Quantcast

Vilniuje atidaryta Dainų šventė (papildyta)

Varpo dūžiais, Virgilijaus Noreikos sugiedota Tautine giesme ir Prezidento Valdo Adamkaus sveikinimu Katedros aikštėje trečiadienį vakarą prasidėjo Dainų šventė „Amžių sutartinė“.

Beveik pilnutėlėje Katedros aikštėje susirinkę žmonės, kartu su renginio dalyviais traukė visiems puikiai žinomas dainas, stebėjo vaizdu ir garsu iliustruotus svarbiausius Lietuvos tūkstantmečio akcentus.

Dėl vizito Lenkijoje negalėjęs dalyvauti Dainų šventės atidaryme šalies vadovas į susirinkusiuosius kreipėsi iš prie scenos įrengtų didelių ekranų:

„Šioje vietoje prieš daugiau nei du dešimtmečius suskambėję, tuomet dar nedrąsūs, tačiau visa širdimi dainuojami protėvių ir tėvų laisvės dainų akordai labai greitai pasklido po visą Lietuvą, suvienijo mus Baltijos kelyje, stiprino Sausio 13-osios tragedijos naktį ir visam pasauliui paskelbė: Lietuva yra gyva, Lietuvos žmonės trokšta būti laisvi ir visa širdimi, visa šalimi dainuoti laisvės dainą“, – sakė Prezidentas, prieš tai pasirašęs Dainų šventės deklaraciją.

Pasirašymo ceremoniją tęsė renginio vedėjai - Edita Mildažytė ir Algirdas Kaušpėdas, į sceną kvietę po atstovą tų, kuriais didžiuojamės labiausiai. Taip, lydimi liaudiškų dainų ir istorijos detalių retrospektyvų į sceną lipo mokslo, jaunimo, sporto atstovai.

Iškilmėse kalbėjęs olimpinis čempionas, disko metikas Virgilijus Alekna pasidžiaugė: „kas galėjo prieš 90 metų pagalvoti, kad Lietuva turės tiek daug pasaulio, Europos ir olimpinių čempionų bei prizininkų“, – sakė sportininkas.

Atidarymo šventės baigiamuoju akordu tapo maestro Modesto Pitrėno, simfoninio orkestro ir kitų atlikėjų muzikinė misterija, palydėta trumpu, bet įspūdingu fejerverku.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šventiniai renginiai vyks Vingio, Kalnų ir Sereikiškių parkuose, Katedros aikštėje, „Žalgirio“ stadione. Pastarasis buvo atnaujintas ruošiantis specialiai šiai šventei: sutvarkytos stadiono prieigos, nudažyti išorės ir vidaus fasadai, suremontuotos ir papildomai įrengtos sėdimos vietos 10 tūkst. žiūrovų, visiškai atnaujinta apšvietimo sistema, atlikti kiti darbai.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dainų šventės istorija

Pirmoji Dainų diena Lietuvoje buvo 1924 m. rugpjūčio 23–25 d. Kaune, Parodų aikštėje. Joje dalyvavo 86 chorai (apie 3000 dainininkų).

2003 m. lapkričio 7 d. UNESCO Estijos, Latvijos ir Lietuvos dainų ir šokių švenčių tradiciją ir simboliką pripažino žmonijos žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo šedevru.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
„Dainų šventės“ programa


Šiame straipsnyje: dainų šventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių