Quantcast

Vilniuje bus pagerbti Lietuvos partizanai ir Laivės gynėjai

Sekmadienį minint kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną Vilniuje bus pagerbti Lietuvos partizanai ir Laisvės gynėjai.

Sekmadienį Šv. Ignoto bažnyčioje Vilniuje bus aukojamos padėkos šv. Mišios už Lietuvos partizanus ir Laisvės gynėjus, Simono Daukanto aikštėje vyks Valstybės vėliavos keitimo ceremonija ir Garbės sargybos kuopos karių su XIV a. apranga ir ginkluote pasirodymas, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Vėliau ceremonija persikels į aikštę prie Krašto apsaugos ministerijos, kurios metu visų susirinkusiųjų vardu Garbės sargybos kuopos kariai padės gėlių prie partizanų generolo Jono Žemaičio-Vytauto paminklo. Partizanų pagerbimo ceremoniją užbaigs sakralinės muzikos koncertas Šv. Ignoto bažnyčioje.

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos renginyje dalyvaus Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės vadovybės atstovai, kariai, partizanai, visuomeninių organizacijų atstovai..

Pagarba Lietuvos partizanams bus atiduota ir kitą šeštadeinį - gegužės 26 d. Minaičiuose (Radviliškio r.) vyksiančioje iškilmingoje ceremonijoje prie 1949 metų Deklaracijos memorialo. Ceremonijoje dalyvaus Lietuvos partizanai su apygardų vėliavomis, Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų orkestras, Garbės sargybos kuopos kariai

Trečiąjį gegužės sekmadienį visuomenės ir kariuomenės suartėjimo diena būdavo švenčiama ir tarpukario Lietuvoje.

Pirmą kartą Kariuomenės ir visuomenės susiartinimo šventė buvo surengta 1935 metais. Šventė buvo organizuojama iki 1938 metų, vėliau ją pakeitė ištisus metus visoje Lietuvoje vykusi Ginklų fondo akcija – lėšų rinkimas kariuomenei paremti.

Tarpukariu pagrindinės šventės iškilmės vyko laikinojoje sostinėje Kaune: bažnyčiose būdavo aukojamos pamaldos su šiai dienai skirtais pamokslais, pagrindinėmis Kauno gatvėmis nusidriekdavo šventinės kariuomenės ir visuomenės eisenos, pasirodydavo kariai, buvo demonstruojama technika, norintieji galėdavo išbandyti ginklus, žmonės buvo vaišinami kareiviška koše.

Nepriklausomoje Lietuvoje šventė atgaivinta 1993 metais. Vėliau šventė buvo pervadinta į Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną.

Šiemet pagrindinė Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės šventė vyks Šiauliuose gegužės 26 dieną. Pagrindinis šiųmetinės šventės akcentas – tarptautinis aviacijos šou „Plieno sparnai 2012“, kuriame dalyvaus ne tik Lietuvos karinė ir civilinė aviacija, bet ir kitų NATO šalių kariniai orlaiviai, surengsiantys ore įspūdingus pasirodymus.


Šiame straipsnyje: Laisvės gynėjaipartizanai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nenuneigiami faktai

Nenuneigiami faktai portretas
Organizuoti partizanų padaliniai, paklusdami aukščiausios vadovybės nurodymams bei LLKS patvirtintoms karo lauko Teismų nuostatoms, raštiškai pildė mirties bausmių aktus. Lietuvos Ypatingajame archive saugoma apie 19,5 tūkstančių kortelių, kuriose sužymėti pokario metais partizanų nužudyti asmenys. „Civilių gyventojų žudynės užtraukė didžiulę juodą dėmę visam partizaniniam sąjūdžiui ir Lietuvos istorijai“, – istorikas profesorius Liudas Truska. Liudas Truska teigia, jog „ginkluota pokario rezistencija – ne tik didvyriška kova su priešu, savęs išsižadėjimas, pasiaukojimas Lietuvai, bet ir asmeninių sąskaitų suvedinėjimas, kerštavimas, didžiausios vertybės – žmogaus gyvenimo nuvertinimas. Neretai buvo žudomos ištisos šeimos, net mažamečiai vaikai, kurie tikrai nebuvo MGB agentai“. © Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras

gebelsas

gebelsas portretas
o aukos?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių