, – tarybos posėdyje sakė Ž. Šilgalis.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio atstovas Kasparas Adomaitis teigė, kad mokesčio keitimas yra kaip tik kompleksinio sprendimo dalis.

„Pasisakau už šį sprendimą. Tai dalis kompleksinio sprendimo. Vilniuje bus vykdoma ir A juostų plėtra, ir visuomeninio transporto atnaujinimas, ir šalia to kartu paleisti pigesnes, patrauklesnes sąlygas „Park & Ride“ („Statyk ir važiuok“ – BNS) aikštelėms yra labai logiška (...) Tikėsimės, kad ta „Park & Ride“ kultūra pamažu į Vilnių atkeliaus“, – kalbėjo K. Adomaitis.

Savivaldybės teigimu, svarstomi įvairūs būdai, kaip efektyvinti sistemą „Statyk ir važiuok“, kad aikštelės vairuotojams taptų patrauklesnės.

Šiuo metu Vilniuje link centro veikia trys „Statyk ir važiuok“ aikštelės, kuriose vairuotojai gali palikti savo automobilį ir kelionę tęsti viešuoju transportu, – Ukmergės g. 246 (šalia „Senukų“), Sėlių g. 62 (Žvėryne) ir V. Gerulaičio g. 1 (šalia „Technopolio“).

„Susisiekimo paslaugų“ skaičiavimais, vairuotojas, dabar statantis automobilį centre, naudodamasis „Statyk ir važiuok“ aikštelėmis, kas mėnesį sutaupytų maždaug 60 eurų.

„Statyk ir važiuok sistema naudojama beveik visose Europos sostinėse, įskaitant Taliną, Varšuvą, Rygą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Ar negalima dar labiau centre?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių