Quantcast

Vilniuje brutaliai kertami sveiki medžiai

  • Teksto dydis:

Praėjusį savaitgalį sostinės Vasario 16-osios gatvėje nupjauti sveiki medžiai sukėlė ne vieno vilniečio pyktį. Šalia Aplinkos ministerijos, Šermukšnių gatvėje pjovimui sužymėta visa sveikų medžių alėja.

Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys Linas Balsys teigia, jog sveiki medžiai su Vilniaus miesto savivaldybės žinia kertami be jokio rimto pagrindo. „Šiuo metu savivaldybė yra užsibrėžusi tikslą ištisinio asfaltavimo būdu sutvarkyti gatves, planuojama plėsti automobilių statymo vietas. Miesto žaliosios zonos, medžių alėjos turi savo funkciją: apsaugo nuo gatvės triukšmo, taršos, vasarą – nuo karščio.

Vilnius visada buvo žalias miestas, todėl nedovanotina, jog dėl vairuotojų ar kelininkų patogumo kertami sveiki medžiai, ištisos medžių alėjos. Mano manymu, už tokį savavališką medžių kirtimą už tai atsakingi asmenys turėtų prisiimti ne tik moralinę, bet ir teisinę atsakomybę“, – sakė L. Balsys.

Vasario 16-osios gatvėje nupjautus medžius apžiūrėjusi Lietuvos žaliųjų partijos narė, dendrologė Marija Tamkevičiūtė patvirtino, jog dauguma nukirstų medžių yra sveiki. „Galima matyti, kad kai kuriems šių medžių apie 60 metų, tačiau jie sveiki, nepažeisti ligų. Liepos visuomet buvo sodinamos šalia gatvių, kaip medžiai, geriausiai apsaugantys nuo taršos. Vidutinio dydžio medis per vieną vegetacijos laikotarpį absorbuoja tiek kenksmingų medžių, kiek jų išskiriama iš 130 litrų benzino. O 6, 10, 15 kvadratinių metrų pločio liepų laja 3 kartus sumažina gyventojų girdimą gatvės triukšmą“, – sakė M. Tamkevičiūtė.

M. Tamkevičiūtė taip pat sakė, jog Lietuvos žaliųjų partijos duomenimis, šiuo metu nenumatyta skirti papildomų lėšų naujai pasodintų medelių priežiūrai. Jei nukirstų vietoje bus planuojama sodinti kitus medžius, vertėtų atkreipti dėmesį, kad jauniems medžiams bus reikalinga speciali priežiūra (laistymas, tręšimas), nes taršiose zonose medžiai sunkiai prigyja. Taip pat atkreiptas dėmesys, kad šiuo metu dažnai sodinamos naujos, nelietuviškos medžių veislės, kurios yra neprisitaikiusios prie Lietuvos sąlygų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gintaras663

gintaras663 portretas
Tegul dusta vilnius be medziu, nes centre ju praktiškai nera

lytas

lytas portretas
pasodins toi vietoi liepaites po tukstanti už viena ir dar giliau miestas ilys i skolas jei lyst tai kad niekas ir neištrauktu.

Naujove

Naujove portretas
Zuokas trecioj kadencijoj tapo ypac arogantiskas. As Zuokas, man viskas poch... Tiksliau jo sukis Vilniuj viskas imanoma. Liepas salia ligoniniu sodina . Ka cia diskutuot, su tokiu meru nervas nelaiko
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių