Quantcast

Vilniuje atidaryti „Europos namai“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su Europos Parlamento (EP) pirmininku Martinu Schulzu (Šulcu) ir Europos Komisijos (EK) vicepirmininke, teisingumo, pagrindinių teisių ir pilietybės komisare Viviane Reding (Vivjana Reding) sostinėje, Gedimino prospekto ir Vilniaus gatvės sankryžoje, atidarė „Europos namus“.

Atidarymo ceremonijoje EP pirmininkas M.Schulzas sakė, kad prieš pora dešimtmečių nepriklausomybę paskelbusios Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai (ES), prasidėsiantis liepą, - istorinis įvykis.

„Šiandien mes kartu - kaip europarlamentarai, nacionaliniai parlamentarai, respublikos prezidentė - kalbame apie Lietuvą kaip vadovaujančią ir pirmininkaujančią ES. (...) Kai prie ES kaip 28 narė prisijungs Kroatija, liepos 1-ąją Lietuva bus šalis, vadovausianti pačiai didžiausiai Europos Sąjungai, kokia kada nors buvo. Tai unikalus įvykis ir istorinis momentas“, - kalbėjo M.Schulzas.

„Prieš 23 metus šios šalies žmonės išsilaisvino ir nusprendė, kad jie bus nepriklausomi. Praėjus mėnesiui po šių namų atidarymo, Lietuva perims pirmininkavimą ES, pirmininkavimą visam kontinentui. Koks kelias nueitas!“ - jam antrino V.Reding.

D.Grybauskaitės teigimu, Vilniaus gatvė, kurioje įsikūrė „Europos namai“ - jai labai asmeniška, mat čia prabėgo jos vaikystė.

„Aš labai džiaugiuosi, kad būtent aš šiandien stoviu čia ir galiu kartu su kitais mūsų svečiais atidaryti Europos namus Lietuvoje, nes būtent šioje gatvėje, Vilniaus gatvėje (tuo metu ji vadinosi šiek tiek kitaip), už kelių namų, aš gimiau. Mano visa vaikystė praėjo būtent šioje gatvėje, todėl man ši vieta tikrai yra labai svarbi“, - kalbėjo šalies vadovė.

Prezidentė atkreipė dėmesį į šalia stovėjusią grupelę žmonių, laikiusių plakatus su užrašais „Stop minority discrimination“, „Europa, apgink mūsų teises“, „Finansinėms represijoms - ne“, „Schulz, would you like to be Šulcas?“.

„Aš dabar matau žmones, norinčius mums kažką pasakyti, ir aš labai juos suprantu, ir pritariu visiems, kas nori kalbėti ir pasakyti savo poziciją bet kokiu klausimu. Europa būtent tokia - atvira, girdinti ir norinti kiekvieną Europos pilietį suprasti“, - kalbėjo prezidentė.

„Europos namuose“ po vienu stogu įsikūrė visos Lietuvoje veikiančios Europos Sąjungos (ES) institucijos – Europos Komisijos atstovybė, EP informacijos biuras ir Europos lyčių lygybės institutas.

Čia veiks visiems lankytojams atvira biblioteka, bus organizuojami įvairūs seminarai, susitikimai ir diskusijos, bus galima rasti naujausių leidinių, vaizdo ir garso medžiagos, susijusios su ES.

„Europos namuose“ bus 85 dalyvius talpinanti konferencijų erdvė, kurioje vyks seminarai, diskusijos, svarbūs Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginiai.

Pasak Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovės Natalijos Kazlauskienės, pagrindinis Europos namų tikslas yra kurti demokratišką ir visuomenei atvirą erdvę, kurioje vyktų aktyvus dialogas apie Europą su piliečiais, institucijomis ir organizacijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ae

ae portretas
brazauckis pasistate uab valdovu rumus grabavskaja uab europos sakes lietuviams grabais kvepia

o kodėl

o kodėl portretas
gėjų vėliava užmiršo iškelt...........pasipiktins pupuliukai
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių