Quantcast

Vilniuje bus minimos Tibeto sukilimo metinės

  • Teksto dydis:

Kovo 10 d., antradienį, nuo 12 val. Vilniaus Rotušės aikštėje vyks „Tibeto rėmimo grupės“ rengiama akcija „135 žmonės“: 135 akcijos dalyviai laikys 135 tibetiečių, kurie per pastaruosius keletą metų susidegino, protestuodami prieš Kinijos represijas Tibete, portretus.

Kovo 10 d., antradienį, nuo 12 val. Vilniaus Rotušės aikštėje vyks „Tibeto rėmimo grupės“ rengiama akcija „135 žmonės“: 135 akcijos dalyviai laikys 135 tibetiečių, kurie per pastaruosius keletą metų susidegino, protestuodami prieš Kinijos represijas Tibete, portretus.
Akcijoje Rotušės aikštėje taip pat dalyvaus Seimo Tarparlamentinių ryšių su Tibetu grupės vadovė Dalia Kuodytė, orientalistas, VšĮ „Tibeto namai“ vadovas Vytis Vidūnas, muzikantas Domantas Razauskas, aktorė Birutė Mar.

Akcijos metu skambės gongai. Akcijos trukmė – apie pusvalandį.

Ši akcija Lietuvos Nepriklausomybės dienos išvakarėse rengiama neatsitiktinai: kovo 10 d. dieną pasaulis prisimena 1959 metais įvykusį tibetiečių nacionalinį sukilimą prieš Kinijos agresiją, kai tūkstančiai taikių žmonių Tibete reikalavo, kad kinų ginkluotosios pajėgos pasitrauktų iš Tibeto regiono. Šis sukilimas buvo numalšintas jėga, žuvo apie 80 tūkst. tibetiečių. Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama bei tūkstančiai tibetiečių buvo priversti bėgti iš savo šalies. Nuo to laiko skaičiuojama daugiau nei vienas milijonas tibetiečių aukų.

Kinijos komunistų agresija nukreipta prieš tibetiečių tautą naikinant unikalią Tibeto kultūrą, gamtą ir religiją tebesitęsia ir šiandien. Po 2008-aisiais Tibeto regione įvykusių masinių tibetiečių protestų, kurie buvo brutaliai numalšinti jėga, kilo tibetiečių susideginimo banga. Nuo tada protestuodami prieš represinę Kinijos politiką tibetiečių apgyvendintose teritorijose susidegino 135 tibetiečiai.

Nors pasaulio bendruomenė ne kartą yra išreiškusi susirūpinimą dėl žmogaus teisių pažeidimų Tibete, Kinijos valdžia tai traktuoja kaip kišimąsi į jos vidaus politiką ir nieko nedaro, kad keistų esamą situaciją. Priešingai, naujausiose žiniose iš Tibeto kalbama apie nesibaigiančias represijas, įkalinimą mažiausia dingstimi, kankinimus, priverstinį perkėlimą bei dingimus.
Daugiau nei dvidešimt metų, solidarizuojantis su okupuota tibetiečių tauta, Vilniuje rengiamas Tibeto sukilimo minėjimas. Viena iš šios idėjos iniciatorių buvo šviesaus atminimo rašytoja Jurga Ivanauskaitė.

Po akcijos Rotušės aikštėje, apie 13 val., piketas bus surengtas prie Kinijos liaudies respublikos ambasados (Algirdo g. 36, Vilnius).



NAUJAUSI KOMENTARAI

SIGNATARŲ KREIPIMASIS VARDAN LIETUVOS

SIGNATARŲ KREIPIMASIS VARDAN LIETUVOS portretas
“Tautos ir valstybės išlikimui pražūtingo pavojaus akivaizdoje būtinas visuotinis Lietuvos susitelkimas bei susivienijimas.” Signatarai pasirašo kreipimąsi, o mes vieningai pasirašom peticiją va čia peticijos.com/kreipimasis_vardan_lietuvos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių