Quantcast

Vilniuje bus kuriamas Gyvybės mokslų centras

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Vilniaus universiteto (VU) bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre įbetonuota Gyvybės mokslų centro (GMC) kapsulė. Ši iškilminga ceremonija duoda pradžią naujo mokslo centro statybai, pranešė Vilniaus universitetas.

Planuojama, kad įgyvendinus šį projektą, bus įkurtas 24 tūkst. kvadratinių metrų ploto mokslo ir studijų centras su laboratorijomis ir bioinkubatoriumi.

Gyvybės mokslų centre bus įkurta dešimt biotechnologijų ir molekulinės medicinos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centrų, kuriuose veiks 23 moderniausia įranga aprūpintos atviros prieigos mokslinės laboratorijos. Taip pat bus įrengta 18 studentams skirtų mokomųjų laboratorijų, sukurta apie 100 naujų darbo vietų mokslininkams ir tyrėjams.

Anot Švietimo ir mokslo ministerijos, moderniame ir naujausia įranga aprūpintame atviros prieigos mokslinių ir mokomųjų laboratorijų komplekse šalies mokslininkai tyrinės žmogaus genomą, ieškos naujų vėžio bei kitų sunkių ligų diagnostikos bei gydymo būdų, plėtos biotechnologijų taikymą aplinkosaugoje, pramoniniuose procesuose ir kitose srityse.

"Tikiuosi, kad centras suvaidins didžiulį vaidmenį ne tik Lietuvos moksle, bet ir tarptautinėje aplinkoje", - teigė ceremonijoje dalyvavęs ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Anot universiteto, GMC projekto įgyvendinimas sudarys prielaidas didesnėms tiesioginėms užsienio investicijoms į Lietuvą, naujo pažangaus verslo ir naujų darbo vietų, ypač skirtų jauniems asmenims, steigimui.

Centras kuriamas VU Biochemijos ir Biotechnologijos institutų, Gamtos mokslų ir Medicinos fakultetų, Onkologijos instituto ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto pagrindu. Jis bus sudedamoji integruoto mokslo, studijų ir verslo centro "Santara" dalis.

Vasarą Vilniaus universitetas ir Panevėžio statybos trestu pasirašė 106,46 mln. litų vertės Jungtinio gyvybės mokslų centro pastato statybos darbų rangos sutartį. Statybos darbų pabaiga numatyta 2015 metų pavasarį. Visa projekto vertė – 142 mln. litų, iš kurių apie 106 mln. litų skirs ES fondai, likusi dalis – valstybės lėšos.

Panaudojant ES lėšas, Lietuvoje iš viso kuriami penki integruoti mokslo, studijų ir verslo centrai: "Saulėtekio" ir "Santaros" slėniai Vilniuje, "Santakos" ir "Nemuno" slėniai Kaune bei Jūrinis slėnis Klaipėdoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių