Quantcast

Vilniuje - dar du užsikrėtusieji kiaulių gripu (papildyta)

Lietuvoje patvirtinti dar du kiaulių gripo atvejai. Abu užsikrėtusieji gyvena Vilniuje.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 1976 m. gimęs vilnietis birželio 29 d. sunegalavo, jam pakilo temperatūra iki 39,5 C, skaudėjo gerklę, vyras kosėjo. Ligonis jautė silpnumą ir raumenų skausmą. Liepos 1 d. jis kreipėsi į Baltijos-Amerikos kliniką, kur buvo paimtas mėginys ir nusiųstas į Lietuvos AIDS laboratoriją ištyrimui.

Kitas asmuo, taip pat gyvenantis Vilniuje (gim. 1979 m.), birželio 28 d. sunegalavo grįžęs iš Indonezijos. Jam pakilo temperatūra (37,6 C), skaudėjo gerklę, kosėjo. Liepos 3 d. ligonis kreipėsi į Lietuvos AIDS centro virusologinę laboratoriją, kurioje jam buvo atlikti virusologiniai tyrimai.

Šiuo metu atliekami šių piliečių ir jų kontaktinių asmenų epidemiologiniai tyrimai.

Portalas primena, kad birelio 26 dieną Lietuvoje buvo nustatytas pirmasis vadinamojo kiaulių gripo atvejis. Vėliau patvirtinti dar du kiaulių gripo atvejai - Vilniuje ir Tauragėje.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos 2009 m. liepos 6 d. duomenimis, Europoje užregistruoti 10 tūkst.342 susirgimai vadinamuoju kiaulių gripu, iš jų 4 atvejai baigėsi mirtimi.

Per pastarąsias 24 valandas Europos valstybėse užregistruoti 82 nauji susirgimų atvejai. Likusioje pasaulio dalyje sergančiųjų naujojo tipo gripu yra 85 tūkst. 482 (427 mirties atvejai), per parą užregistruoti 493 nauji susirgimo atvejai.

***

PSO yra paskelbusi tam tikrų rekomendacijų, kaip kovoti su kiaulių gripu:

Neuždaryti sienų. Viruso plitimo neįmanoma sustabdyti pasienyje, uoste ar oro uoste, kadangi visos ribojančios priemonės nėra pakankamai efektyvios, tačiau šalyse, kuriose nenustatyta arba nustatyti pavieniai susirgimai naujuoju gripu, rekomenduojama taikyti sustiprintos medicininės karantininės kontrolės priemones. Sienų uždarymas gali ženkliai pakenkti tarptautinei prekybai ir judėjimui.

Neriboti kelionių. Asmenims, užsikrėtusiems gripo virusu ir galintiems užkrėsti kitus, gripo simptomai gali ir nepasireikšti, todėl tokie asmenys dažnai lieka nenustatyti.

Pandemijos metu labai svarbu teisingai planuoti turimus šalies resursus, reikalingus sergantiems asmenims gydyti.

Medikų patarimai:

Dauguma susirgusiųjų asmenų gali būti stebimi ir gydomi namuose ir dauguma jų pasveiksta nenaudojant medicininių priemonių.

Prižiūrint sergančius asmenis, rekomenduojama laikytis higienos reikalavimų, kad apsaugotume save ir kitus.

Visi, kuriems pasireiškė karščiavimas, didesnis kaip 38 laipsniai Celsijaus, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Daugiau informacijos: Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, tel. (8 5) 2 779 051, Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba, tel. (8 5) 2 778 036.

Poilsio dienomis ir ne darbo valandomis informaciją teikia SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centras, tel. (8 5) 2 619 888.


Šiame straipsnyje: kiaulių gripasaukos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių